Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ευρώπη του ισχυρού Ευρώ!
Την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση επιβάλλει περικοπές στους μισθούς των υπόλοιπων Ευρωπαίων, μοιράζει αυξήσεις στους Γερμανούς εργαζoμένους, τους υπουργούς και τους τραπεζίτες. Το 2011 τα γερμανικά νοικοκυριά κατέγραψαν καταθέσεις 4,7 τρισ. ευρώ, ποσό που συνιστά ιστορικό ρεκόρ!
Του Γιώργου Σκαφιδά,
αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Έθνος".
Κι όμως, εν έτει 2012 και ενώ όλα (οι απολαβές, οι συντάξεις, τα εισοδήματα) καταρρέουν στον βωμό της μονόπλευρης λιτότητας, υπάρχει μια χώρα εντός της ευρωζώνης όπου οι τραπεζικές καταθέσεις (δεν κάνουν φτερά προς το εξωτερικό αλλά) πληθαίνουν, όπου οι μισθοί των εργαζομένων (δεν μειώνονται αλλά) αυξάνονται και όπου οι πολίτες (δεν φτωχαίνουν αλλά) γίνονται πλουσιότεροι.
Καλώς ήλθατε στη Γερμανία, τη χώρα που αποφάσισε να επιβάλει περικοπές στους μισθούς των... άλλων Ευρωπαίων ενώ την ίδια ώρα μοιράζει αυξήσεις στους δικούς της (τους εργαζομένους, τους υπουργούς και τους τραπεζίτες).
Εν έτει 2012 λοιπόν, λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο στη Γερμανία. Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Bundesbank). Σύμφωνα με αυτά, τα γερμανικά νοικοκυριά είχαν στα τέλη του 2011 τραπεζικές καταθέσεις συνολικού ύψους 4,7 τρισ. ευρώ, ποσό το οποίο συνιστά ιστορικό ρεκόρ.
Μάλιστα, μόνο μέσα στο 2011 (την ώρα που Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιρλανδοί έβλεπαν τα έσοδά τους να περικόπτονται και τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται), οι εν λόγω καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 149 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. «Οι Γερμανοί είναι τόσο πλούσιοι όσο ποτέ άλλοτε», διακήρυττε απερίφραστα χθες η εφημερίδα Hamburger Abendblatt.
Αλλωστε, μαζί με τις καταθέσεις, πλέον στη Γερμανία αυξάνονται, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια στασιμότητας, και οι μισθοί.
Ενδεικτικά, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, το συνδικάτο των μεταλλουργών IG Metall που εκπροσωπεί πάνω από τρία εκατ. εργαζομένους, εξασφάλισε μια αύξηση της τάξεως του 4,3%, τη μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας.
Από κοντά και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο IG BCE οι οποίοι υπέγραψαν χθες αύξηση 4,5% στους μισθούς τους. Κι όλα αυτά, ενώ ήδη τους προηγούμενους μήνες, ανάλογες αυξήσεις είχαν επιτευχθεί και από τους εργαζομένους σε τομείς του Δημοσίου καθώς και των τηλεπικοινωνιών.
Γενναίες απολαβές στους τραπεζίτες: Τέλος το πλαφόν των 500.000 ευρώ!
Από το γενικότερο κλίμα αυξήσεων και πλουτισμού που επικρατεί εντός των γερμανικών συνόρων δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείψουν οι... τραπεζίτες. Σε ακριβώς αυτό το πλαίσιο, το εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank αποφάσισε προ ημερών να αφαιρέσει το πλαφόν (ανώτατο όριο) που είχε τεθεί στους μισθούς των διευθυντικών της στελεχών.
Ως εκ τούτου, στο εξής, τα διοικητικά στελέχη της Commerzbank θα μπορούν να λαμβάνουν πάνω από... 500.000 ευρώ ετησίως (αυτό ήταν μέχρι πρότινος το ανώτατο όριο). Αξίζει να σημειωθεί πως μιλάμε για μια τράπεζα (τη δεύτερη μεγαλύτερη της Γερμανίας μετά την Deutsche Bank) η οποία είχε χρειαστεί να διασωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση στα τέλη του 2008 και στην οποία το Βερολίνο εξακολουθεί να κατέχει το 25%.
Μέτα τις παραπάνω εξελίξεις, ο βασικός μισθός του Μάρτιν Μπλέσινγκ, διευθύνοντα συμβούλου της Commerzbank, αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Κι όλα αυτά ενώ οι απλοί μέτοχοι ακόμη περιμένουν να τους καταβληθούν τα μερίσματα.
Α. Μέρκελ: Εδωσε αύξηση και στον εαυτό της!!!
Από την πλευρά της, και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τον μισθό της κατά 5,7% έως τον Αύγουστο του 2013. Τούτο σημαίνει πως οι μηνιαίες απολαβές της Μέρκελ θα σημειώσουν ένα άλμα ύψους 930 ευρώ, φτάνοντας στα 18.104 ευρώ από τα 17.174 που είναι σήμερα.
Δικιά μας αφελής απορία: Ποιος ωφελείται από την σημερινή κρίση στην Ευρωζώνη; Μήπως αυτός που δανείζεται με 0% και δανείζει τους υπόλοιπους με 5%; Μήπως είναι ο ίδιος που ωφελήθηκε κι από την αρχική δημιουργία της Ευρωζώνης; Μήπως είναι αυτός του οποίου η ανάπτυξη βασίστηκε στα ελλείμματα των εταίρων του στην ζώνη του Ευρώ; Για αναρωτηθείτε και εσείς πριν απαντήσετε στο δίλημμα "Ευρώ ή δραχμή"! Κάθε απάντηση δεκτή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου