31/5/11

Χώρα προτεκτοράτο!

Δημοπρασία της Ελλάδας και διεθνής κηδεμονία!
Ευρωπαίοι «έπαρχοι» θα διοικούν τα υπουργεία!

Για πρωτοφανή σε χώρα-μέλος της Ε.Ε. παρέμβαση κάνουν λόγο οι "Financial Times" σε δημοσίευμά τους . Μιλούν για "δημοπρασία" της Ελλάδας καθώς και για διεθνή κηδεμονία στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στις πωλήσεις περιουσίας.
 «Πρωτοφανή» εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία περιλαμβάνει η νεότερη συμφωνία που διαπραγματεύονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφορικά με το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times.Οι ανταποκριτές της εφημερίδας σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι η παρέμβαση αυτή εξετάζεται για τους τομείς της είσπραξης φόρων και της ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση νέων δανείων διάσωσης προς την Αθήνα. Επικαλούμενοι πρόσωπο που συμμετέχει στις συζητήσεις, οι Financial Times αναφέρουν ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει κίνητρα προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων προκειμένου να επιμηκύνουν εθελοντικά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής από την Αθήνα, καθώς και έναν ακόμα γύρο μέτρων λιτότητας.
Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις ευελπιστούν ότι τα μισά από τα 60 - 70 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι του τέλος του 2013 μπορούν να εξοικονομηθούν χωρίς περαιτέρω δάνεια. Αυτό, όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πώλησης κρατικής περιουσίας και την αλλαγή στους όρους αποπληρωμής για τους ιδιώτες επενδυτές.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, βάσει του πλάνου αυτού, οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα χρειαστεί στην συνέχεια να δανείσουν ακόμη 30 - 35 δισεκατομμύρια ευρώ, επιπλέον από τα αρχικά 11 δισ., ως μέρος του προγράμματος που συμφωνήθηκε πέρυσι. Επιπρόσθετα, σημειώνουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να θεωρηθεί credit event - μια αλλαγή δηλαδή στους όρους, η οποία θα μπορούσε τεχνικά να χαρακτηριστεί χρεοκοπία. «Κάτι τέτοιο θα παγώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι σε τέτοια περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για δάνεια, αποκόβοντάς τις από μια ζωτική πηγή χρηματοδότησης, ενώ θα προκαλέσει και άλλη αύξηση των αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές που θα συνεχίζουν να έχουν ομόλογα θα υποχρεωθούν να τα πουλήσουν, αφού οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να μην διατηρούν χρεοκοπημένα χρεόγραφα», σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας. «Αν μια εθελοντική στάση πληρωμών θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός τότε οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν πουλήσει credit default swaps σε άλλες τράπεζες θα υποχρεωθούν στην περίπτωση χρεοστασίου να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιστρα κάλυψης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης», υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να καμφθούν εάν ο επαναπρογραμματισμός του ελληνικού χρέους δομηθεί σωστά.
Με ειδική συμφωνία, οι ξένες κυβερνήσεις θα παρέμβουν σε πρωτοφανή βαθμό στις ελληνικές υποθέσεις, διεκδικώντας συμμετοχή στην είσπραξη των φόρων και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.Ένα από τα σενάρια προβλέπει την ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου Εσόδων, όπου θα υπάγεται και η Εφορία, το οποίο πιθανότατα θα διοικείται από Ευρωπαίο έπαρχο.
Παρά τα εμπόδια, οι πιέσεις εντείνονταν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, λόγω της απειλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη χορηγήσει το δικό του μερίδιο της επόμενης δόσης του δανείου, εάν η Ελλάδα δεν δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες.
Έτσι, για να επιστρέψει το Δ.Ν.Τ., η νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί έως την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., στις 20 Ιουνίου, υπογραμμίζεται στο ίδιο δημοσίευμα των «Financial Times».


Δεν υπάρχουν σχόλια: