24/5/13

Ιρλανδία: Από τραγωδία σε... μοντέλο φάρσα!


ΔΝΤ: Η Ιρλανδία θα χρειαστεί άλλα 16 δισ. ευρώ - Τα «κόκκινα δάνεια» στα ύψη!
Του Κώστα Σαρρή.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".
«Η τρόικα έκανε μεγαλύτερη ζημιά από όση αιώνες βρετανικής αποικιοκρατίας»

Μοντέλο Ιρλανδίας πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα, λένε οι οπαδοί της λιτότητας, μετά και τις δηλώσεις Σαμαρά. «Ποιο success story, κρατηθείτε», απαντά ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ενώ δημοσιεύματα σε BBC και Financial Times αποφεύγουν τα «ρόδινα» χρώματα για το ιρλανδικό... παράδειγμα που παραμένει σε θάλασσα προβλημάτων και απατηλών προσδοκιών. Οι τρεις μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες για να διασωθούν πήραν 64 δισ. ευρώ. Τώρα το ΔΝΤ λέει θα χρειαστούν άλλα 16 δισ. ευρώ. 
Το διάγραμμα για την πορεία του ΑΕΠ που δημοσιεύει ο (κεϊνσιανός) Π. Κρούγκμαν δίνει μια εικόνα των τελευταίων ετών της πτώσης μετά την φούσκα.
Η εφημερίδα Financial Times ήδη προειδοποιεί εδώ και καιρό για πρόωρους πανηγυρισμούς. Πριν τη θεωρία του "succes story".
Ο ιρλανδικός “τίγρης” ήταν πρότυπο στα χρόνια της άνθισης από τα μέσα του 1990. Το τραπεζικό σύστημα και οι μεταφορά εταιρειών από το εξωτερικό λόγω χαμηλής φορολογίας, κυρίως πολυεθνικών του “χάι-τεκ” τομέα ήταν “μοντέλο”. Η Google είναι από τις εταιρείες μαζί με Amazon, Starbucks κι άλλες που απολαμβάνουν τεράστια φορο-ασυλία και διευκολύνσεις.
Ο τραπεζικός τομέας και η οικονομία της Ιρλανδίας είχαν πολύ μεγαλύτερα μεγέθη από αυτά της Κύπρου. Και βρέθηκε στα μνημόνια της τρόικας αμέσως μετά την Ελλάδα.
Η κρίση δεν χτύπησε κάποιο μικρό ατίθασο και απροσάρμοστο, αλλά το παράδειγμα, το μοντέλο της εποχής, την Ιρλανδία, όταν τόνοι μελάνης γράφονταν στο διεθνή οικονομικό τύπο για το ιρλανδικό “θαύμα” και “πρότυπο”. Η ιστορία επαναλαμβάνεται πότε ως... φάρσα, πότε ως.... τραγωδία.
Από τραγωδία... σε φάρσα!
Οι τρεις μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες για να διασωθούν πήραν 64 δισ. ευρώ τα οποία φορτώθηκε ο απλός κόσμος στην Ιρλανδία, όπως συμβαίνει παντού.
Ωστόσο, οι “τρύπες” των τραπεζών παραμένουν βραχνάς. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα “κόκκινα δάνεια” έχουν σκαρφαλώσει πάνω από 12% του συνόλου (κοντά 18 δισ. ευρώ) και η τρόικα πιέζει με μπροστάρη την ΕΚΤ για ακραία μέτρα “σωτηρίας” που περιλαμβάνουν ακόμα και κατασχέσεις σπιτιών δανειοληπτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν.
Ήδη έκθεση του ΔΝΤ για την Ιρλανδία λέει ότι θα χρειαστεί άλλα 16 δισ. ευρώ για να καλύψει τις τραπεζικές τρύπες, εάν η οικονομία αποτύχει να έχει σταθερή ανάπτυξη.
Ηδη οι τιμές ακινήτων κατρακυλούν πάνω από 50% από το 2007 εξανεμίζοντας την αξία των σπιτιών των δανειοληπτών και ο ρυθμός της χορήγησης δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις συρρικνώνεται δραματικά.
Με επιπρόσθετο γεγονός την παρατεταμένη ύφεση στην ευρωζώνη που επηρεάζει αρνητικά.
Η Moody's διατηρεί την αξιολόγηση των ενυπόθηκων δανείων στην κατηγορία “σκουπίδια”.
Ακόμα και η μετριοπαθής εργατική συνομοσπονδία της Ιρλανδίας αναγκάζεται να παραδεχτεί στους Financial Times: “Η τρόικα έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην Ιρλανδία από όση έκανε η Βρετανία σε αιώνες αποικιοκρατίας”.
Το ζήτημα των τραπεζών-ζόμπι δίπλα σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις-ζόμπι εξακολουθεί να ταλανίζει όχι μόνο την Ελλάδα, όχι μόνο την Ιρλανδία, ολόκληρη την ευρωζώνη που ψάχνει νέα παραμυθένια μονέλα” της χρεοκοπίας.
Ο φαύλος κύκλος των πτωχεύσεων που αδυνατίζουν τις τράπεζες παραμένει απειλή σε περιβάλλον ύφεσης της οικονομίας, σημειώνουν οι FT, με κυβερνήσεις που διαθέτουν όλο και λιγότερα πυρομαχικά για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Σημεία που εντείνουν τις τριβές στην ευρωζώνη για την τραπεζική ενοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: