18/6/10

Το κορίτσι που ανακαλύπτει ανύπαρκτους θεατές!

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ.
Το «Waka Waka» (This time for Africa) είναι το επίσημο τραγούδι του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2010, που έγραψε και τραγουδά η Σακίρα μαζί με το νοτιοαφρικανικό συγκρότημα Freshlygroung.

Βασίζεται στο παραδοσιακό καμερουνέζικο τραγούδι «Zangalewa», το οποίο ηχογράφησε το 1986 το συγκρότημα Zangalewa ή Golden Sounds και έναν χρόνο αργότερα γνώρισε επιτυχία στην πατρίδα της Σακίρα, την Κολομβία, από αφρικανούς ντιτζέι. Το τραγούδι, παρά τις μέτριες κριτικές που έλαβε, ανέβηκε στο Νο1 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το καμερουνέζικο συγκρότημα κατηγόρησε τη Σακίρα ότι ηχογράφησε το τραγούδι χωρίς την άδειά του, αλλά επενέβη η SONY, που είχε τα δικαιώματα για το επίσημο άλμπουμ του Μουντιάλ, και διευθέτησε τη διαφορά.
Η Σακίρα Ιζαμπέλ Μεμπάρακ Ριπόλ, γνωστή ως Σακίρα, είναι από τα μεγάλα ονόματα της λάτιν ποπ σκηνής από τα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα. Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1977 στην πόλη Μπαρανκίγια της Κολομβίας από πατέρα Λιβανέζο και από μητέρα Κολομβιανή με ιταλοκαταλανικές ρίζες. Στην παγκόσμια μουσική σκηνή μπήκε δυναμικά το 2001 με το άλμπουμ «Laundry Service», το οποίο πούλησε 13.000.000 αντίτυπα. Εχει τιμηθεί με δύο βραβεία Γκράμι και με οκτώ Λάτιν Γκράμι. Σημαντικό είναι και το φιλανθρωπικό έργο της Σακίρα. Το 1995 ίδρυσε την οργάνωση Fundaciόn Pies Descalzos (Ιδρυμα των Ξυπόλητων), που χτίζει και συντηρεί ειδικά σχολεία για φτωχά και ορφανά παιδιά σε πόλεις της Κολομβίας και για την οποία τιμήθηκε από τον ΟΗΕ στις 3 Απριλίου 2006. Στις 20 Ιουλίου του ίδιου χρόνου έδωσε την πρώτη της συναυλία στην Ελλάδα, ενώπιον 25.000 θαυμαστών της στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η Σακίρα είναι η νεότερη πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF.
Στο φύλλο 16/7/2006 του πολιτιστικού ενθέτου «7» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», δημοσιεύτηκε, σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου, ένα μακροσκελές, υπέροχο άρθρο του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, με τίτλο «Η Σακίρα αξίζει ένα ντοκτορά».
Ιδού ένα απόσπασμα:
«Είναι η κλασική περίπτωση μιας γήινης δύναμης στην υπηρεσία μιας αφανούς μαγείας. Οι περισσότεροι τραγουδιστές ζητούν να τοποθετηθούν οι προβολείς μπροστά τους για να μην αντιμετωπίζουν το φάντασμα του πλήθους. Η Σακίρα κάνει το αντίθετο. Εχει ζητήσει από τους τεχνικούς της να μη στρέφουν τους προβολείς προς το μέρος της, παρά να τους γυρίζουν προς τους θεατές, για να μπορεί να τους βλέπει και να τους χαίρεται όσο τραγουδάει. "Η επικοινωνία είναι απόλυτη", λέει. Το ανώνυμο και απρόβλεπτο πλήθος τής αποκαλύπτει τότε μια εγκάρδια συνενοχή, την οποία η ηθοποιός διαχειρίζεται στη διάρκεια της συναυλίας σύμφωνα με την έμπνευσή της. "Μου αρέσει να βλέπω τα μάτια των ανθρώπων όταν τραγουδώ γι' αυτούς", λέει. Ανακαλύπτει μες στο κοινό πρόσωπα που ποτέ δεν είχε ξαναδεί και τα θυμάται για πάντα σαν να ήταν παλιοί της φίλοι. Μια φορά, αναπάντεχα, αναγνώρισε κάποιον που είχε πεθάνει πριν από χρόνια. Κι ακόμα περισσότερο: ένιωσε πως την αναγνώρισαν από μιαν άλλη ζωή. "Τραγούδησα όλο το βράδυ για εκείνον", είπε. Πρόκειται για μυστικά θαύματα που δημιουργούν την αίγλη -και πολλές φορές την καταστροφή- των μεγάλων καλλιτεχνών».


**********

Δεν υπάρχουν σχόλια: