4/8/11

Μαύρη Πέμπτη για τα Χρηματιστήρια. Καταρρέουν σε ΗΠΑ και Ευρώπη! Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές!

Κάτω από τις 1.100 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών!
... και η Ελληνική Κυβέρνηση που πριν λίγες ημέρες πανηγύριζε και υποστήριζε πως "έβαλε πάτο στο βαρέλι" τώρα ανακαλύπτει ότι ... "κάτω κι από τον πάτο υπάρχει ο ... απόπατος"!

Λίγο μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια κατέγραφαν μεγάλες απώλειες: η Ζυρίχη έχανε 3,2%, το Μιλάνο 3,17%, και το Λονδίνο 3,08% - πριν κλείσει με πτώση 3,43%. Στο Παρίσι οι απώλειες ξεπέρασαν το 2% αλλά οι συναλλαγές διακόπηκαν λόγω τεχνικού (!!!) προβλήματος, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax έχανε 3,60% πέφτοντας στις 6.401 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.
Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η συνεδρίαση ξεκίνησε με ισχυρή πτώση τόσο για το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones (-2,28%) όσο και για το δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (-2,89%).
Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,35% στις 1.086,43 μονάδες σπάζοντας και τη στήριξη των 1.100 μονάδων.Πρόκειται για την ένατη στη σειρά πτωτική συνεδρίαση με σωρευτικές απώλειες 15,5%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έντονη μεταβλητότητα δικαιολογείται από τις διεθνείς εξελίξεις με τις επιθέσεις των αγορών σε Ισπανία και Ιταλία. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,66 εκατ. ευρώ.
Υποχώρησαν 103 μετοχές έναντι 32 που ενισχύθηκαν. Απώλειες 1,75% στις τράπεζες. Μεγάλη πτώση για την Τράπεζα Κύπρου -6,34%, τη ΔΕΗ -4,71% και τον ΟΤΕ -3,4%. Πιέσεις και στη μετοχή της Proton που έκλεισε στα 0,42 ευρω με απώλειες -2,33%.
Το Spread δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαπραγματεύεται στις 1323,5 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα τα spread των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη. Έτσι, το spread του ιταλικού δεκαετούς διευρύνθηκε στις 392 μονάδες βάσης, ενώ και του ισπανικού στις 400 μονάδες βάσης.
Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς αναμένεται η καταβολή της δόσης του Οκτωβρίου για τη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , Ζαν Κλωντ Τρισέ, έσπευσε να διαψέυσει πάντως τις φήμες που ήθελαν την Ιταλία να ζητά εξαίρεση από την καταβολή του μεριδίου της στα δάνεια της ΕΕ προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: