24/3/12

Μαύρα μηνύματα από παντού... και στο βάθος μνήματα!


Μετά τις εκθέσεις του ΔΝΤ για την ύφεση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία: 
στον καιάδα και η Ιρλανδία!


Η εγχείριση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε… ή αλλιώς, πώς οι καλοί μαθητές της τρόικας, Πορτογαλία και Ιρλανδία οδηγούνται στην καταστροφή γιατί εφαρμόζουν πιστά την αδιέξοδη πολιτική σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλλει στην Ε.Ε. το Βερολίνο.
Τα στοιχεία για την πορεία των οικονομιών της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, δείχνουν έμπρακτα πια και στους πλέον δύσπιστους, ότι οι ευρωπαίοι ακολουθούν λάθος πορεία και σπρώχνουν τις παραπάνω χώρες, αλλά και την ευρωζώνη συνολικά, στο γκρεμό, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας.
Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν και είναι μοναδική, καθώς η χώρα μας αδυνατούσε να εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, δεν ισχύει το ίδιο για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Ιδιαίτερα όσον αφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η έκπληξη για τους θιασώτες της πολιτικής των Μνημονίων είναι όντως δυσάρεστη, καθώς η χώρα που για πολλοστή φορά επιχειρήθηκε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να παρουσιασθεί ως «μοντέλο», εν προκειμένω ως μοντέλο για το πώς πρέπει να υλοποιείται το πρόγραμμα στήριξης και ανάταξης της οικονομίας, διαψεύδει τις προσδοκίες και … ξανακυλά στην ύφεση!
Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2011 το ιρλανδικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ενώ το τρίτο τρίμηνο είχε συρρικνωθεί κατά 1,1%. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ υποδηλώνουν ύφεση της οικονομίας. Οπως ανακοινώθηκε, το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι εξαγωγές της Ιρλανδίας μειώθηκαν κατά 1,1 %, ενώ η εσωτερική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 0,5 %.
Σημειωτέον ότι τον Νοέμβριο του 2010 η Ιρλανδία είχε λάβει από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση πακέτο ...στήριξης 85 δισ. ευρώ για να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση που ξεκίνησε από τραπεζική και εξελίχθηκε τάχιστα σε οικονομική. Παράλληλα η κυβέρνηση του Δουβλίνου έλαβε δανειακή βοήθεια και από τη Βρετανία.
Τώρα είναι πλέον τέτοια τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία, ώστε να ζητήσει επισήμως το Δουβλίνο από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη σύμφωνη γνώμη και έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών για την έκδοση ενός μακροπρόθεσμου κρατικού ομολόγου, προκειμένου να καλύψει η Ιρλανδία την πληρωμή σε μετρητά ποσού 3,1 δισ. ευρώ για χρεόγραφό της που λήγει στις 31 Μαρτίου! Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny επιβεβαίωσε μάλιστα ο ίδιος, ότι η Ιρλανδία ζήτησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθυστερήσει την καταβολή δόσης που θα πρέπει να γίνει στις 31 Μαρτίου για υποσχετικές (promissory notes) προς τις τράπεζες της χώρας, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις της!
Και ως συνήθως, είτε πρόκειται για «επιτυχία» είτε για «αποτυχία» των μνημονίων και των περιοριστικών μέτρων, πάντα επιβάλλεται νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων.
Η 31η Μάρτη συνιστά την «τελευταία προθεσμία» που έχουν περίπου 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ιρλανδία για να καταβάλουν το «έκτακτο χαράτσι» των 100 ευρώ, οριζοντίως, ως έκτακτο φόρο ακίνητης περιουσίας. 100 ευρώ εάν έχεις μία παράγκα, 100 ευρώ και εάν έχεις έπαυλη. Το μέτρο συνιστά μέρος των πακέτων των πρόσθετων μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2012, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού του Fine Gael και του Εργατικού Κόμματος έχει ήδη αυξήσει το ύψος του «πακέτου» λιτότητας από 3,6 σε 3,8 δισ. ευρώ. Πάντως, η επιβολή των μέτρων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μόλις το 14% έχει μέχρι στιγμής πληρώσει και για ορισμένες περιοχές το ποσοστό αυτό πέφτει στο 1%. Παράλληλα, το κίνημα διαμαρτυρίας και άρνησης της πληρωμής του έκτακτου φόρου συνεχώς διευρύνεται, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου 30 ευρώ και τον τοκισμό της οφειλής κατά 1% το μήνα σε περίπτωση άρνησης πληρωμής.
Τι πήγε στραβά με το ..."success story" της Ιρλανδίας; Κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε η επιστροφή της Ιρλανδίας στην ύφεση στο δ΄τρίμηνο. Μπορεί για τους αναλυτές η διολίσθηση αυτή να περιγράφεται ως απρόσμενη, ωστόσο οι πολέμιοι της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα δεν ξαφνιάστηκαν διόλου. Το άλλοτε καλό παιδί της τρόικας, που εφαρμόζει κατά γράμμα τις επιταγές της, και φιγουράριζε μέχρι πρόσφατα ως το PIIG με την καλύτερη απόδοση, γίνεται ξαφνικά το  «μαύρο πρόβατο». Κι όμως λίγο καιρό πριν, ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ που δήλωνε ότι η Ιρλανδία αποτελεί ιδανικό παράδειγμα, για το πώς μια χώρα μπορεί να βρει τον δρόμο της μετά την κρίση χρέους, ενώ και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Όλι Ρεν , δήλωνε πως οι Ιρλανδοί βλέπουν ήδη φως στο βάθος του τούνελ, ακριβώς ένα χρόνο μετά την ένταξή της στον μηχανισμό διάσωσης. 

Οι λόγοι της παρατεταμένης συντήρησης του μύθου της «ελληνικής εξαίρεσης» σε σχέση με τους καλούς μαθητές-την Ιρλανδία και την Πορτογαλία- είναι προφανείς για όλους τους εμπλεκόμενους: Για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες είναι η μόνη προσέγγιση που νομιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι οι περικοπές και η λιτότητα είναι η σωστή συνταγή, με την Ελλάδα να αποτελεί απροσάρμοστη περίπτωση. Την αυθαίρετη αυτή διαφοροποίηση αξιοποιούν οι κυβερνώντες σε Λισαβόνα, Δουβλίνο και Μαδρίτη για να χειρισθούν επικοινωνιακά τόσο τις αγορές όσο και την κοινή γνώμη τους. Το μήνυμα προς τις αγορές είναι «δεν είμαστε συγκρίσιμοι με την Ελλάδα» και προς την κοινή γνώμη «αποδεχθείτε τα μέτρα προσαρμογής για να μην γνωρίσουμε την τύχη της Ελλάδας».

Πηγές "Σοφοκλέους10", "Βήμα", "Capital", "Ημερησία", "Ριζοσπάστης"


Δεν υπάρχουν σχόλια: