2/8/11

Κύπρος, Ισπανία και Ιταλία στον εφιάλτη του χρέους!

Νέα αύξηση παρουσιάζει σήμερα Τρίτη το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς οι επενδυτές προβαίνουν σε πωλήσεις ιταλικών και ισπανικών ομολόγων λόγω ανησυχιών ότι θα επιδεινωθούν τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Είναι πλεον ξεκάθαρο πως το  νέο "σχέδιο Mάρσαλ "της Ευρώπης για την Ελλάδα δεν πείθει τις αγορές, καθώς η κρίση εξαπλώνεται επικύνδυνα, εκτοξεύοντας την απόδοση των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων μόλις 1% μακριά από τη διάσωση.
Στο μέσο των σημερινών συναλλαγών, η απόδοση του βασικού 10ετούς ισπανικού ομολόγου είχε ανέλθει σε 6,326%, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από την απόδοση 6,180% που παρουσίασε τη Δευτέρα. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε στο 6,165%, από 5,988% τη Δευτέρα.
Οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις, καθώς βλέπουν να αυξάνεται ο κίνδυνος, ενώ οι αποδόσεις του 6,0% ή περισσότερο θεωρούνται ευρέως ότι είναι αβάσταχτο βάρος για μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, η διαφορά απόδοσης (spread) με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο αυξήθηκε για την Ισπανία στις 3,93 ποσοστιαίες μονάδες και για την Ιταλία στις 3,74 ποσοστιαίες μονάδες, καταδεικνύοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα από τη Γερμανία για να δανειστούν κεφάλαια.
 Παράλληλα, τα δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας εμφάνιζαν απόδοση 10,708% και της Ελλάδας 14,454%.
Σ'αυτό το κλίμα η Merrill Lynch Global Wealth Management δηλώνει πως δεν έχει πεισθεί πως το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έχει βοηθήσει στον περιορισμό της κρίσης χρέους κι έτσι δεν πρόκειται να διαθέσει ούτε ένα ευρώ από το ενεργητικό της ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων στα ιταλικά καθώς και τα ισπανικά ομόλογα. Η Deutsche Bank από την πλευρά της δηλώνει ότι τηρεί στάση underweight στα ισπανικά ομόλογα αφού και αυτή δεν πιστεύει πως το Σχέδιο Μάρσαλ τη Ευρώπης για την Ελλάδα εξάλειψε τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης.Από τον Απρίλιο του 2010 η Merrill Lynch αποφεύγει τα ελληνικά, τα πορτογαλικά, τα ιρλανδικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν είναι η μόνη, αφού και η DWS, το επενδυτικό «κομμάτι» της Deutsche Bank, συμβουλεύει αποφυγή από τις αγορές ομογών της περιφέρειας.
Οπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αγοράς σταθερού εισοδήματος της DWS, κ. Ralf Schreyer, η πρόσφατη λύση που δόθηκε για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει την άποψή του γύρω από την ευρωπεριφέρεια, και τίποτα δεν δείχνει πως η κρίση έχει περιορισθεί, το αντίθετο μάλιστα. Οπως επισημαίνει, η λέξη-κλειδί είναι η «εμπιστοσύνη». Εάν οι χαράσσοντες πολιτική μιλούσαν με «καθαρό λόγο», θα υπήρξε περισσότερη εμπιστοσύνη από την αγορά ότι έχουν δεσμευθεί να δώσουν μία λύση και ένα τέλος στην κρίση, και πως οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή κεφαλαίων της Legal & General, κ. Jonathan Cloke, οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων βρίσκονται περίπου 1% μακριά από το επίπεδο του 7% το οποίο ώθησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ζητήσουν διάσωση. Οπως τονίζει, η αύξηση του κόστους δανεισμού σε Ιταλία και Ισπανία, καθώς και οι αρνητικές προοπτικές της ανάπτυξης είναι δύο από τους βασικότερους παράγοντες που «φωνάζουν» αποφυγή της έκθεσης στις δύο αυτές αγορές. Οπως προσθέτει, είναι εξαιρετικά δύσκολο η Ιταλία και η Ισπανία να συνεχίσουν να δανείζονται από τις αγορές στα τρέχοντα επίπεδα αποδόσεων και υπάρχουν ανησυχίες πως δεν πρόκειται οι δύο αυτές χώρες να πετύχουν την απαραίτητη οικονομική ανάπτυξη έτσι ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το χρέος τους.
Στο μεταξύ εντείνονται οι πιέσεις και απέναντι στην Κυπριακή Οικονομία. H Κύπρος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των οικονομικών σχολιαστών ως δυνητική υποψήφια για το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης. Η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου απασχολεί σήμερα αρκετές μεγάλες γερμανικές εφημερίδες. Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά σχόλια.Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Η επόμενη περίπτωση διάσωσης»  σημειώνει: «Τώρα και η Κύπρος; Θα ήταν η 4η χώρα-μέλος υπό την προστατευτική ομπρέλα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.»Η εφημερίδα αναφέρει τρεις βασικές αιτίες για τη δεινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου: Την στενή σύνδεση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος με την Ελλάδα, την αδυναμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και περικοπές, και την πρόσφατη καταστροφή του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας:
«Όλα αυτά μαζί είναι πολλά και το πολιτικό χάος δεν διευκολύνει καθόλου την κατάσταση. Επομένως δεν πρέπει να απορούμε για τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Στην ευρωζώνη η Κύπρος περνούσε σχεδόν απαρατήρητη. Τώρα αλλάζει η κατάσταση.»Η Neue Osnabrücker Zeitung είναι πεπεισμένη ότι θα ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση της Κύπρου και αυτό όπως γράφει: «Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι η Κύπρος χρειάζεται δισεκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά την καταστροφική έκρηξη στα μέσα Ιουλίου. Και στις χρηματαγορές μπορεί πια να δανειστεί μόνον με υψηλούς τόκους. Δεύτερον, διότι η νησιωτική πολιτεία είναι στενά συνδεδεμένη με την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Το 40% των πιστώσεών της έχουν δοθεί σε Έλληνες (επιχειρηματίες, τράπεζες κλπ). Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα.» Και η εφημερίδα καταλήγει: «Τί μπορούν να κάνουν οι νέοι υπουργοί; Είναι απίθανο να θελήσουν να αντιπαρατεθούν στις κινητοποιήσεις των Κυπρίων κατά των περικοπών. Επομένως οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν ακόμη μια φορά την Κύπρο….Σιγά-σιγά ο κλοιός στενεύει και από το 2012 θα λάβει και νέες διαστάσεις: η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.»
Αρνητική η εικόνα των αγορών!
Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απώλειες και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές!
Η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη που πιέζει τα spreads στην περιφέρεια και συγκεκριμένα σε Κύπρο, Ιταλία και Ισπανία, δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και στο Χρηματιστηρίο Αθηνών. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών να πιάσει σήμερα χαμηλό έτους, κλείνοντας στις 1.144,29 μονάδες με απώλειες 3,25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: