"Η κρίση διδάσκει ξεκάθαρα ότι οι αγορές έχουν αποτύχει. Και η αμερικανική εκδοχή του καπιταλισμού απέτυχε!"
"Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί χρήματα, των Ελλήνων τα χέρια είναι δεμένα και οι ίδιοι εξαρτώνται από το αν θα επενδύσει στη χώρα τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ πρέπει να ελπίζουν πως η ανάπτυξη στη Γερμανία θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην χώρα τους", τονίζει ο διεθνώς γνωστός οικονομολόγος καθηγητής στο Columbia University και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας, Joseph Stiglitz, σε συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού "Προφίλ".
Joseph Stiglitz: "Η κρίση του ευρώ θα επιδεινωθεί!"
Ο Νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνοντας πως όχι μόνο δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα των χρηματαγορών και του χρηματοπιστωτικού τομέα, προειδοποιεί για έναν σοβαρό κίνδυνο μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σημειώνοντας πως μπορεί μεν η Ελλάδα να ήταν μικρή, όμως αν προκύψει πρόβλημα για την Ισπανία ή την Ιταλία, τότε ο "σεισμός" θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές. Σε σχέση με το προωθούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας (αποκαλούμενου και συνταγματικού "φρένου" στο Χρέος), ο κ. Στίγκλιτς θεωρεί πως είναι η απολύτως λανθασμένη "συνταγή" και ότι αυτά που προωθούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι δεδομένη η πορεία για την διάλυση του Ευρώ! Ο καθηγητής Οικονομικών στο Columbia University τονίζει χαρακτηριστικά πως με αυτή την πολιτική της λιτότητας "η Ευρώπη αυτοκτονεί".
Προσθέτει δε, πως δεν υπάρχει το παραμικρό παράδειγμα στην οικονομική ιστορία, που μια εθνική οικονομία να είχε επιτυχία με προγράμματα λιτότητας, καθώς, όπως σημειώνει, δεν είναι το ίδιο το χρέος που βγάζει από την ισορροπία τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά η έλλειψη ανάπτυξης, γεγονός που σημαίνει ότι το σημαντικότερο αυτή την στιγμή είναι η δημιουργία ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Νομπελίστα, ακόμη και εάν διαλυθεί η Νομισματική Ένωση- κάτι που ο ίδιος θεωρεί πολύ πιθανό, το Ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει, ως νόμισμα όμως μιας κατά πολύ μικρότερης Ευρωζώνης με τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες του πυρήνα της σημερινής Ευρώπης και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ανεβεί η αξία του Ευρώ.
Πάντως ο ίδιος θεωρεί πολύ ρεαλιστικό και πιθανό το ενδεχόμενο μιας διάλυσης του Ευρώ, κάτι που το απεύχεται, όμως η Ευρώπη θα πρέπει επειγόντως να δημιουργήσει τις πολιτικές προϋποθέσεις-πλαίσιο για ανάπτυξη, διότι είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς πώς δημοκρατίες, όπως η Ισπανία με ανεργία στους νέους σε ποσοστό περίπου 50% ή συνολική ανεργία 23%, μπορούν να συνεχίζουν για χρόνια χωρίς να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ, καθώς οι άνθρωποι θα καταλάβουν κάποτε πως δεν έχει κανένα νόημα να υποφέρουν κάτω από αυτά τα προγράμματα λιτότητας.
Κατά την άποψή του, η Ευρώπη από το 2008 και έπειτα βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης ύφεσης, όμοιας με εκείνη του 1929, και ο ίδιος, όπως λέει, δεν μπορεί να προβλέψει πώς, πότε και εάν θα ξεπεραστεί! "Η περίοδος από το 1929 μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει περιγραφεί- μόνο εκ των υστέρων από τους ιστορικούς- ως η περίοδος της «Μεγάλης Ύφεσης». Αλλά κατά τη διάρκεια των χρόνων της Μεγάλης Ύφεσης οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί δεν συνειδητοποιούσαν τι βίωναν και που οδηγούνταν! Τώρα είμαστε στην ίδια κατάσταση. Σε 30 χρόνια, οι ιστορικοί θα μιλάμε για την Μεγάλη Ύφεση του 2008.Αν έπρεπε να βάλω ένα στοίχημα σήμερα, θα έλεγα: Η κρίση θα επιδεινωθεί κι άλλο! "
"Η κρίση διδάσκει ξεκάθαρα ότι οι αγορές έχουν αποτύχει. Και η αμερικανική εκδοχή του καπιταλισμού απέτυχε, γιατί έχει οδηγήσει σε ακραία ανισότητα. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν τόσο άνιση ώστε η πλειοψηφία των Αμερικανών -πολύ πριν από την κρίση- ήταν σε χειρότερη θέση από ό,τι στη δεκαετία του ενενήντα. Η αμερικανική έκδοση του καπιταλισμού θέλει την ζωή ενός μεγάλου στρώματος του πληθυσμού να μην βελτιώνεται και αυτό επιταχύνει την κρίση. Και την εποχή της ανάπτυξης ένα μεγάλο ποσοστό του εθνικού εισοδήματος πήγε μόνο σε λίγους, και η άνθηση των οικονομικών δεικτών βασίστηκε στην υπερκατανάλωση η οποία στηριζόταν στην δανειοδότηση από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αποτυχία είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός!" καταλήγει ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου