2/12/12

Βόμβα Σόιμπλε!!!


Επιστολή Σόιμπλε βάζει "φωτιά" στην απόφαση του Eurogroup για το Ελληνικό Χρέος!
Ένα έγγραφο-«φωτιά» με την υπογραφή του Σόιμπλε έρχεται στο φως της δημοσιότητας, και αποκαλύπτει, πως τελικά το χρέος της Ελλάδας, θα είναι στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 124% όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Eurogroup.
Η εν λόγω ενυπόγραφη επιστολή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, τόσο προς τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ όσο και προς τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της Μπούτεστανγκ, λίγο πριν την ψηφοφορία στη που ενέκρινε την νέα ελληνική διάσωση, «μιλά» για στόχο 126,6% για το 2020 και 115% για το 2022, και όχι 124% για το 2020 και 110% για το 2022 όπως γνωρίζαμε βάσει των επίσημων ανακοινώσεων του Eurogroup. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο προβλέψεις - αυτής του Σόιμπλε και αυτής του Eurogroup- για τον στόχο του 2020 αντιστοιχεί σε απόκλιση περίπου 5 δισ. ευρώ!
Στην ίδια δισέλιδη επιστολή, αποκλείει περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως «δεν θα καθίστατο δυνατή η συνέχιση του εν λόγω προγράμματος διάσωσης με τη μορφή που έχει σήμερα», ενώ τονίζει πως  η εξασφάλιση των δανείων προς την Ελλάδα προϋποθέτει εγγυήσεις της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των εν λόγω δανείων.
Μάλιστα, τονίζει κατηγορηματικά πως «μια παράταση του προγράμματος για δύο χρόνια δεν ισχύει», ξεκαθαρίζοντας πως η παράταση αφορά «τους στόχους υλοποίησης, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την οικονομική αναπροσαρμογή της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεση».
Σε άλλη- δεύτερη, 9σελιδη επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας του, ο Σόιμπλε περιγράφει τον έλεγχο που έχει συμφωνηθεί να ασκηθεί στην υλοποίηση του προγράμματος.
Οι αλλαγές περιέχουν "βελτιωμένη" καθοδήγηση του προγράμματος και εκταμίευση με δόσεις.
Η εκταμίευση των 9,3 δισ. που έχει προγραμματιστεί για το α' τρίμηνο του επόμενου έτους δεν είναι δεδομένη αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, που θα προσδιοριστούν σε μνημόνιο κατανόησης ως ορόσημα.
Ενδεικτικά, αναφέρεται η εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης και η ένταξη 2.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας έως το τέλος του 2012, το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων, οι αλλαγές στα εργασιακά και οι ρήτρες αναπλήρωσης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Ταυτόχρονα αναφέρεται σε ένα βελτιωμένο λογαριασμό ελέγχου όπου θα συγκεντρώνει αυτόματα όλα τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού και το 30% των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου όταν τα μέτρα που εφαρμόζει υπερβαίνουν τους στόχους της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: