19 ΔΙΣ. 'Η 8% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2012-14!
Η συρρίκνωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι ο μεγάλος στόχος της τρόικας, η οποία δίνει ένα εξάμηνο διορία στην κυβέρνηση για την καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων και ετοιμάζει νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ερχονται και συνολικά μέτρα 19 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ την τριετία 2012 -2014.
Η συμφωνία των επικεφαλής Σερβάζ Ντερούζ, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη επήλθε την περασμένη Δευτέρα. Σκοπός είναι η μείωση του κόστους εργασίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Η τρόικα ήταν ξεκάθαρη όσο ποτέ άλλοτε για το ότι πρέπει να γίνουν επεμβάσεις στις αποδοχές. Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις που ειπώθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Τα κεκτημένα συμφέροντα θα αντιδράσουν εντονότατα» είπε ο κ. Τόμσεν. «Ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία πρέπει να γνωρίζουν ότι θα περάσουν δύσκολα χρόνια» τόνισε ο κ. Μαζούχ. Πάντως, ο κ. Ντερούζ μάς αναγνώρισε το δικαίωμα στην απεργία και τις κινητοποιήσεις, με τον κ. Τόμσεν να προχωράει ένα βήμα ακόμα λέγοντας πως: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι γιατί θεωρούν ότι θίγονται τα προνόμιά τους».
Νέες αλλαγές στις επιχειρησιακές συμβάσεις θεωρούνται δεδομένες αν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή τους στο τρέχον εξάμηνο. Και η τριάδα μέτρων που υιοθετούν είναι: εξάλειψη της επέκτασης από τομεακό σε επιχειρησιακό επίπεδο, διαπραγμάτευση επιχειρησιακών συμβάσεων από κλαδικά συνδικάτα και συμβουλευτικό ρόλο του ΣΕΠΕ.
Η τρόικα ξεκαθάρισε ότι εκτός από το Μνημόνιο που τρέχει μέχρι το 2014, η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση και ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2012-2015, έπειτα από συμφωνία με κόμματα και φορείς, το οποίο και θα ψηφίσει εντός του Μαΐου, καθώς στόχος είναι να είναι και «πολιτικά βιώσιμο». Και τα δυο Μνημόνια είναι αποδεσμευμένα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για τη μείωση του χρέους.
Τα «14» καίρια σημεία στα οποία εστίασαν είναι:
1) Τα συνολικά μέτρα της τριετίας 2012 -2014 φτάνουν στο 8% του ΑΕΠ ή πάνω από 19 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το 2% ή περίπου 5 δισ. ευρώ έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο Γ' Μνημόνιο. Τα υπόλοιπα περίπου 14 δισ. ή 6% θα εξειδικευθούν μέχρι τον Μάρτιο.
2) Τάχθηκαν κατά των περικοπών στις αποδοχές. Προφανώς αναφέρονταν σε οριζόντιες περικοπές, και όχι σε έμμεσες τις οποίες ήδη προωθούν μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο και των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Μιλώντας ειδικά για τις ΔΕΚΟ ο κ. Ντερούζ τόνισε πως οι μισθοί είναι υψηλότεροι και από εκείνων του ιδιωτικού τομέα, ενώ ο κ. Τόμσεν μίλησε για «μείωση προνομίων».
3) Τάχθηκαν και κατά της νέας αύξησης φόρων.
4) Περαιτέρω μείωση των δαπανών στο Ασφαλιστικό και αύξηση των εσόδων είναι ένα από τα κύρια αιτήματά τους, με μείωση και των επικουρικών συντάξεων.
5) Ανησυχία για αύξηση ανεργίας και βλέπουν τη λύση μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων.
6) Η αύξηση της απασχόλησης είναι μια υπόσχεση που δόθηκε και την οποία τοποθετούν στα τέλη του έτους ή αρχές του 2012.
7) Επιτάχυνση μέτρων για ΔΕΚΟ (μείωση μισθολογικού κόστους 600 εκατ. ευρώ και συνολικά 800 εκατ. ευρώ), φορολογική πολιτική, ενιαίο μισθολόγιο, εξυγίανση κοινωνικών δαπανών, ΠΔΕ, στρατιωτικές δαπάνες και ιδιωτικοποιήσεις.
8) Ζητούν επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες εστιάζουν σε 11 σημεία: αγορά εργασίας, κλειστά επαγγέλματα, υπηρεσίες, τουρισμό και εμπόριο, ενέργεια, προμήθειες, ανταγωνισμός αγορών, αδειοδότηση επιχειρήσεων, επενδύσεις, One -stop shop και εξαγωγές.
9) Η εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ θεωρείται δεδομένη, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας εκτιμούν ότι το πρόγραμμα βαίνει θετικά.
10) Θετική ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, αλλά συνολικά στο έτος προβλέπουν ύφεση 3%.
11) Η έξοδος στις αγορές για δανεισμό τοποθετείται στις αρχές του 2012 από την τρόικα.
12) Οι τράπεζες εκτός από τα 15 δισ. ευρώ υπό μορφή εγγυήσεων που πήραν αρχικά και τα 25 δισ. ευρώ της επέκτασης έχουν να λαμβάνουν άλλα 30 δισ. ευρώ. Συνολικά παίρνουν εγγυήσεις 70 δισ. ευρώ. Και προτροπές να ξαναβγούν στις αγορές.
13) Τελικός στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% το 2014, και για φέτος στο 7,5% ή 17 δισ. ευρώ.
14) Η μείωση του δημόσιου χρέους, εκτός από το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, την επαναγορά και τις μεμονωμένες συμφωνίες με δανειστές, θα επέλθει και μέσω της αύξησης των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
*************************
Αναδημοσίευση από εδώ: Σφαγή μισθών και επικουρικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου