4/8/11

Η Μεσόγειος φλέγεται!

Στο κόκκινο (πάνω από 6%) ο δανεισμός για Ιταλία, Ισπανία!

Κερδοσκοπικός καύσωνας που βάζει φωτιά στο κόστος του κρατικού δανεισμού χτυπά την Ιταλία και την Ισπανία, θέτοντας σε επιφυλακή κυβερνήσεις και κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ που άρχισαν νέο γύρω συναντήσεων, διαβουλεύσεων και προσπαθειών για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ντόμινο της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.
Η άνοδος του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ προκάλεσε νέα βουτιά στα χρηματιστήρια, ενώ ούτε η Γαλλία και το Βέλγιο έμειναν ανεπηρέαστες - Τα αντίστοιχα βελγικά και γαλλικά spread ανήλθαν σε νέα υψηλά ευρωζώνης στις 209 και 81 μονάδες βάσης αντίστοιχα, και ενισχύοντας τους φόβους για μετάδοση της κρίσης στις βασικές οικονομίες της ευρωζώνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  η Ιταλία και η Ισπανία, αποτελούν αντίστοιχα  την 3η και 4η  μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Και το πρώτο ερώτημα που γεννάται καταρχάς είναι αν οι Χώρες αυτές αναγκάζονται να δανείζονται με τόσο υψηλό επιτόκιο, πως θα συνεχίζουν να δανείζουν τις Χώρες που έχουν ενταχθεί ήδη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης- και κυρίως την Ελλάδα; Όσο για το ερώτημα αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης μπορεί να αντέξει το βάρος της «διάσωσης» έστω και μίας από αυτές τις Χώρες, αυτό φαντάζει τόσο «εφιαλτικό» που κανείς αυτήν την στιγμή δεν τολμά να το θέσει!
Η έκθεση του  Βρετανικού Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών προβλέπει ότι το χρέος της Ιταλίας θα αυξηθεί από 128% του ΑΕΠ στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2017, εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται σε επίπεδα άνω του 6% και η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη. «Ακόμα και αν το κόστος δανεισμού μειωθεί και φτάσει στο 4%, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τόσο υποτονικός που βλέπουμε το χρέος να παραμένει στο 123% του ΑΕΠ το 2018» δήλωσε στο BBC ο Νταγκ ΜακΓουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου. Με βάση αυτές τις προβλέψεις η Ιταλία δεν πρόκειται να αποφύγει τη χρεοκοπία! Όσο για την Ισπανία, η έκθεση αναφέρει ότι «υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να αποφύγει τη χρεοκοπία» και αυτό γιατί το χρέος της είναι πολύ χαμηλότερο. Ακόμη και το «κακό» σενάριο προβλέπει πως το χρέος της Μαδρίτης δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 75% του ΑΕΠ.
Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν την κατακρήμνιση τους σε χαμηλά 11μηνου με την τρελή κούρσα των ιταλικών και ισπανικών spread στο προσκήνιο, αλλά και τους φόβους πως η “μπάλα” του χρέους μπορεί να παρασύρει και το Βέλγιο του οποίου τα spread “τρέχουν” επίσης σε ιστορικά υψηλά.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 2,34% στις 5.585 μονάδες, ο γαλλικός CAC40 σημείωσε πτώση 1,95% στις 3.454 μονάδες, ενώ στις 6.632 μονάδες βρέθηκε ο γερμανικός DAX με απώλειες 2,43%. Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε 3,76% και έκλεισε μια ανάσα πάνω από τις 1.100 μονάδες. Σε όλο τον κόσμο οι επενδυτές στράφηκαν ξανά προς τον χρυσό που σκαρφάλωσε σε νέα επίπεδα ρεκόρ (1.670 δολάρια η ουγγιά). Διαφαίνεται σοβαρή αδυναμία των τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου, συνολικά πλέον, να αντλήσουν ρευστότητα από τη διατραπεζική αγορά, στοιχείο το οποίο εντονότατα προβληματίζει τους επενδυτές, διότι θεωρούν σημαντική την πιθανότητα της μετάδοσης της κρίσης χρέους και προς βορρά, σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε είναι οι συνεχείς διακοπές διαπραγμάτευσης στα εγχώρια χρηματιστήρια των μετοχών των τραπεζών Intesa Sao Paolo (Ισπανία) και Banca Populare (Ιταλία) λόγω της διαρκούς υποχώρησης των τιμών των μετοχών τους, που επέβαλε το συστήμα διαπραγμάτευσης σε Ιταλία και Ισπανία, αντίστοιχα. Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ωστόσο, ανεξέλεγκτη υπήρξε η πτώση όχι μόνον για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, αλλά και για εκείνες των βιομηχανικών επιχειρήσεων και των λοιπών εταιρειών παροχής υπηρεσιών. Το Χρηματιστήριο δείχνει να προεξοφλεί μία εξαιρετικά αρνητική κατάσταση, ενώ για τις πωλήσεις αυτές «φταίει» το γεγονός ότι «...οι ξένοι πλέον δεν πωλούν μετοχές, πωλούν ολόκληρη την χώρα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  έγκυρος χρηματιστηριακός παράγοντας. Στο γεγονός αυτό αποδίδεται και η πραγματική απαξίωση πολλών δεικτοβαρών τίτλων, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ κ.λπ. που οι ξένοι επενδυτές περιμένουν να ιδιωτικοποιήσει  η Ελληνική Κυβέρνηση σε όσο γίνεται πιο χαμηλή τιμή! (Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή παρέμβαση του Συνδέσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για τη ΔΕΗ, στην οποία ο Σύνδεσμος αναφέρεται στην απαξίωση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ επικαλούμενος μάλιστα δημοσιεύματα τα οποία χαρακτηριστικά παρατηρούν πως η αποτίμηση της εταιρείας είναι 1,8 δισ. ευρώ, όταν μόνον η αξία των αποθεμάτων λιγνίτη ανέρχεται σε 55 δισ. ευρώ.)
Στη δημιουργία του εκρηκτικού εμπρηστικού κοκτέιλ έχει συμβάλει και η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου ανακοινώνονται συνεχώς αρνητικά στοιχεία για την παραγωγή. Η ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση. Μόλις ένα 24ωρο από την υπογραφή του νόμου για την αύξηση του ορίου δανεισμού και μερικά 24ωρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η «ανάπτυξη» στις ΗΠΑ έχει «τραβήξει χειρόφρενο» με πτώση του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση μόλις 1,3 του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Επίσης στο βιομηχανικό τομέα χάθηκαν τον περασμένο μήνα έξι χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την Ομοσπονδία εργοδοτών να ανακοινώνει ότι έπονται 66.000 απολύσεις (αύξηση κατά ποσοστό 60,3% σε σχέση με τις αναγγελθείσες τον Ιούνιο 41.432 απολύσεις). Την ίδια στιγμή οι οίκοι «Fitch Ratings» και «Moody's» διατήρησαν μεν το αξιόχρεο των ΗΠΑ στη βαθμίδα «ΑΑΑ», ωστόσο προοπτικά είναι επιφυλακτικοί. Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης «Dagong» κατηγόρησε για «μεροληψία» υπέρ των ΗΠΑ τους αγγλοσαξονικούς οίκους αξιολόγησης, διότι δεν προχώρησαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, όπως έκανε ο ίδιος. Οπως προειδοποίησαν κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι, αν η αμερικανική οικονομία μπει σε νέες περιπέτειες αυτό θα επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία. Μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: