21/3/12

Πλήρης αποτυχία των προγραμμάτων της Τρόικας στην Ελλάδα και την Πορτογαλία! Αναμένονται οι εκτιμήσεις και για την Ιρλανδία!


Στην Ελλάδα ψάχνουν 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον παρόλο που το έλλειμμα μειώθηκε κατά  53%!!!
Εκτός στόχων και ο «συμπληρωματικός» προϋπολογισμός του Φλεβάρη!



Δεν πρόλαβε να στεγνώσει καν η μελάνη με την οποία γράφτηκε στα τέλη Φεβρουαρίου ο αναθεωρημένος ("συμπληρωματικός") κρατικός προϋπολογισμός του 2012 και τα στοιχεία του πρώτου διμήνου (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) δείχνουν ήδη ότι φόροι δεν εισπράττονται, ενώ οι δαπάνες ξεφεύγουν και πάλι. Όπως όλα δείχνουν, για να βγουν «τα νούμερα» σε σχέση με τους ετήσιους στόχους, προκύπτει πρόσθετη ανάγκη εξοικονόμησης περίπου 1,1 δισ. έως το τέλος της χρονιάς, τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν και με πρόσθετα μέτρα στην πορεία του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.067 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 232 εκατ. συγκριτικά με το στόχο (8.299 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.
Η μείωση των εσόδων (πριν τις επιστροφές φόρου) αποδίδεται κυρίως:
-  στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους,
-  στη λήξη της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και
-  στη μείωση των εσόδων από φόρους συναλλαγών (κυρίως ΦΠΑ).
Όπως προκύπτει, το μόνο έσοδο που εισπράττει με ικανοποιητικό ρυθμό το δημόσιο είναι η συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών -μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων και των συλλήψεων οφειλετών- αλλά και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό που αυξήθηκε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο διαπιστώνει μεγάλη μείωση των εσόδων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων «λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης», αλλά και μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α. εξαιτίας της κάμψης της εγχώριας ζήτησης.
Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2012 ανήλθαν στα 9.753 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 145,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η αύξηση κατά 1,5% φαίνεται κατ’αρχάς μικρή, αλλά ο ετήσιος στόχος για φέτος επιβάλλει μείωση δαπανών 8% (70,3 δισ. αντί 76,8 δισ. πέρυσι).
Προκύπτει έτσι ότι, ενώ στο α΄δίμηνο έπρεπε να εξοικονομηθούν 768 εκατ. ευρώ, με την αύξηση δαπάνης κατά 145 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να εξευρεθούν «αναδρομικά» και επιπρόσθετα από περικοπές δαπανών περί τα 900 εκατ. ευρώ στους υπόλοιπους 10 μήνες –συνολικά δηλ. 6.650 εκατ. ευρώ έως τέλος του χρόνου! 
Οι  κύριοι λόγοι της αύξησης των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού  είναι:
•   υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 774 εκ. για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία,
•   υπέρβαση της επιχορήγησης στο ΙΚΑ κατά 619 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές και
•   αύξηση δαπανών για πληρωμή τόκων (σε καθαρή βάση) κατά 3 εκατ. ευρώ.
Οι εν λόγω αυξήσεις υπερκάλυψαν τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των δαπανών κατά 568 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, που προέκυψε τη μείωση δαπανών για μισθούς και λειτουργικά έξοδα στο δημόσιο. 
Για να σώσουν «τα προσχήματα», στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δώσει εντολή να μειωθούν δραστικά οι επιστροφές φόρου σε ιδιώτες που τις δικαιούνται. Ενώ ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του α΄διμήνου προέβλεπε να επιστραφούν φόροι 506 εκατ. τελικώς αποδόθηκαν στους δικαιούχους μόνο 343 εκατ. «εξοικονομώντας» έτσι το δημόσιο 163 εκατ. ευρώ, κρατώντας τελικά στα κρατικά ταμεία 8.299 εκατ. –που και πάλι είναι 232 εκατ. λιγότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Στον ίδιο δρόμο και η Πορτογαλία:
Τριπλασιασμός του ελλείμματος του προϋπολογισμού της!
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Πορτογαλίας σχεδόν τριπλασιάστηκε στο πρώτο δίμηνο του 2012, φθάνοντας τα 799 εκατ. ευρώ και δείχνοντας έτσι ότι η επιδείνωση της ύφεσης στην οικονομία της μειώνει τα έσοδα και αυξάνει τις ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να μην επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και να χρειασθεί και δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 799 εκατ. ευρώ από 274 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2011, όταν είχε υποχωρήσει πάνω από 70%, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Οι δαπάνες, στις οποίες συμπεριλήφθηκαν και έκτακτες μεταβιβάσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις, αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχεδόν 7,06 δισ. ευρώ. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,3% σε 6,26 δισ. ευρώ, εξέλιξη που οι αρχές την απέδωσαν κυρίως στην πληρωμή των μερισμάτων από τις επιχειρήσεις στο τέλος του 2011 αντί τις αρχές του 2012.
Η πορτογαλική κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους και μειώνει τις δαπάνες, έχοντας ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού με βάση τους όρους του προγράμματος διάσωσης που συμφώνησε με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η Λισσαβώνα πέτυχε το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2011 στο 5,9% του ΑΕΠ από 9,8% του ΑΕΠ το 2010, αλλά αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην έκτακτη μεταφορά των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων των τραπεζών στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο στόχος για το 2012 είναι να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ.
Η αύξηση του ελλείμματος δείχνει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η ιβηρική χώρα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν με το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 78 δισ. ευρώ, αν και ακολούθησε στενά την αυστηρή συνταγή λιτότητας των πιστωτών της.
«Με την οικονομία να εξασθενεί, η συλλογή των φόρων μειώνεται, είναι απλό. Η Πορτογαλία θεωρείται καλός μαθητής σε όρους λιτότητας, επομένως αν κάτι δεν δουλεύει, τότε κάτι πιθανόν πρέπει να αλλάξει στο πρόγραμμα προσαρμογής», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο κ. Φιλίπε Γκαρσία, επικεφαλής πορτογαλικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών συμβούλων, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί κανείς να ρίξει ευθύνες στην Πορτογαλία, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας. Αλλά, νομίζω ότι η Πορτογαλία χρειάζεται περισσότερα χρήματα, όχι αναγκαστικά με τη μορφή ενός νέου προγράμματος βοήθειας και όχι με τη μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους της, αλλά περισσότερα χρήματα για την οικονομία και κατά το δυνατόν λιγότερη λιτότητα».
Με βάση τα δεδομένα αυτά ο επικεφαλής της PIMCO, Mohamed El-Erian, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα της ευρωζώνης που θα καταρρεύσει!  
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο El-Erian ανέφερε ότι αναμένει το πρώτο πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας πολύ γρήγορα θα αποδειχθεί πως δεν είναι αρκετό, και έτσι η χώρα θα αναγκαστεί να ζητήσει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Δυστυχώς, η Πορτογαλία θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης, καθώς το πρώτο πακέτο των 78 δισ. ευρώ είναι ανεπαρκές. Η κατάρρευση της Πορτογαλίας όμως θα ξεσηκώσει πολιτική θύελλα στην Ευρώπη με αφορμή το διαρκώς αυξανόμενο κόστος για τη διάσωση των υπερχρεωμένων εταίρων. Και βεβαίως θα κλιμακώσει τη νευρικότητα στις αγορές, που ανησυχούν για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος αυτό», δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό ο αιγυπτιακής καταγωγής διαχειριστής κεφαλαίων - η Pimco διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,35 τρισ. δολαρίων.
Είναι προφανές ότι με αυτές τις προβλέψεις ο Ελ Εριάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του Βερολίνου (αλλά και την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης) ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική.Κατά τον El-Erian το 2012 θα φανεί αν η ευρωζώνη θα διαλυθεί ή θα γίνει μια μικρότερη αλλά ισχυρότερη, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει το ενδεχόμενο της διάλυσης της νομισματικής ένωσης. 

Πηγές: εφημερίδες "Πρώτο Θέμα", "Καθημερινή", "Νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: