15/1/10

Για το σχέδιο νόμου περι της χωροθέτησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας!

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2009
Αρ.Πρωτ.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
Σας συγχαίρουμε για την σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που λάβατε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των διεθνών στόχων για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Το σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση περιέχει λύσεις που αναμέναμε για καιρό. H χωροθέτηση των αιολικών πάρκων σε περιοχές με χαμηλή φυσική αξία, αλλά και η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης είναι σημαντικά πρώτα βήματα προς μια πιο αειφορική ενεργειακή πολιτική για την Ελλάδα.
Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι στην προσπάθεια να δοθούν λύσεις για την κλιματική αλλαγή δημιουργείται ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα: η άνευ όρων πρόσβαση μιας αναπτυξιακής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής φύσης που οι ευαίσθητες αυτές περιοχές γίνονται προσβάσιμες σε τέτοια κλίμακα σε εμπορική εκμετάλλευση. Και αυτό έχει γίνει δυνατό βασισμένο στην υπόθεση ότι η δραστηριότητα αυτή είναι «πράσινη» και καθαρή. Η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή μεν δραστηριότητα ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων, βιομηχανική δε ως προς τις σημαντικές επιπτώσεις της στη φύση. Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι πάντα πράσινη λοιπόν. Εκτός εάν γίνει με γνώμονα τον ορθό περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ τοποθετεί αιολικά πάρκα παντού, χωρίς καμία σοβαρή πρόβλεψη για δικλείδες ασφαλείας που θα προστατεύουν την φύση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τελευταίες ανέγγιχτες βουνοκορφές και νησίδες της χώρας θα γεμίσουν δρόμους, δίκτυα μεταφοράς ρεύματος και άλλα έργα υποδομής, με αποτέλεσμα να γίνουν εύκολα προσβάσιμες, και άρα ευάλωτες σε περαιτέρω υποβάθμιση. Έτσι, οι πιο σημαντικές περιοχές της χώρας για την διατήρηση της βιοποικιλότητας υποβαθμίζονται ανεπανόρθωτα και γίνονται ευάλωτες στις ανθρώπινες επεμβάσεις.
Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πλουσιότερες σε βιολογική ποικιλότητα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον κόσμο. Έχει 1043 είδη σπονδυλωτής πανίδας, 47 από τα οποία είναι είδη που τα συναντούμε μόνο στην Ελλάδα και 613 είναι προστατευόμενα. Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα, με την μικρή της έκταση, φιλοξενεί περίπου το 1.9% της παγκόσμιας σπονδυλωτής πανίδας και περίπου το 60% της Ευρωπαϊκής. Επίσης, στην Ελλάδα απαντούνται 80 είδη που κατατάσσονται ως παγκοσμίως απειλούμενα στο Κόκκινο Βιβλίο της IUCN.
Από την άλλη, η Ελλάδα διατηρεί αναλογικά πολύ χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου: η Ελλάδα, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι στο Πρωτόκολλο του Κυότο, εκλύει λιγότερο από το 0.6% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των χωρών του παγκόσμιου Βορρά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο λοιπόν, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά και αναλογικά περισσότερο στην διατήρηση της βιοποικιλότητας από άλλες χώρες του κόσμου, ιδίως σε ότι αφορά συγκεκριμένα σπάνια είδη και οικότοπους. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ο στόχος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να μην ανταγωνίζεται ή να υποσκάπτει τον στόχο της διεθνούς κοινότητας για την ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας.
Προς μεγάλη απογοήτευση της διεθνούς κοινότητας, ο στόχος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Γκέτενμποργκ με ορίζοντα το 2010 δεν εκπληρώθηκε . Οι προσπάθειες για την ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας πρέπει να ενταθούν παγκοσμίως.
Ας μην συμβάλει η Ελλάδα, λοιπόν, στην περαιτέρω καταστροφή της φύσης. Το σχέδιο νόμου υποβιβάζει την αξία της φύσης, χωρίς μέτρο, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπου όπως είναι προφανές, η συνεισφορά μας ως χώρα είναι πραγματικά αμελητέα. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να θυσιαστεί η φυσική κληρονομιά μας.
Υπάρχουν λύσεις.
Μία ισορροπημένη γεωγραφικά ανάπτυξη των ΑΠΕ, με κομβική προϋπόθεση τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Μας ενδιαφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε οικιακό επίπεδο, η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων σε περιοχές με μικρή φυσική αξία και η θεσμοθέτηση ζωνών αποκλεισμού με κριτήριο την προστασία των περιοχών που είναι σημαντικές για την βιοποικιλότητα της χώρας. Και όχι μία διαστρεβλωμένη εκδοχή της «πράσινης ανάπτυξης», η οποία δεν περιέχει αληθινά περιβαλλοντικά κριτήρια.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις και φορείς πιστεύουμε ότι τα παραπάνω είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή, έτσι ώστε να επιτευχθούν συγχρόνως ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Α.Π.Ε., αλλά και ο διεθνής στόχος για την ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας.
Το σχέδιο νόμου παραβιάζει τις Οδηγίες για την προστασία της φύσης (Οδηγία 79/409 και Οδηγία 92/43) καθώς τις Οδηγίες για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Οδηγία 2001/42 και Οδηγία 97/11), όπως και αναλύουμε στις θέσεις μας στη συνέχεια. Κρίνουμε λοιπόν ότι η χώρα μας διατρέχει μεγάλο κίνδυνο παραπομπής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αυτό βέβαια πρόκειται να καθυστερήσει σημαντικά την προώθηση των ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω, σας καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση για την χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με προτεινόμενες περιοχές αποκλεισμού σε εθνικό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι τα πουλιά αποτελούν ρυθμιστές των οικοσυστημάτων και εξαιρετικούς δείκτες της κατάστασης τους. Έτσι, εάν οι ευαίσθητες περιοχές για τα πουλιά εξαιρεθούν, μπορεί να προστατευθεί το πολυτιμότερο μέρος της ελληνικής φύσης. Προτείνουμε την εξαίρεση περίπου του 23-25% της ελληνικής επικράτειας από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων με κριτήριο την προστασία των σημαντικότερων περιοχών για την βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Με την εξαίρεση των περιοχών μπορεί χωρίς πρόβλημα να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος του μεριδίου 18% από ΑΠΕ στην τελική παραγωγή ενέργειας.
Σας καλούμε να επανεξετάσετε σοβαρά το σχέδιο νόμου με γνώμονα την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς. Λύσεις υπάρχουν. Η μόνη προϋπόθεση είναι η πολιτική βούληση.
Με τιμή,
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι επιστημονικοί φορείς:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Δίκτυο Αιγαίου
Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου
Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης
Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ)
ΦΟΙΝΙΞ- Εταιρεία Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Σύλλογος ‘Αίσωπος’ Καβάλας
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ΄ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ΄
Πανελλήνια Ένωση Φιλόζωων ‘Ο ΑΡΓΟΣ’
ΣΥΛΛΟΓΟΣ Φιλοι των ΖΏΩΝ «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κίνηση προστασίας Ζώων Εδεσσας
ΖΩΦΟΡΟΣ Μ.Κ.Ο.
Φιλοζωικος Συλλογος ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Φίλοι των Ζώων- Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών
Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας"LAWS"
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
TO KATAΦΥΓΙΟ ΖΩΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προστασία Αδέσποτων Ζώων, 'Η Αγάπη'
Ζωοφιλική Ενωση Ηλιούπολης
Προστασία Ζώων Αιγίνης & Αγκιστριου
Ζωοφιλικο Σωματείο Κατρινης ΕΛΠΙΔΑ & ΣΤΟΡΓΗ
Φιλοζωικού Σωματείο ''ΑΡΓΟΣ'' ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Συλλογος Χανιων ‘Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ’
Συλλογος ‘Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ’ Νεροκούρου Χανιων
Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας
Φίλοι Περιβάλλοντος Πιερίας
Περιοδικό Οικολογείν
Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων
Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: