20/11/12

“Ρήτρα δραχμής” ζήτησε η Siemens!

Τα σκάνδαλα της Πράσινης Ανάπτυξης βυθίζονται στο Αιγαίο!
Σχεδόν 550 εκατ. ευρώ ήταν η προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία "Siemens -Prysmian Powerlink-Nexans Norway" ως μοναδική υποψήφια για την κατασκευή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν σύμφωνα με τη ΔΕΗ 400 εκατ. ευρώ. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που οδήγησε αναγκαστικά τον ΑΔΜΗΕ, τη θυγατρική της ΔΕΗ αρμόδια για τα δίκτυα ηλεκτρισμού που είχε προκηρύξει το έργο, να κηρύξει τελικά το διαγωνισμό άγονο. Σημειώνουμε ότι το έργο αυτό θεωρείται "αναγκαίο" όχι για να έχουν τα Κυκλαδίτικα νησιά αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά γιατί είναι απαραίτητο ώστε να "διαχέουν" τα αιολικά πάρκα που αναπτύσσονται στις Κυκλάδες το ηλεκτρικό ρεύμα στο εθνικό δίκτυο και να αποφεύγονται έτσι διακυμάνσεις τάσης και υπερφορτώσεις των τοπικών δικτύων με τραγικές συνέπειες. 
Εκτός όμως από το τεράστιο τίμημα, υπήρξαν και μια σειρά από άλλα άλυτα προβλήματα. Όπως για παράδειγμα το θέμα των εγγυήσεων και του συναλλαγματικού κινδύνου. Έτσι η κοινοπραξία της "Siemens" με την οποία διαπραγματεύτηκε ο ΑΔΜΗΕ αφού ήταν και η μόνη υποψήφια για την ανάληψη του έργου, προέβαλε μια σειρά από απαιτήσεις όπως για παράδειγμα να υπάρξει "ρήτρα δραχμής" αλλά και ..."κορώνας" στη σύμβαση (θεωρώντας ότι σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα σε τρίτο νόμισμα, ούτε καν στο ευρώ). Αυτή ήταν η βασικότερη από μια σειρά "αποκλίσεων" στην προσφορά της κοινοπραξίας της"Siemens" που οδήγησε τον ΑΔΜΗΕ να κηρύξει τελικά το διαγωνισμό άγονο
Είχε προηγηθεί βέβαια ο αποκλεισμός της προσφοράς που υπέβαλε η εταιρεία "Ελληνικά Καλώδια" για το έργο, η οποία παρότι ήταν πολύ χαμηλότερη οικονομικά, αποκλείστηκε για τεχνικούς λόγους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της εταιρείας. Συγκεκριμένα η τεχνική επιτροπή έκρινε ως απαράδεκτο, το δείγμα καλωδίου που προσκόμισε η ελληνική εταιρεία. Ωστόσο η εταιρεία "Ελληνικά Καλώδια", η οποία θεωρεί ότι αδικήθηκε σκόπιμα, ζήτησε αρχικά από τον ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια απευθύνθηκε μόνη της σε δύο ανεξάρτητους οίκους εμπειρογνωμοσύνης, προκειμένου να εξεταστεί και από τρίτη πλευρά το δείγμα. Το πόρισμα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων έκρινε ως αποδεκτά τα δείγματα των Ελληνικών Καλωδίων, και ήδη η εισαγγελία Αθηνών διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το θέμα!
Με την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, δύο είναι πλέον οι κύριες "προκλήσεις" για τον ΑΔΜΗΕ: η πρώτη είναι η έγκαιρη και άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και η δεύτερη η διασφάλιση της χρηματοδότησης που έχει εγκριθεί για το έργο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και ότι τα χρήματα "δε θα χαθούν". Βεβαίως για να γίνει αυτό θα πρέπει οι διαδικασίες της επαναπροκήρυξης να «τρέξουν» με πολύ πιο γρήγορους από τους συνήθεις ρυθμούς. Με ότι κι αν αυτό σημαίνει...
Ένα ερώτημα που όμως μένει εκκρεμές είναι ποιοι και γιατί αποφάσισαν να εντάξουν ένα τέτοιας φύσης έργο στον Επενδυτικό Νόμο; Γιατί δηλαδή να επιδοτηθεί ένα έργο του οποίου όχι μόνο η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα αμφισβητούνται αλλά και σε τελική ανάλυση τα χρήματα που θα δαπανηθούν για αυτό θα "ξαναφύγουν" στο εξωτερικό και διόλου δεν θα τονώσουν την τοπική οικονομία! Ποιοι τελικά εξυπηρετούνται και κερδίζουν από την πολιτική των επιδοτήσεων της "Πράσινης Ανάπτυξης"; Σίγουρα όχι ο Ελληνικός Λαός και πολύ περισσότερο όχι το  Ελληνικό Περιβάλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: