13/11/12

Mονόδρομος το νέο «κούρεμα»!

Το χρέος της Ελλάδας προς τους επίσημους δανειστές της, όπως η ΕΚΤ, πρέπει να «κουρευτεί» κατά πάνω από 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι δυνατόν να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ, εκτιμά η Goldman Sachs.
Την εκτίμηση ότι θα απαιτηθεί δραστική μείωση του ελληνικού χρέους άνω των 80 δισ. ευρώ για να περιοριστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 εκφράζουν αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που δημοσιοποίησαν την Τρίτη με τίτλο: «Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Επιβεβλημένη Αναδιάρθρωση του Επίσημου Τομέα».

«Για να αυξηθεί η πιθανότητα η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ να φτάσει το 120% μέχρι το 2020, με ρεαλιστικά δεδομένα, μία πολύ πιο δραστική μείωση του όγκου του χρέους (πιθανότατα άνω των 80 δισ. ευρώ συνολικά) θα είναι απαραίτητη», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι και για τα τρέχοντα μέτρα που εξετάζονται για να βοηθήσουν την Ελλάδα -όπως η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια και ένα πρόγραμμα επαναγοράς για τα «κουρεμένα» ομόλογα του ιδιωτικού τομέα.
Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να χρηματοδοτεί για χρόνια την Ελλάδα, εάν δεν «κουρέψει» το σημερινό χρέος των 340 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, καθώς η Ελλάδα κυριαρχεί στην πολιτική και οικονομική ατζέντα στην ΕΕ, η οποιαδήποτε διάθεση για περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας (χωρίς να περιλαμβάνονται οι ζημίες για τους κατόχους ελληνικών τίτλων) μοιάζει «πολιτικά ανεφάρμοστη επί του παρόντος», όπως εκτιμούν.
«Δεδομένου ότι ήδη υπάρχει μεγάλη έκθεση του επίσημου τομέα (σ.σ. σε ελληνικούς τίτλους και χρηματοδότηση) επιπλέον πακέτα στήριξης από την ευρωζώνη θα είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθούν. Η πολιτική κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη εάν συνυπολογιστεί ότι ο στόχος της αναλογίας του 120% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2020, θα χρειαστεί έναν αριθμό επιπλέον ετών για να επιτευχθεί, με βάση τα δικά μας σενάρια».
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι η «τελική λύση» εξαρτάται από τις επιλογές των δανειστών, οι οποίες θα καθοριστούν με πολιτικές παραμέτρους, τόσο για την υπερχρεωμένη Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους που πληρώνουν.
«Από την οπτική γωνία των δανειστών (όπως του ευρωπαϊκού επίσημου τομέα), είναι εφικτό να διατηρηθεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και να επεκταθεί το σημερινό status quo για μία μακρά περίοδο. Αλλά από την ελληνική πλευρά, το μέγεθος της ύφεσης και οι πολιτικές επιπτώσεις απειλούν να ανατρέψουν τις βασικές προϋποθέσεις στις οποίες στηρίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής και η εφαρμογή του», αναφέρει η έκθεση.
Οπως εκτιμά, η τρέχουσα καθυστέρηση της εκταμίευσης της νέας δόσης είναι πιθανό να παραταθεί, διατηρώντας ένα πέπλο οικονομικής, πολιτικής και δημοσιονομικής ανασφάλειας στην Ελλάδα. «Σκεπτόμαστε ότι ένα πιο πιθανό σενάριο θα περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους, συνεχιζόμενη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα (κατά κύριο λόγο με χρηματοδότηση της επαναγοράς και των πληρωμών τόκων στον ίδιο τον επίσημο τομέα) και μία συνέχιση της ανασφάλειας για το προφίλ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».
Αυτή η ανασφάλεια θα παραμείνει εμπόδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα εξαρτηθεί από ένα πιο αποφασιστικό «κούρεμα» και την αναβολή της επίλυσης του ζητήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: