Τα λογιστικά τερτίπια της Τρόικας, με σκοπό να παρουσιασθεί εξωραϊσμένη η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, επιβεβαιώνονται εμμέσως πλην σαφώς διά στόματος του Σίμον Ο' Κόνορ, πρώην εκπροσώπου του Ολι Ρεν κατά τη θητεία του τελευταίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτηθείς σχετικά από τη διαδικτυακή πύλη EurActiv, ο Σίμον Ο' Κόνορ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πράγματι ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 8,7% για την Ελλάδα το 2013, σύμφωνα όμως με το λογιστικό σύστημα που χρησιμοποιεί η Eurostat. Η απάντηση δόθηκε γραπτώς προς το δημοσιογράφο της δικτυακής πύλης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποτυπώνει καθαρά τα παιχνίδια των Βρυξελλών και του Βερολίνου εις βάρος μιας χώρας, την οποία το 2009 αυτά τα κέντρα κατηγορούσαν για ανυποληψία και πλαστογραφία των λογιστικών στοιχείων.
Σύμφωνα με τον κ. Ο' Κόνορ το συγκεκριμένο λογιστικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να απομονωθεί η μαζική ένεση ρευστότητας που απαιτήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2008 και 2013, ποσό της τάξης των 4,9 τρισ. ευρώ δημόσιων πόρων (39% του ΑΕΠ της Ε.Ε.) δεσμεύτηκε για τη στήριξη προβληματικών τραπεζών, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Τα 1,7 τρισ. ευρώ από τα χρήματα αυτά των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν, ποσό που αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Πρέπει να αφαιρέσουμε αυτά τα κόστη, καθώς ενδέχεται να δώσουν μια εντελώς διαστρεβλωμένη εικόνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος στη γραπτή απάντησή του προς το EurActiv.
Το δημοσίευμα με τίτλο «Η Ε.Ε. κατηγορείται για κόλπα με τα στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές», αναφέρει ότι το Ινστιτούτο Ifo, από τις πιο σημαντικές οικονομικές δεξαμενές σκέψης της Γερμανίας, κατηγόρησε τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για «κόλπα με τα αριθμητικά στοιχεία», που «εξωραΐζουν» τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών.
Το γερμανικό Ινστιτούτο έχει επισημάνει ότι η Eurostat αφαίρεσε βασικά στοιχεία από την ιστοσελίδα της για να δείξει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% για την Ελλάδα το 2013. Αντί πλεονάσματος, το Ifo ανακοίνωσε την 7η Μαΐου ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός σημειώνει έλλειμμα της τάξης του 8,7%. «Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αφαίρεσε πριν από μια-δυο μέρες από τη βάση δεδομένων της τα συνήθη στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα εξαιρώντας τις πληρωμές τόκων (πρωτογενές πλεόνασμα)», δήλωσε ο επικεφαλής του Ifo Χανς Βέρνερ Σιν. «Με αυτό τον τρόπο, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ακολουθούν τη στρατηγική του εξωραϊσμού της οικονομικής κατάστασης των χωρών σε κρίση πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο κ. Σιν.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ifo χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη Γερμανία. Παρά την αξιοπιστία του όμως, ο επικεφαλής του είναι γνωστός για τις συχνές επικρίσεις που διατυπώνει σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και το κόστος του για τους φορολογούμενους. «Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από το να επανακτήσει υγιή οικονομικά», ανέφερε ο κ. Σιν, προσθέτοντας ότι τα σχετικά δεδομένα αποσύρθηκαν από τη Eurostat αφού το Ifo κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «παραπλάνηση του κοινού» όσον αφορά στην πραγματική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου