15/3/12

Βόμβα Προβόπουλου: Ήταν ενήμεροι όλοι οι πολιτικοί για το έλλειμμα του 2009!

Προβόπουλος: "Είχα ενημερώσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πως λεφτά δεν υπάρχουν!"
"Καταπέλτης" για τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν η κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνούν την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και το “μαγείρεμα” του ελλείμματος του 2009! Ο κ. Προβόπουλος ξεκαθάρισε ότι είχε ενημερώσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τις 8 Σεπτεμβρίου 2009 για την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας! Ενήμεροι ήταν εξάλλου και ο Κώστας Καραμανλής και όλα τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Προβόπουλος, στην επίσημη κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ, επέμεινε πως ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος πολύ καιρό πριν τις εκλογές του 2009, για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του ελλείμματος σε διψήφιο αριθμό, ενώ είχε ενημερώσει προσωπικά και τους αρχηγούς των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.
Στην κατάθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τονίζει χαρακτηριστικά: "Είχα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θα σας δώσω διάφορες ημερομηνίες, οι οποίες είναι διαφορετικές, για τις συναντήσεις. Άρα, σε διαφορετικές ημερομηνίες, διαφορετικά στατιστικά στοιχεία τους έλεγα. Στις 9 Ιανουαρίου του 2009, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 η οποία είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημερομηνία. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της κ. Λούκας Κατσέλη και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%. Την ίδια ενημέρωση έκανα στον κ. Παπανδρέου, πάλι με την ίδια σύνθεση, με τα στοιχεία βέβαια τα νεώτερα, γιατί είχε προστεθεί ένας μήνας."

Μάλιστα, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι τον Οκτώβριο του 2009, όταν δηλαδή ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ «υπήρχαν περιθώρια αναστροφής της ελληνικής οικονομίας αρκεί να λαμβάνονταν σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα».
Και πρόσθεσε με νόημα «αν λαμβάνονταν τότε σκληρά μέτρα η κρίση των ελλειμμάτων δεν θα γινόταν κρίση δανεισμού» και ολοκλήρωσε την σκληρή του κριτική αναφέροντας «δεν έφτανε εμείς να πούμε μια κορώνα, μια δήλωση έτσι ή αλλιώς  και να τους πείσουμε. Μόνο με δουλειά, με πράξεις δηλαδή πείθονται και όχι λόγια. Τα έργα τα συγκεκριμένα άργησαν. Τα λόγια δεν έφτασαν».
Ειδικότερα ερωτώμενος για το εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση δανεισμού μετά το 2009, ο κ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι «ήταν δύσκολο αλλά όχι αναπόφευκτο».
Επιπροσθέτως, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί πρόγραμμα «το οποίο να μην περιορίζεται στα δημοσιονομικά. Έπρεπε να αγγίξει τα θέματα της ανταγωνιστικότητας που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα». 
Υπενθυμίζεται ότι τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όχι μονό δεν ελήφθησαν δημοσιονομικά μέτρα –τα οποία θα κάλμαραν τις αγορές– αλλά εξαγγέλθηκαν παροχές. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναθεωρήσεις του ελλείμματος προς τα πάνω είχε ως συνέπεια η χώρα να μπει στο μικροσκόπιο των αγορών.
Το γεγονός αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κ. Προβόπουλος ο οποίος ερωτώμενος σχετικά χαρακτήρισε τουλάχιστον «ατυχή» την δήλωση περί ...Τιτανικού του κ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε όμως ότι οι αγορές μας παρακολουθούσαν και ατυχείς δηλώσεις όπως αυτή δεν επηρέασαν τόσο πολύ τις αγορές.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «επειδή γνωρίζω ότι αγορές και επενδυτές είναι προσεκτικοί και βλέπουν δίκην ακτινογραφίας την οικονομική κατάσταση μιας χώρας δεν νομίζω ότι περιμένουν μια δήλωση, έστω και ατυχή, ενός Υπουργού περί τιτανικού για να κρίνουν αν η χωρά είναι σε κατάσταση αρνητική. Ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η χώρα γιατί αυτή είναι η δουλειά τους.  Κάνουν σοβαρή δουλειά και δεν παίζουν με αυτόν τον τρόπο.  Ανεξάρτητα αν η δήλωση είναι ατυχής, και θα ήθελα να αποφύγω την κρίση, απαντώντας στην ουσία δεν νομίζω ότι καθοδηγεί θετικά ή αρνητικά τους επενδυτές οι οποίοι γνωρίζουν καλά ποια είναι η κατάσταση».
Πάντως, ο κ. Προβόπουλος άφησε αιχμές και για τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ εξηγώντας ότι «ο εκτροχιασμός του ελλείμματος ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες του 2009. Αν είχαν ληφθεί από τότε μέτρα η κατάσταση θα είχε ελεγχθεί εγκαίρως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: