14/12/11

Θα αποτρελαθούμε εντελώς...

Αντιμνημονιακός και ο Βενιζέλος! 

Διαχωρίζει τη θέση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πολιτική του Μνημονίου, το οποίο θεωρεί ουσιαστικά ότι έχει αποτύχει, θέτοντας μέγα πολιτικό ζήτημα για όσα έχουν διαδραματιστεί μέχρι σήμερα.  

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ... ΠΗΡΕ!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
Το θέμα επανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιόχαν Χαν και τον επικεφαλής της «Task Force», Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας αμέσως μετά για «την αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στο στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, στον οποίο είμαστε αναγκαστικά προσηλωμένοι ως χώρα, και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας».
Μια ημέρα νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επισημάνει ότι «όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος -του Μνημονίου- δεν επιβεβαιώθηκαν», για να προσθέσει «μένω εδώ από εθνικό καθήκον».
Αποποιούμενος τις όποιες ευθύνες, τις έριξε στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι η ψήφιση του Μνημονίου ήταν αναγκαστική εν μέσω της κρίσης που πνίγει την ελληνική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος έθεσε ζήτημα νωπής εντολής για τη δέσμευση που θα κληθεί να αναλάβει η κυβέρνηση ενώπιον της τρόικας τόσο για τα διορθωτικά μέτρα που προκαλεί η απόκλιση του ελλείμματος όσο και για το νέο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.
Ο υπουργός Οικονομικών επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη στροφής σε ένα πακέτο μέτρων ανάπτυξης και ουσιαστικά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, την οποία είχε θέσει εξαρχής από όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει και για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να αλλάξουμε τα επίπεδα ρευστότητας μέσα στην αγορά».
Το ζήτημα της ανάπτυξης το έθεσε εκτενώς στους κ. Χαν και Ράιχενμπαχ, όταν έλεγε πως «η ελληνική πραγματική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί αν δεν αυξηθούν τα επίπεδα ρευστότητας, αν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, αν δεν αναδιοργανωθεί και αν δεν σταθεροποιηθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», ζητώντας τους την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών αύξησης της απορροφητικότητας και το ξεμπλοκάρισμα άμεσα των προγραμμάτων τα οποία μπορούν να ανακόψουν την ύφεση, μπορούν να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης.
Οσο για το ενδεχόμενο αλλαγών στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση, αυτό τέθηκε στις συναντήσεις με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών είχε ήδη μια πρώτη επισκόπηση γύρω από τα μακροοικονομικά δεδομένα και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, ενώ τέθηκε και το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε καμία συζήτηση για νέα μέτρα που αφορούν το 2012, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα είναι σε θέση να έχει σαφή εικόνα από τον Ιανουάριο και μετά, οπότε και θα τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της κάλυψης των αποκλίσεων που για την ώρα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει στα 2 δισ. ευρώ. Το αν τα μέτρα αυτά θα ληφθούν από την τωρινή κυβέρνηση ή την επόμενη, παραμένει ένα ζήτημα υπό διερεύνηση.
Πάντως, με την τρόικα φαίνεται να συμφωνήθηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι εκείνη που θα εξειδικεύσει τα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την τριετία 2013-2015 μέσα στον Ιούνιο του 2012.
Οι επαφές της τρόικας συνεχίζονται. Εκτός από τον κ. Βενιζέλο έχει δει μέχρι τώρα μόνον τον κ. Ρέππα, με τον οποίο συζήτησε θέματα δημόσιας διοίκησης και συγκεκριμένα το επίμαχο ζήτημα της εφεδρείας, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τους κ. Βορίδη, Χρυσοχοΐδη και Κουτρουμάνη. Το ταξίδι της τρόικας θα κλείσει την Παρασκευή, με συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο συναντάται και αύριο. Οι διαπραγματεύσεις θα κορυφωθούν τον Ιανουάριο, οπότε η τρόικα θα ξανάρθει στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: