14/4/12

Η Goldman Sachs προβλέπει συνέχιση της Παπαδημιοκρατίας!


Απίθανη θεωρεί μια ριζική αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου η Goldman Sachs, στη νέα έκθεση της για την επόμενη μέρα των ελληνικών εκλογών, καθώς ο εκλογικός νόμος, ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και τα λάθη πιθανοτήτων στις δημοσκοπήσεις δεν θα επιτρέψουν την ανάδυση ασταθών πολιτικών συσχετισμών. 
Σύμφωνα με την Goldman η ελληνική πολιτική σκηνή έχει υποστεί σημαντική μεταβολή. Ο παραδοσιακός διαχωρισμός ανάμεσα στην κέντρο-αριστερά (?) (ΠΑΣΟΚ) και την κεντρο-δεξιά (Νέα Δημοκρατία) δεν είναι πλέον το βασικό δίλημμα για τους Έλληνες ψηφοφόρους.  Η άνευ όρων υποστήριξη που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δώσει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λουκά Παπαδήμου έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και αντιθέσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας: Από την μια είναι αυτοί- με κύριο κορμό τους το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ- που προωθούν την πολιτική της σκληρής λιτότητας προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος και από την άλλη βρίσκονται εκείνοι- κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς- που αντίκεινται στην πολιτική αυτή των συνεχόμενων Μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έντονη είναι η δυσφορία της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων με τους χειρισμούς των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την τελευταία δεκαετία, μειώνοντας έτσι δραματικά τα ποσοστά της δημοτικότητάς τους. Ενώ στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκέντρωναν ποσοστά περίπου 70-80% μαζί, πλέον η δύναμη τους έχει μειωθεί σε περίπου 30-40%. Οι εκλογές θα κριθούν από το ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ενώ μια σειρά από μικρά και νέα κόμματα αναμένεται να εισέλθουν στη νέα Βουλή, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman SachsΑυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην αγορά, καθώς οι ελληνικές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να διακόψει τις προσπάθειες προσαρμογής και να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα σε όλη την Ευρωζώνη. 
Η Goldman όμως θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί για τους εξής λόγους:
-Δεδομένου του εκλογικού νόμου (που δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), ακόμα και με τη συνολική εκλογική δύναμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να πέφτει στο 30-40%, τα δύο κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας σε περίπτωση που συνεργαστούν μετεκλογικά σε μια κυβέρνηση ανάλογη αν όχι ίδια με αυτή του Λουκά Παπαδήμου. 
-Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πολλά, αλλά αποσπασματικά και διαιρεμένα. Υπάρχουν έντονες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς - και πολύ περισσότερο μεταξύ εκείνων της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς. Τα προγράμματα και οι επιδιώξεις είναι πολύ διαφορετικές. Η πιθανότητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν ένα σταθερό και συνεκτικό συνασπισμό είναι αρκετά χαμηλή και φαντάζει εξωπραγματική.
-Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δημιουργεί ένα ευρύ περιθώριο λάθους γύρω από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Δεδομένης της υψηλής στήριξης για την ελληνική προοπτική στη ζώνη του ευρώ, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις υποεκτιμούν κατά πάσα πιθανότητα τον παράγοντα οι Έλληνες να ψηφίσουν εκείνους που μπορούν να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική. Και ήδη η προεκλογική πολιτική αντιπαράθεση στην χώρα- ακόμη και με παρεμβάσεις από το εξωτερικό- οδηγείτε στο δίλημμα "Ευρώ  ή Δραχμή"! Έτσι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι με τις εκλογές μπορεί να αλλάξει μεν ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, δύσκολα θα αλλάξει όμως η εφαρμοζόμενη πολιτική του Μνημονίου που επέβαλε η τρόικα! Και αυτό το τελευταίο που ούτε καν να φαντάζονται δεν θέλουν όχι μόνο οι δανειστές της Ελλάδας αλλά και οι Παγκόσμιες Αγορές, κατά τους αναλυτές  της Goldman Sachs πρέπει να θεωρείται πρακτικά αδύνατο να το δούμε να συμβαίνει! Γι' αυτό το πιθανότερο σενάριο είναι να σχηματιστεί μια νέα Κυβέρνηση Συνεργασίας τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.
Η επιτυχία όμως του κυβερνητικού συνασπισμού για τη μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Τρόικα. 
Σύμφωνα με την Goldman Sachs  αμέσως μετά τις εκλογές, οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν σε τρία σημεία, για να διαπιστώσουν εάν η νέα κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα:
-Αν η νέα κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει άνετη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει πάνω από 160 έδρες,
-Τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι έμπειρα, με ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο, μεταρρυθμιστική νοοτροπία και αξιοπιστία,
-Οι στόχοι του προγράμματος της νέας κυβέρνησης (που θα ανακοινωθούν κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης) πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και όχι να δημιουργούν πεδία σύγκρουσης με το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής που πρόσφατα ψηφίστηκε.
Το πιθανότερο καταλήγουν οι αναλυτές  της Goldman Sachs είναι να δούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την συνέχιση της Κυβέρνησης Παπαδήμου, και αυτήν την φορά με λαϊκή νομιμοποίηση, πράγμα που θα οδηγήσει σε προσωρινή ηρεμία τουλάχιστον μέχρι το Καλοκαίρι την Ευρωζώνη  και τις Παγκόσμιες Αγορές! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: