20/11/12

Συμβιβασμός σε βάρος του Ελληνικού Λαού!


Το γενικό πλαίσιο του "συμβιβαστικού" σχεδίου ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, για την Ελλάδα, που συζητούν αυτοί την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, παρουσιάζουν οι Financial Times
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό άρθρο:
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης  προσπαθούν να εκπονήσουν ένα σχέδιο με στόχο την περικοπή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους  ως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Συγκεκριμένα, οι μετέχοντες υπουργοί στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, την Τρίτη, έχουν αρχίσει να κινούνται αργά αλλά σταθερά προς μια μεταβατική συμφωνία. Να δώσουν,  δηλαδή, στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στήριξης και ταυτόχρονα να επαναπροσδιορίσουν τον μακροπρόθεσμο στόχο  για το χρέος μετά από το 2020.
Καθώς οι λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση, με βάση  την ισχύουσα συμφωνία η Ελλάδα έχει ήδη χάσει το στόχο της για περιορισμό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Το ποσοστό αυτό καθώς και η ημερομηνία θεωρούνται  κρίσιμα για την βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με το ΔΝΤ  και συνεπώς δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα.
Αντίθετα, όπως επισημαίνουν οι της Ευρωζώνης, επιπρόσθετα μέτρα μπορούν να διασφαλίσουν ότι ως το 2022 η Ελλάδα θα μπορεί να  μειώσει στο 110% το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ».
Το ζητούμενο, λοιπό, σύμφωνα με το άρθρο των Financial Times είναι το πως θα βρεθεί μια εφικτή συμφωνία που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και ποιος θα επωμιστεί το κόστος αυτού του νέου προγράμματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο «μια συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα κατά δύο έτη, δίνει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τους στόχους λιτότητας που θέτει η τρόικα, αλλά απαιτεί επιπλέον 15 δισ. € σε  δανειακή χρηματοδότηση, που θα επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το χρέος της χώρας.» «Η υπό συζήτηση, νέα συμφωνία προσπαθεί να γεφυρώσει τη θέση των υπουργών της Ευρωζώνης που θέλουν το στόχο του 120% να πάει χρονικά πιο πίσω, στο 2022 και του ΔΝΤ που αρνείται να εγκρίνει δάνεια για οικονομική βοήθεια αν ο παραπάνω στόχος του 120% δεν παραμείνει στο 2020. Σύμφωνα με την πρόταση των υπουργών της Ευρωζώνης οι δανειστές της Ελλάδας δεν θα έχουν απώλειες. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ προτρέπει  τους δανειστές και κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχθούν τις όποιες απώλειες που θα προέρχονται από δάνεια ή από ομόλογα με στόχο να βοηθήσουν την μείωση του ελληνικού χρέους».
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο των Financial Times η συγκεκριμένη αντιπαράθεση των θέσεων μεταξύ ΔΝΤ και υπουργών της Ευρωζώνης δημιούργησε όξυνση στην συζήτηση: «Καθώς ξεκίνησε η συνάντηση το  ΔΝΤ είχε εμμείνει στη θέση του για τον στόχο του 120% ως το 2020. Η εμμονή αυτή ήταν και η σπίθα για μια δημόσια έντονη διαφωνία ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πάντως, ο τελευταίος δήλωσε ότι υπάρχει οδός συνεννόησης και ότι θα βρεθεί κάποια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Βέβαια άλλοι υπουργοί , όπως η Ούτα Ουρπιλάϊνεν υπουργός οικονομικών της Φινλανδίας προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι "πολύ ανοικτή" και ίσως να μην μπορεί να εξαχθεί ένα συνολικό συμπέρασμα».
Αυτό που όμως θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο Eurogroup είναι το πως «η Αθήνα χρειάζεται την πληρωμή της δόσης των € 44 δις ευρώ από την Τρόικα μέχρι το τέλος του έτους, για να ξεχρεώσει πάνω από € 31.5 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων δανείων της πιστωτικών οφειλών της!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: