26/10/12

Φαύλος κύκλος!


«Το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μείωσης του Ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα!»
Το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να πιάσει τον στόχο του 120%του ΑΕΠ το 2020 σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο την προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ που παρουσιάστηκε στο Euroworking Group, και στην οποία αναφέρεται ότι η Αθήνα θα χρειαστεί να προβεί σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. 
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως είχε προβλεφθεί. Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και την ιδιωτικοποίηση» δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
«Νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν, εκτός των υπαρχόντων 89 παρεμβάσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.» προσέθεσε.
Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσπαθούν να υπολογίσουν το ποσό που θα χρειαστεί ακόμα η Αθήνα, αν αντί για το 2014 δοθεί χρόνος μέχρι το 2016 προκειμένου να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5%, όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.
Οι αναφορές αξιωματούχων στον ευρωπαϊκό οικονομικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες τοποθετούν το κόστος της επιμήκυνσης μεταξύ 13 και 30 δισ. ευρώ.
Ο αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters μετά το Euroworking Group της Πέμπτης υποστήριξε ότι «οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα εκτιμάται ότι πλέον είναι στα περίπου 30 δισ. ευρώ».
Σύμφωνα πάντα με το Reuters, τα δύο επιπλέον χρόνια θα δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, επιτρέποντάς τη γρηγορότερη αποκατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και ως εκ τούτου την αύξηση των πιθανοτήτων η Ελλάδα να είναι τελικά σε θέση να κάνει το χρέος της βιώσιμο.
Το κρίσιμο ζήτημα, ωστόσο,  είναι η προέλευση των χρημάτων.
«Το ΔΝΤ πιέζει για συμμετοχή του επίσημου τομέα (official sector involvement – OSI) στην περίπτωση της Ελλάδας κάτι που βρίσκει σφόδρα αντίθετη τη Γερμανία, και όχι μόνο» ανέφερε αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.
Το ΔΝΤ είναι γνωστό πως θέτει επιτακτικά τη λύση του OSI, δηλαδή της αναδιάρθρωσης των διμερών δανείων που έχουν χορηγήσει οι χώρες της ευρωζώνης προς την Ελλάδα προκειμένου να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης τους για τη χώρα μας.
Η νέα αναδιάρθρωση θα μπορούσε να γίνει υπό τη μορφή περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, όμως, ενώ θα έριχνε το ύψος της χρηματοδότησης, δεν θα επαρκούσε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Αλλη μια επιλογή σύμφωνα με το Reuters, θα ήταν να γίνουν κάποιες πληρωμές από το ΔΝΤ σε μεταγενέστερη ημερομηνία ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα της άμεσης χρηματοδότησης, αλλά και πάλι δεν θα ήταν αρκετό.
Επίσης, υπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο επαναγοράς του ελληνικού δημοσίου χρέους στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, που τρέχουν αυτήν την περίοδο.
Ωστόσο, η απευθείας χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης μοιάζει μάλλον αναπόφευκτη, λύση που όμως θα συναντήσει τις σθεναρές αντιρρήσεις χωρών η Φινλανδία, η Ολλανδία και Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: