30/7/12

Στην Ελλάδα εγκαθιστούν αιολικά πάρκα σε καμμένα δάση...

και στην Αγγλία απορρίπτουν τις Ανεμογεννήτριες ακόμη κι όταν αυτές πρόκειται να τοποθετηθούν σε... ορυχεία!!!

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Melton απέρριψε πανηγυρικά και εν μέσω έντονων επευφημιών από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους κατοίκους της περιοχής, το σχέδιο της εταιρείας Peel Energy, για την εγκατάσταση ενός Αιολικού Πάρκου εννέα μόλις ανεμογεννητριών σε εγκαταλελειμμένο ανθρακωρυχείο κοντά στο χωριό Asfordby. Το ανθρακωρυχείο έχει εγκαταλειφθεί από το 1997, και ο ενεργειακός κολοσσός  Peel Energy σχεδίαζε εκεί να εγκαταστήσει ένα αιολικό πάρκο αποτελούμενο από εννέα ανεμογεννήτριες ύψους 135 μέτρων και ονομαστικής ισχύος 2.3MW η καθεμιά τους. 
Οι κάτοικοι όμως των χωριών της ευρύτερης περιοχής, Asfordby, Ab Kettleby, Wartnaby και Grimston, είχαν εξ΄αρχής εναντιωθεί στα σχέδια αυτά, εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες τους για την αισθητική του αιολικού πάρκου, το θόρυβο των ανεμογεννητριών, το πόσο κοντά θα ήταν στα σπίτια τους, καθώς και τις επιπτώσεις του στον τουρισμό. Τελικά μετά από τρίωρη συζήτηση την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Melton ψήφισαν ενάντια στα σχέδια για το αιολικό πάρκο- μια απόφαση η οποία έγινε δεκτή μέσα σε έντονες ζητωκραυγές και χειροκροτήματα από εκατοντάδες συγκεντρωμένα  άτομα. Ο Bill Musson, της ομάδας "STOP WIND PARK"  που δημιουργήθηκε και δραστηριοποιήθηκε για να εμποδίσει την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στο Asfordby, δήλωσε: "Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Είχαμε βέβαια ισχυρά επιχειρήματα εναντίον του αιολικού πάρκου αλλά φοβόμασταν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δεδομένων των πιέσεων που ασκεί το λόμπυ των  Αιολικών. Δόξα τω Θεό, η επιτροπή μας άκουσε και καταψήφισε την πρόταση της Peel Energy". 
Ο Jonathan England,  διευθυντής ανάπτυξης της Peel Energy, είπε ότι η επιχείρηση θα ασκήσει έφεση στην απόφαση. Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είμαστε απογοητευμένοι και έκπληκτοι για την απόφαση της επιτροπής. Εξακολουθούμε να έχουμε απόλυτη βεβαιότητα όσον αφορά την επιλογή μας και την καταλληλότητα του χώρου του πρώην ορυχείου για την παραγωγή αιολικής ενέργειας." Η Σύμβουλος Elaine Holmes, η οποία καταψήφισε την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, απάντησε"Θα ήταν εντελώς χάλια σε μια όμορφη περιοχή που περιλαμβάνει παλιές πέτρινες εκκλησίες να εγκατασταθεί ένα αιολικό πάρκο.  Πώς στη ευχή θα μπορούσε να κολλήσει κάτι τέτοιο δεν ξέρω! Δεν έχουμε αντιρρήσεις για την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά δεν νομίζω ότι οι ανεμογεννήτριες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος σε αυτήν την κατεύθυνση."
Αυτά γίνονται στην οπισθοδρομική Αγγλία. Εκεί δεν θέλουν ανεμογεννήτριες ούτε στα εγκαταλελειμμένα ορυχεία. Ενώ στην Ελλάδα της "Πράσινης Ανάπτυξης" επιτρέπεται να τοποθετούνται αιολικά ακόμα και μέσα σε αναδασωτέες περιοχές!  Γιατί ως γνωστόν ..."όταν εμείς χτίζαμε τον Παρθενώνα, οι Άγγλοι έτρωγαν βελανίδια". Και τώρα που εμείς θα βάλουμε αιολικά πάρκα ακόμα και πάνω στην Ακρόπολη, οι Άγγλοι δεν θέλουν ούτε να ακούν για αυτά, πόσο μάλλον να τα βλέπουν... Θα έρχονται όμως μαζικά για τουρισμό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, και θα καταλάβουν πόσο μπροστά είναι οι Έλληνες και πόσο οπισθοδρομικοί παραμένουν αυτοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: