"Το να τοποθετείς Ανεμογεννήτριες σε περιοχές σημαντικές για τα πουλιά, είναι σαν να τοποθετείς νάρκες ξηράς στην αυλή νηπιαγωγείου!"
Το νησί Campobello, που βρίσκεται απέναντι από τις ακτές της αμερικανικής πολιτείας του Maine, στον κόλπο του Fundy, στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανήκει στην Καναδική Επαρχία του New Brunswick. Το πανέμορφο νησί έγινε ιδιαιτέρως γνωστό ως αγαπημένος τόπος διακοπών του Αμερικανού Προέδρου Franklin Roosevelt. Εκεί στην εξοχική του κατοικία τον Αύγουστο του 1921, ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ σε ηλικία 39 ετών , αρρώστησε βαριά από την πολιομυελίτιδα που τον άφησε πλέον παράλυτο. Και είναι το κτήμα της οικογένειας Roosevelt που αποτέλεσε την καρδιά του Διεθνούς Πάρκου "Roosevelt -Campobello". Το πάρκο που ιδρύθηκε στις 7 Ιουλίου του 1964, αν και ανήκει στον Καναδά διοικείται τόσο από την Καναδική όσο και από την Αμερικανική Κυβέρνηση, και στελεχώνεται από προσωπικό και των δύο κρατών. Το Πάρκο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα στο νότιο μέρος του νησιού, είναι άρτια οργανωμένο και αποτελεί υπόδειγμα όχι μόνο Περιβαλλοντικής Προστασίας και Οικοτουριστικής Ανάπτυξης αλλά κυρίως Διακρατικής Συνεργασίας. Αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ζώνη μετανάστευσης των πτηνών στην Βορειοανατολική Αμερική. Αποτελεί όμως και σημαντικό τόπο πολλαπλασιασμού για πολλά σπάνια και πολλά ενδημικά πουλιά όπως τους μαυροκέφαλους γλάρους (Chroicocephalus ridibundus), τους γλάρους του Βοναπάρτη (Chroicocephalus philadelphia), τους γιγαντόγλαρους (Larus marinus), τα πορφυρά μπεκατσίνια (Maritima Calidris), τους ερυθρόλαιμους φαλαρόποδες (Phalaropus lobatus) και τους τριδαχτυλόγλαρους (Rissa tridactyla).
Ταυτόχρονα ολόκληρο το νησί με τα ειδυλλιακά του τοπία, τις πανέμορφες ακτές του, τα αγροκτήματα με τις βικτοριανές επαύλεις, τα δάση και τους βαλτότοπούς του, αποτελεί σημαντικό τουριστικό και παραθεριστικό πόλο κυρίως για εύπορους Νεοϋορκέζους.
Μέσα όμως στην "φρενίτιδα" της Πράσινης Ανάπτυξης, η Τοπική Κυβέρνηση της Επαρχίας του New Brunswick, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου του Νησιού, και πολύ περισσότερο χωρίς την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων, αποφάσισε να προβεί στην εγκατάσταση μιας και μόνο ανεμογεννήτριας ύψους 50 μέτρων, με την πρόφαση πως έτσι θα καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του Νησιού. Με την ανακοίνωση όμως του σχεδιασμού αυτού και μόνο, οι κάτοικοι του νησιού ξεσηκώθηκαν. Φοβούμενοι κυρίως για τις επιπτώσεις που θα έχει το "έργο" αυτό στο Τουριστικό Προϊόν του νησιού τους, στις περιουσίες και στα εισοδήματά τους. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και αρκετοί νεόκοποι οικολόγοι, αρχικά στάθηκαν με εχθρικό και ειρωνικό τρόπο απέναντί τους: "Οι κάτοικοι του νησιού απλά δεν ήθελαν τις ανεμογεννήτριες στην αυλή τους", άρα τα κίνητρά τους ήταν ποταπά- και σε τελική ανάλυση στην περίπτωση του νησιού Campobello μιλάμε για μια και μόνο ανεμογεννήτρια και αυτή ύψους μόλις 50 μέτρων!
Κάποιοι όμως από τους κατοίκους του νησιού είχαν βαθιά περιβαλλοντική συνείδηση! Πολύ βαθύτερη από αυτή όλων αυτών των νεόκοπων οικολόγων που κόπτονται δήθεν για την ...προστασία του Πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή και στην πραγματικότητα οδηγούν τον Πλανήτη και μαζί και την Ανθρωπότητα σε μια άνευ προηγουμένου ληστρική και καταστροφική εκμετάλλευση, που ακούει στο όνομα "Πράσινη Ανάπτυξη"! Αυτοί οι λιγοστοί κάτοικοι με το πείσμα τους και με πολύ αγώνα, κατάφεραν να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και τελικά να κινητοποιήσουν αρχικά μικρές και κατόπιν μεγαλύτερες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, όπως η "Nature Canada"! Το θέμα της μιας Ανεμογεννήτριας στο μικρό νησί του Ατλαντικού έγινε πλέον πανεθνικό ζήτημα στο Καναδά. Και θέμα στα δελτία ειδήσεων, στον τύπο και στο διαδίκτυο. Και ακριβώς λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού το "θέμα" πέρασε τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Και κάτι που γίνεται πρώτο θέμα στις ΗΠΑ γίνεται πρώτο θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο! Πλέον πολύ μεγαλύτερες οργανώσεις αναγκάστηκαν να πάρουν θέση. Ανάμεσά τους και η οργάνωση "Παγκόσμιο Συμβούλιο για τη Φύση"! Μια οργάνωση που αρχικά είχε κρατήσει θετική στάση για τα αιολικά πάρκα- όπως είχαν κάνει και σχεδόν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παγκοσμίως!
To "Παγκόσμιο Συμβούλιο για τη Φύση" αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να αλλάξει γνώμη και στάση. Βασιζόμενη όχι μόνο στις αναφορές άλλων οργανώσεων όπως αυτή της "Nature Canada", αλλά και σε δικές της μελέτες, έρευνες και επιτόπιες δράσεις, η Οργάνωση κατέληξε σε μια άκρως καταδικαστική αναφορά εναντίων των Αιολικών Πάρκων.
To "Παγκόσμιο Συμβούλιο για τη Φύση" (World Council for Nature) συνέταξε μια επιστολή προς τον τοπικό υπουργό περιβάλλοντος Bruce Fitch, προειδοποιώντας πως τα πουλιά του νησιού ανάμεσά τους αρκετά σπάνια, όπως οι ψαραετοί και οι φαλακροί αετοί, που χρησιμοποιούν το κοντινό Διεθνές Φυσικό Πάρκο Roosevelt Campobello International Park ως τόπο αναπαραγωγής τους, διατρέχουν τον κίνδυνο να αποδεκατιστούν χτυπημένα από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Ο διεθνής περιβαλλοντικός οργανισμός αναφέρει πως έως και 1.000 πουλιά θα μπορούσαν να σκοτώνονται ετησίως εάν η 50-μέτρων ύψους ανεμογεννήτρια τελικά εγκατασταθεί στο νησί. "Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών εντός της περιμέτρου του ισοδυναμεί με την τοποθέτηση ναρκών ξηράς σε μια αυλή του σχολείου," τονίζει στην επιστολή της η Οργάνωση.
Η οργάνωση στην επιστολή της, καταρρίπτει ένα προς έναν, όλους τους μύθος που καλύπτουν την μεγάλη απάτη των αιολικών πάρκων, με ακριβή στοιχεία και αναφορές τόσο για τις καταστροφικές τους συνέπειες στο Περιβάλλον όσο και στην Οικονομία.
Και η επιστολή της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης προς τον υπουργό καταλήγει: "Εάν εξετάσουμε τελικά όλες τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα πως πληρώνουμε ένα πολύ υψηλό τίμημα για ένα τιποτένιο ποσό διαλείπουσας ενέργειας, χαμηλής πρακτικής αξίας, η οποία είναι επιδοτούμενη από τους φορολογούμενους και, τελικά, αυξάνει και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των κατοίκων του νησιού!"
Και "εν είδει εξωδίκου" με την επιστολή της η Διεθνής Περιβαλλοντική Οργάνωση θέτει τόσο τον Υπουργό Περιβάλλοντος όσο και την Περιφερική Κυβέρνηση, προ των πολιτικών αλλά και νομικών ευθυνών τους σε περίπτωση που η ανεμογεννήτρια στηθεί στο νησί, και μάλιστα επισείοντας την ατομική ποινική ευθύνη του καθενός όχι μόνο για την Προστασία του Περιβάλλοντος αλλά και την Προστασία της Κοινωνικής και Οικονομικής Ζωής!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου