10/5/14

Αλήθεια οι "Μνημονιακοί" διαβάζουν τουλάχιστον τις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Τρόικας;

Μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται και η έκθεση του ΔΝΤ να διαψεύσει τις ελληνικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό κενό!
Η έκθεση Τόμσεν «βλέπει» κενό 2 δισ. το 2015 και άνω των 3 δισ. ευρώ το 2016 τα οποία απέχουν πολύ από τα 911 εκατ. για το 2015 και 1,93 δισ. για το 2016 που υπολογίζει η κυβέρνηση!
Δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015 και άνω των 3 δισ. ευρώ για το 2016 φέρεται να «βλέπει» το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία καταρτίζεται από τον επικεφαλής της αποστολής του στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ φέρονται να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να απέχουν από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης, που κάνει λόγο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για κενό 911 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,93 δισ. ευρώ για το 2016.
Στην έκθεση του ΔΝΤ, δεν συμπεριλαμβάνεται καμία αναφορά σε δημοσιονομικό κενό για το 2014. Επιπρόσθετα, αν και διαπιστώνει κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015, δεν ζητεί νέα μέτρα προς το παρόν, καθώς περιμένει να επανεκτιμήσει τους αριθμούς στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015.
Την ίδια στιγμή από αναβολή σε αναβολή πάει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στην οποία θα αποφασιστεί η εκταμίευση των δύο δόσεων συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το κείμενο της αξιολόγησης της Ελλάδας που υπογράφει ο κ. Τόμσεν θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για την έγκριση της εκταμίευσης και είθισται να δίδεται στη δημοσιότητα μία εβδομάδα ως δέκα ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Με δεδομένο όμως ότι η Συνεδρίαση πάει από αναβολή σε αναβολή λόγω ...«εκκρεμοτήτων στην Αθήνα» η έκθεση θα δημοσιευθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τις ευρωεκλογές.
Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις είπε ότι η συνεδρίαση αναμένεται «τις επόμενες εβδομάδες» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ευρωεκλογές. 
Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να βάλει για δεύτερη φορά νερό στο κρασί του για το ελληνικό χρέος μέσα στην ίδια χρονιά, μετά την υποχώρηση που έκανε τον Μάρτιο απέναντι στους Ευρωπαίους λόγω των ευρωεκλογών. Αυτό σημαίνει ότι στην αξιολόγηση που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα το Ταμείο θα πιέσει για την υλοποίηση μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συζήτησε και για την Ελλάδα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον. Για το επίμαχο ζήτημα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τα εξής: «Η αξιολόγησή μας για το χρέος παραμένει η ίδια. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα»... 
Την ίδια ώρα στην ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής, υπερψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την τριετία 2015-2018. Σημειώνεται πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή, ήταν η τελευταία πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές. Επίσης είναι απορίας άξιο πόσοι από τους 150 βουλευτές είχαν υπόψην τους τις εκθέσεις αξιολόγησεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, όταν υπερψήφιζαν το νέο Μεσοπρόθεσμο. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 269 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: