14/5/10

Φουντώνουν οι φόβοι για το ευρώ!

Νέα βουτιά των αγορών σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική καθώς σενάρια περί πιθανής διάσπασης της Ευρωζώνης πυροδοτούν κύμα ρευστοποιήσεων. Κατρακυλά το κοινό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε κάτω από το 1,24 δολ. ευρώ.

του Γιώργου Μαύρου.
Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τον ευρωπαϊκό ουρανό καθώς τα καταστροφολογικά σενάρια που φτάνουν μέχρι και στη διάσπαση της Ευρωζώνης παίρνουν και δίνουν προκαλώντας πανικό στις αγορές. Μπορεί η πρώτη εστία της κρίσης να ξέσπασε στην Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να είναι ο αδύναμος κρίκος και ακόμα να θεωρείται πιθανή η πτώχευσή της, όμως, πλέον η ανησυχία αφορά στην ικανότητα της Ευρωζώνης να διατηρήσει τη συνοχή της.
«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ, πολύ σοβαρή», φέρεται να δήλωσε την Παρασκευή η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στέλνοντας ένα διόλου αισιόδοξο μήνυμα στις αγορές, οι οποίες μόλις πριν από λίγες ημέρες πανηγύριζαν την ιστορική απόφαση της Κυριακής, για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στήριξης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις, με συνολικούς πόρους 750 δισ. ευρώ. Ακόμα και αυτό το τεράστιο «πακέτο» όμως δεν φάνηκε αρκετό για να εξαλείψει την ανησυχία των αγορών ότι το δημοσιονομικό χάσμα ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) και το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, κ.λ.π.) δεν θα γεφυρωθεί. Και τούτο διότι παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, περιστολής δαπανών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγείλει ανεξαιρέτως όλες οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι αγορές αισθάνονται ότι στη βάση της η Ευρωζώνη δεν έχει πολιτική ενότητα, με την Γερμανία να εμφανίζεται πεισματικά αρνητική, για τους δικούς της λόγους, να στηρίξει οικονομικά τις προσπάθειες των «μαύρων προβάτων» της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να πειθαρχήσουν (ως όφειλαν πάντως) στους κανόνες των συνθηκών ίδρυσης του ευρώ.
Σαρκοζί.
Η έλλειψη πολιτικής ενότητας στην Ευρώπη αναδείχθηκε με τον πλέον αρνητικό τρόπο από σημερινό δημοσίευμα της έγκυρης ισπανικής εφημερίδας El Pais, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έφτασε να απειλήσει με αποχώρηση της Γαλλίας από το ευρώ, ώστε να καμφθούν οι γερμανικές αντιστάσεις και να προκύψει η συμφωνία για το ταμείο στήριξης των 750 δισ. ευρώ (1 τρισ. δολ.).Το Βερολίνο διέψευσε το εν λόγω δημοσίευμα, όμως, η ζημιά είχε ήδη γίνει: η διάσπαση του ευρώ καθίσταται όλο και λιγότερο αδιανόητη στη συνείδηση των επενδυτών και τα σενάρια παίρνουν και δίνουν, ιδιαίτερα όταν τα νομιμοποιούν με τις δηλώσεις τους επιφανείς αξιωματούχοι εκατέρωθεν του Ατλαντικού.
Deutsche Bank.
Όταν μετά από μια ιστορική απόφαση οικονομικής στήριξης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με ένα κολοσσιαίο ποσό, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank -δηλαδή της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας- κατ' εξοχήν εκπρόσωπος της γερμανικής ελίτ και δεξί χέρι της Άνγκελα Μέρκελ, Γιόζεφ Άκερμαν, δηλώνει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της, είναι σαν να λέει ότι το Βερολίνο θεωρεί αναπόφευκτη την πτώχευση της χώρας μας, κι ως εκ τούτου ντε φάκτο αποτυχημένη τη στήριξη στις χώρες της περιφέρειας και εξίσου αναπόφευκτη την διάσπαση της Ευρωζώνης!
ΗΠΑ.
Άλλοι, ωστόσο, το λένε πιο ξεκάθαρα. Το φόβο του για πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης εξέφρασε ανοιχτά και ο Πωλ Βόλκερ, ο οποίος τυγχάνει επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και μάλιστα ειδικά επιφορτισμένος με τον συντονισμό της μεταρρύθμισης στον χρηματοοικονομικό κλάδο των ΗΠΑ. Η παρέμβαση του κ. Βόλκερ έχει βαρύνουσα σημασία, διότι ο ίδιος διετέλεσε διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) πριν τον σημερινό διοικητή, Μπεν Μπερνάνκι, και τον προκάτοχό του, Άλαν Γκρίνσπαν: στη θητεία του ο κ. Βόλκερ χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την πετρελαϊκή κρίση του ’79 και τον υπερπληθωρισμό που αυτή προκάλεσε, προκαλώντας μια επώδυνη τεχνητή ύφεση. Σφυρηλατημένος μέσα από εκείνη την κρίση που ο ίδιος διαχείρίστηκε, ο κ. Βόλκερ γνωρίζει πολύ καλά το σημερινό πρόβλημα της Ευρωζώνης καθώς και το πόσο εύκολο είναι να λυθεί. Επομένως, η ανησυχία του για πιθανή διάσπαση του ευρώ, αποτελεί για τις αγορές σοβαρός λόγος να δώσουν βάση στα σχετικά σενάρια.
Κίνα.
Ακόμα κι αν διαψευστούν οι Κασσάνδρες, ωστόσο, είναι διάχυτη η ανησυχία στις αγορές, ότι το πρόβλημα δεν αφορά πλέον μια μόνο χώρα, την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, σε βαθμό μάλιστα ώστε να απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό άλλωστε τόνισε και ο Κινέζος πρόεδρος, Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος την Παρασκευή προειδοποίησε πώς η Κίνα ενδέχεται να έχει πρόβλημα αν η Ευρώπη (δηλαδή ο υπ’ αριθμόν ένα αγοραστής κινεζικών προϊόντων) δεν «συμμαζέψει» τα δημοσιονομικά της.
Αγορές.
Μέσα σε ένα τόσο αρνητικό κλίμα, ήταν αναμενόμενο τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου πραγματοποιήσουν κατακόρυφη πτώση. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στη Μαδρίτη, όπως ο δείκτης IBEX υποχώρησε 6,64%. Όμως, βαριές ήταν και οι απώλειες των υπόλοιπων αγορών: Ενδεικτικά, το Παρίσι υποχώρησε 4,6%, το Βερολίνο 3,12%, το Λονδίνο 3,14%, η Λισσαβόνα 4,27%, η Αθήνα 3,48%. Σημαντική βουτιά έκαναν και οι δείκτες στη Νέα Υόρκη, με τον Dow Jones να χάνει το απόγευμα της Παρασκευής 2% και τον Nasdaq 2,75%, ενώ το πρωί προηγήθηκαν απώλειες και στα χρηματιστήρια της Ασίας, με το Τόκιο να υποχωρεί 1,5% και τη Σαγκάη 0,5%.
**************
Αναδημοσίευση απο την Ημερησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: