Η επόμενη "βοήθεια" στην Ελλάδα είναι πιθανό να περιλαμβάνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια, τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του επιτοκίου στα δάνεια του πρώτου προγράμματος, αλλά και την σύναψη νέου δανείου ύψους 15 δις ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται ως πηγές δύο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων στις ευρωπαϊκές Αρχές.
Το Bloomberg αναφέρεται, εκτός των άλλων, και στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTLZ: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το χρέος και είναι αυτό που κάναμε πριν μέσω της προσφοράς χαμηλότερων επιτοκίων ή της παράτασης της ωρίμανσης των δανείων. ...Αυτού του τύπου τα μέτρα είναι πιθανά, όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα», επεσήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Μνεία γίνεται και στην προσπάθεια της χώρας μας να να αντεπεξέλθει στις προϋποθέσεις δανεισμού και να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια από το τρέχον πρόγραμμα, την ίδια ώρα που αναζητεί τρόπους για να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα 50 δισ. ευρώ που έχει βάλει στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως σημειώνεται, η χώρα μας ήλπιζε ότι θα περισσέψουν κάποια κεφάλαια για άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες, κάτι που πλέον δεν φαίνεται εφικτό, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετο ποσό, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε.. Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, αμφισβητεί τους όρους με τους οποίους πρέπει να κάνει τον έλεγχο αντοχής των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ υψηλό το ποσοστό 9% που πρέπει να έχουν οι τράπεζες ως βασικό δείκτη κεφαλαίων επί του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Η αμφισβήτηση αυτή έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση στη διαδικασία αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία με τη σειρά της θα καθορίσει πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες, σημειώνει το Bloomberg.
Εν τω μεταξύ, βασικό «ατού» για την ελληνική πλευρά, αλλά και διαπραγματευτικό «όπλο» αποτελεί το πρωτογενές πλεόνασμα που επέτυχε το 2013 και μένει να το επιβεβαιώσει η Eurostat, τον Απρίλιο, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετες παραχωρήσεις. Το Bloomberg σημειώνει πως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Μάιο ή τον Ιούνιο. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το νέο πακέτο, το οποίο μπορεί να είναι ύψους 15 δισ. ευρώ, θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και την ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων μέρους της προηγούμενης βοήθειας κατά 0,5%. Σύμφωνα με το Bloomberg, με τα κεφάλαια αυτά, η Ελλάδα θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που έχει εντοπιστεί και αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μέσα στον μήνα, αλλά σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, δεν υπάρχει πρόγραμμα επιστροφής της Τρόικας στο άμεσο μέλλον, παρά την επιδίωξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα που θέλει να έχει ολοκληρωθεί η επιθεώρηση και να εκταμιευθεί η δόση πριν από τον Μάρτιο, σύμφωνα και με σχόλια που έκανε, μέσω e-mail, στους δημοσιογράφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου