23/11/12

Όργιο κερδοσκοπίας με τα άχρηστα Ελληνικά Ομόλογα!


Μια από τις προτιμώμενες "επιλογές" της Ευρωζώνης για τη μείωση του ελληνικού χρέους, η επαναγορά ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές με έκπτωση, τίθεται σε αμφιβολία μετά τη μεγάλη άνοδο των τιμών των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σημειώνουν αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως μεταδίδει η "Wall Street Journal". Κάποιοι μέσα σε λίγες ημέρες θησαύρισαν χάρη στα "σκουπίδια" που ονομάζονται κατ΄ ευφημισμόν "ομόλογα" του Ελληνικού Δημοσίου ! 
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα κάνει μια επαναγορά πιο ακριβή, περιορίζοντας τον αντίκτυπο που θα είχε στο ελληνικό χρέος, υποστηρίζει η Wall Street Journal. Την ίδια στιγμή αυξάνει την πρόκληση για τους υπουργός Οικονομικών να σφραγίσουν μια συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση τους τη Δευτέρα η οποία θα καλύπτει όλες τις τρύπες στα μέχρι τώρα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας ύψους άνω των 246 δισ. ευρώ (!) και θα διαμορφώνει σε πιο διαχειρίσιμο επίπεδο το σημερινό χρέος της χώρας. 
"Η όλη διαδικασία της επαναγοράς εξαρτάται από την τιμή", αναφέρει ένας αξιωματούχος και προσθέτει: "Εάν η τιμή είναι πολύ υψηλή δεν θα γίνει". Δύο άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η επαναγορά έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Οι συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών συνεχίζονται και σήμερα και θα συνεχιστούν προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Οι υπουργοί Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη αύριο το απόγευμα για να επιλύσουν ορισμένα από τα εκκρεμή ζητήματα, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το Σάββατο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του "EuroWorkingGroup" ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. 
Έλληνας αξιωματούχος με γνώση του σχεδίου για την επαναγορά δήλωσε ότι μια πιθανή προσφορά θα ήταν στα 30 cents ανά ευρώ περίπου αν και αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. "Είμαστε όλοι κάπως νευρικοί για αυτό", δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος. "Αυτό (δηλαδή η επαναγορά) θα είναι σε εντελώς εθελοντική βάση άρα όσο περισσότεροι αυξάνονται οι τιμές τόσο λιγότερα θα είναι τα οφέλη από το σχέδιο".
Η Wall Street Journal σημειώνει εξάλλου ότι ένα άλλο μειονέκτημα της επαναγοράς είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων βρίσκεται στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερη κυβερνητική βοήθεια στην περίπτωση που αναλάβουν και νέες ζημιές. 
"Η επαναγορά ομολόγων σχεδιαζόταν να αφορά μόνον ιδιώτες επενδυτές-που εξακολουθούν να κατέχουν περίπου € 60 δισεκατομμύρια του ελληνικού χρέους- και να γίνει σε μια τιμή σημαντικά κάτω από την ονομαστική αξία των ομολόγων, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση της Αθήνας να κουρέψει έμεσα το χρέος της", σημειώνει η εφημερίδα. "Τα Ελληνικά ομόλογα έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές εν μέσω αμφιβολιών ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να τα εξοφλήσει, παρά την αναδιάρθρωση που συμφωνήθηκε την προηγούμενη άνοιξη".
"Από το καλοκαίρι, οι τιμές έχουν αυξηθεί σταδιακά, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Ελλάδα θα παραμείνει τελικά στη ζώνη του ευρώ. Την Πέμπτη, οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αναδιάρθρωση της περασμένης Άνοιξης, μετά από τις προχτεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα υποστηρίξει ένα επιπλέον δανεισμό της Ελλάδας με € 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει μια επαναγορά Ελληνικών Ομολόγων. Σύμφωνα με πηγές, ωστόσο, από την Ευρωζώνη τώρα μιλάμε πιθανότατα για κάπου γύρω στα € 5 δισεκατομμύρια ευρώ."
"Μια επαναγορά ομολόγων για να είναι αποτελεσματική στη μείωση του χρέους, ένα μεγάλο μέρος του χρέους θα πρέπει να είναι σε ομόλογα και τα ομόλογα αυτά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στην αγορά", δήλωσε ο Justin Knight, στέλεχος της UBS."Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, και γι αυτό είναι αμφίβολο αν η επαναγορά ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές θα επηρεάσει σημαντικά τη δυναμική του χρέους στην Ελλάδα."
Τα Ελληνικά 10-ετή ομόλογα διαπραγματεύονταν σήμερα σε τιμές μόλις κάτω από 34,2 σεντς ανά ένα ευρώ, ενώ χτες είχαν φτάσει να  διαπραγματεύονται σε υψηλές τιμές σχεδόν 35,6 σεντς ανά ένα ευρώ. Κάποιοι μέσα σε λίγες ώρες έβγαλαν πολλά λεφτά. 
Η εφημερίδα αναφέρει παράλληλα ότι οι εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να εξετάζουν άλλα μέτρα για να επαναφέρουν στο σωστό δρόμο των πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυτό περιλαμβάνει την επιστροφή στην Ελλάδα του περίπου 75% των κερδών που περιμένουν να λάβουν από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κράτη εταίροι της Ελλάδας. Υπάρχει επίσης ένα σχέδιο για τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια: στο Euribor συν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από Euribor συν 1,5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα. Η παράταση της ωρίμανσης στα υπάρχοντα δάνεια, η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη δοθεί από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης και η έκδοση περισσότερου βραχυπρόθεσμου χρέους από την πλευρά της Ελλάδας (που όμως στοιχίζει πολύ ακριβά για την Ελλάδα) παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων υποστηρίζει η Wall Street Journal . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: