3/6/13

Ανέκδοτο ή εφιάλτης; Τρίζει η Γερμανική οικονομία!

«Εν μέσω της ακόμη αυξημένης αβεβαιότητας στην ευρωπεριοχής, προβλέπουμε ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2013», ανέφερε το Ταμείο συνοψίζοντας τα συμπεράσματα μετά από μια συνηθισμένη επίσκεψη μιας αποστολής του στη χώρα. 
Η καθοδική αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στο αδύναμο πρώτο τρίμηνο, αναφέρει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Γερμανία, Subir Lall, στην έκθεσή του.
Παρά την ισχυρή εγχώρια κατανάλωση και τη χαμηλή ανεργία, η υποχώρηση των εξαγωγών προς την υπόλοιπη Ευρωζώνη η οποία παραμένει εγκλωβισμένη σε ύφεση και οι χαμηλές επενδύσεις από τις επιχειρήσεις σημαίνουν ότι η οικονομική παραγωγή και οι θέσεις εργασίας παραμένουν στο έλεος της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζουμε πως μόλις τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 0,6% για την γερμανική οικονομία. «Αν δεν μετριαστεί η αβεβαιότητα και δεν επέλθει η αναμενόμενη σταδιακή ανάκαμψη στο υπόλοιπο της ευρωζώνης, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει κάτω από το προσδοκώμενο για μεγαλύτερο διάστημα» τονίζει το ΔΝΤ.
Μια άλλη "πηγή κινδύνου" προέρχεται σύμφωνα με το ΔΝΤ από την αύξηση των χρηματοπιστωτικών πιέσεων στην ευρωζώνη. «Κάτι τέτοιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με την ήδη χαμηλή ζήτηση και την αβεβαιότητα, ενισχύοντας τον αντίκτυπο στην γερμανική οικονομία μέσω του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών καναλιών» υπογραμμίζει το ταμείο.
Την ίδια ώρα η  η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνέδριο για την «Ημέρα του Καταναλωτή», παραδέχθηκε πως τόσο η Ευρωζώνη όσο και η ίδια η Γερμανία ουδόλως δεν έχουν «ακόμη εξέλθει πλήρως από την κρίση» και πρόσθεσε ότι «η εμπιστοσύνη διαταράχθηκε σημαντικά» το τελευταίο διάστημα. Επισήμανε ακόμη ότι η αξιοπιστία μπορεί να ανακτηθεί μόνο από κάθε κράτος της Ευρωζώνης χωριστά, με την εξυγίανση των προϋπολογισμών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Τα προγράμματα της τρόικας «μπορούν μόνο να αγοράσουν χρόνο», τόνισε η Καγκελάριος.
Μόνο που τελικά ο χρόνος δεν φαίνεται πλέον να είναι αρκετός για το μέλλον του "ευρώ" και της "ευρωζώνης"!
ΥΓ) Εμείς βέβαια δεν είμαστε οικονομολόγοι διεθνούς κύρους για να μπορούμε να προβλέψουμε τα μελλούμενα: για αυτό και που και που, ανατρέχουμε σε αυτά που γράφαμε πριν χρόνια για να δούμε αν τελικά ευσταθούν κι αν επιβεβαιώνονται από την ζωή! 
Και να τι γράφαμε στις 14/2/10: «Αλλά τελικά θα καταφέρουν μήπως οι Γερμανοί να ξεπεράσουν την Οικονομική Κρίση, ρίχνοντας τα βάρη της δικής τους ανάκαμψης στα υπόλοιπα Κράτη -Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Με τις αγορές των Κρατών Μελών σε ύφεση μειώνονται και οι καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών τους! Οπότε και η Γερμανία θα πρέπει να στραφεί προς άλλες αγορές: τις ίδιες αγορές στις οποίες στρέφονται και οι ευρισκόμενοι σε ύφεση Αμερικάνοι! Και τότε η αντιπαράθεση Ευρώ-Δολαρίου πέρνει χαρακτήρα ανοικτού πολέμου! Ο Τρίτος Πόλος αυτής της Παγκόσμιας Οικονομικής αντιπαράθεσης- η Κίνα- βασίζεται στο τεράστιο φτωχό εργατικό δυναμικό της, έτσι ώστε να έχει καταφέρει προς το παρόν - μόνον αυτή και το Ιράκ (το τελευταίο για ευνόητους λόγους) να αποφεύγουν την ύφεση! Μπορούν όμως οι Οικονομίες της Δύσης να ανταγωνιστούν την Κίνα, όσο κι αν ισοπεδώσουν τα εργατικά δικαιώματα και μεροκάματα για να ρίξουν το Κόστος Παραγωγής των προϊόντων τους; Η εύκολη λύση είναι η μεταφορά παραγωγικών κλάδων στην ίδια την Κίνα! Γι αυτό και παρόλο που η Παγκόσμια Οικονομία είναι σε ύφεση, η Κινεζική είναι σε αναπτυξιακή τροχιά. Η διεργασία αυτή όμως έχει ως αποτέλεσμα να συρικνώνεται η πραγματική οικονομία των Χωρών της Δύσης! Και κυρίως να αυξάνεται η ανεργία και να χάνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών στα αναπτυγμένα Κράτη! Και τελικά να οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο, χωρίς διέξοδο και χωρίς προοπτική απεγκλωβισμού από αυτόν! Και αν τελικά μπεί και η Κινεζική οικονομία σε ύφεση, τότε το μόνο που τους απομένει είναι το "παράδειγμα του Ιράκ", ως το μόνο "αναπτυξιακό" μοντέλο για να βγούν απο την Κρίση! Η συνταγή είναι δοκιμασμένη κατά το παρελθόν! Μόνο που η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται παρά μόνο ως τραγωδία ή φάρσα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: