7/7/12

Ξεπουλήστε την Δωδώνη και γρήγορα...

Η Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου «Δωδώνη Α.Ε.» ιδρύθηκε στις 17-4-1963 από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Ιδρύθηκε σαν μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος, η οποία αρχικά εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων συλλέγοντας αγελαδινό γάλα από μικρές μονάδες της περιοχής. 40 χρόνια μετά, μέσα από μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης, που βασίστηκε στην καθιέρωση των πλέον υψηλών προτύπων ποιότητας στην τυροκομία μέσω της συνεχούς τεχνολογικής πρωτοπορίας, στην επιτυχημένη εφαρμογή απολαυστικών παραδοσιακών γευστικών συνταγών, στο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και το προσανατολισμό στις ανάγκες και τις προτεραιότητες του καταναλωτή, η «Δωδώνη Α.Ε.» έχει καθιερωθεί σαν η κορυφαία σε δυναμικότητα παραγωγής και πωλήσεις εταιρία τυροκομικών ειδών της χώρας. Η ΑΤΕ κατέχει σήμερα το 67,77% των μετοχών. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 11.892.000 € και το σύνολο ιδίων κεφαλαίων την 31-12-2011 ανέρχονταν σε 31.496.000 €.
Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας συμπεριλαμβανόμενων και των σταθμών συγκέντρωσης και πρόψυξης γάλακτος καλύπτουν εκτάσεις 151.080 τ.μ., η δε κτιριακή εγκατάσταση καλύπτει περίπου 31.460 τ.μ. σε ιδιόκτητα ακίνητα. Η εταιρία διαθέτει ιδιόκτητο υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος 31.460 τ.μ. εντός οικοπέδου 54.000 τ.μ. με άρτιο μηχανικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για την παραγωγή τυροκομικών και γαλακτομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Η «Δωδώνη» προμηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1.200 πελάτες, ενώ απασχολεί 150 μόνιμους εργαζομένους, 250 εποχικούς και 130 παραλήπτες γάλακτος, παίζοντας έτσι έναν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας Ηπείρου. 
Η «Δωδώνη» συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες Ελληνικές γαλακτοκομικές μονάδες από άποψη οικονομικών μεγεθών και είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρία στο τομέα των τυροκομικών προϊόντων. Ο Κύκλος εργασιών της Εταιρείας πέρυσι ανήλθε σε 96.681.951,01 € έναντι 112.788.984,76 € της προηγούμενης χρήσης σημειώνοντας μείωση 14,28%. Τα μικτά αποτελέσματα της Εταιρείας αυξήθηκαν κατά 297.920,68 € ήτοι ποσοστό 2,04 %, και ανήλθαν σε 14.877.357,05 € έναντι 14.579.436,37 € της προηγούμενης χρήσης. Τα μικτά αποτελέσματα της Εταιρείας ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών ανήλθαν σε 15,39 % έναντι 12,93 % το 2010, ως ποσοστό δε επί του κόστους των πωλήσεων, ανήλθαν σε 18,19 % έναντι 14,85 % το 2010. Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων της Εταιρείας στη χρήση του 2011 ανήλθαν σε 9.246.963,92 €, έναντι 7.138.390,19 € την προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας αύξηση 29,54%. Ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών ανήλθαν σε 9,56% έναντι 6,33% στην προηγούμενη χρήση. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω τα καθαρά αποτελέσματα της Εταιρείας προς απόδοση στους ιδιοκτήτες κατά τη χρήση του 2011, καταλήγουν σε κέρδη 3.308.395,15 € έναντι κερδών 2.528.142,60 € της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας αύξηση 30,86%.
Κι όμως αυτή η επικερδής επιχείρηση, η οποία και προσφέρει στην οικονομική ζωή του τόπου και δη της πολύπαθης Ηπείρου, αλλά και που μπορεί να παίξει ακόμη πιο δυναμικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας, πωλείται...
Το ζήτημα δεν είναι μόνο η τιμή πώλησης της εταιρείας, που αν κρίνουμε από το παράδειγμα της πώλησης του ΟΤΕ, θα είναι και αυτή πραγματικό σκάνδαλο...
Το ζήτημα είναι η εντελώς "λανθασμένη" αντίληψη που διέπει την στρατηγική της σημερινής Κυβέρνησης αλλά και της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου της χώρας, περί του ρόλου των επιχειρήσεων στην οικονομική ζωή του τόπου... Και αντί να θεωρείται η "Δωδώνη" ως παράδειγμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση όλης της χώρας, δίνοντας βαρύτητα στην πρωτογενή παραγωγή, ενδυναμώνοντας το αγροτικό συνεταιριστικό μοντέλο και δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στην πολύπαθη ελληνική επαρχία, οδηγούμαστε στο ξεπούλημα της...
Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις όμως που και επικερδείς μπορούν να είναι και το κοινωνικό τους ρόλο να παίζουν. Και σε αυτό ο μόνος εγγυητής μπορεί να είναι η ίδια η Κοινωνία μέσω των θεσμών της ( Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί κα) και όχι οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Οι ιδιώτες ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και για τίποτε άλλο. Κλασικό παράδειγμα για το τελευταίο, αποτελούν η "Coca Cola 3E" και η "Vivartia": οι οποίες ως γνήσιες πολυεθνικές κλείνουν και ανοίγουν εργοστάσια ανάλογα με το ποσοστό κερδοφορίας τους. Και αυτό δεν έχει συνέπειες μόνο στους εργαζόμενους στην γραμμή παραγωγής των εργοστασίων τους. Καθώς έχουν καταφέρει με την επιθετική πολιτική τους τα προηγούμενα χρόνια να απορροφήσουν- και στην κυριολεξία να καταβροχθίσουν μια σειρά άλλων εταιρειών σε τομείς όπως της παραγωγής Φυσικών Χυμών, Προϊόντων Γάλακτος και Μεταλλικών Νερών, οι συνέπειες αφορούν και χιλιάδες παραγωγούς που στηρίζονται πλέον σε αυτές τις πολυεθνικές για να πωλήσουν την παραγωγή τους. Και αντί οι Φυσικοί Χυμοί Πορτοκαλιού, το Παρθένο Ελληνικό Γιαούρτι και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό να αποτελούν πηγές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της επαρχίας, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σε αυτό το οικονομικό μοντέλο που προωθούν οι Τροικανοί στην Χώρα μας,  ο ρόλος και πολύ περισσότερο ο συμβολισμός της «Δωδώνης» όχι μόνο δεν έχουν θέση αλλά είναι και επικίνδυνοι. Στην εποχή του άκρατου νεοφιλελευθερισμού το "συνεταιριστικό μοντέλο" όχι μόνο δεν χωρά αλλά είναι και εν δυνάμει βόμβα στα θεμέλια του συστήματος: Οι επιχειρήσεις πρέπει να δουλεύουν με μόνο σκοπό το κέρδος- και όχι να υπηρετούν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: