Εξαγριωμένοι Αϊτινοί έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας πτώματα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα. "Θέλουμε περισσότερους γιατρούς και λιγότερους δημοσιογράφους", είπε χαρακτηριστικά ένας άνδρας βλέποντας να περνάει ένα ξένο τηλεοπτικό συνεργείο.
Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η πρωτεύουσα της Αϊτής, Port-au-Prince, μετά από το χτύπημα του εγκέλαδου με 7,3R, που συγκλόνισε όλον τον κόσμο και άφησε πίσω του πένθος και απόγνωση. Σε οργή έχει μετατραπεί ο θρήνος στην Αϊτή, καθώς οι ελλείψεις στην παροχή βοήθειας κάνει αβίωτη την κατάσταση για εκείνους που σώθηκαν από τον σεισμό. Εικόνες αποκάλυψης στο Πορτ -ο- Πρενς, με τους δρόμους στρωμμένους με σορούς, ομαδικούς τάφους χιλιάδων νεκρών, πλήρη διάλυση υπηρεσιών και το χρόνο να κυλάει αντίστροφα στη μάχη του απεγκλωβισμού... Μια ανθρωποθάλασσα έχει ξεχυθεί στους δρόμους, κρατώντας στα χέρια ότι σώθηκε, αναζητώντας κάποιο ασφαλές μέρος ή μεταφορικό μέσο για να εγκαταλείψουν την πόλη. Πολλοί προσπαθούν από μικρά ραδιοφωνάκια να μάθουν ποιες περιοχές της χώρας έχουν πληγεί λιγότερο. Όμως τα καύσιμα σπανίζουν και ο μοναδικός τρόπος για να φύγουν από την πρωτεύουσα είναι πεζή. Η οχλοβοή του δρόμου διακόπτεται μερικές φορές από πυροβολισμούς. Η έλλειψη νερού και τροφίμων έχει σπρώξει στα άκρα ορισμένους Αϊτινούς και οι έμποροι φοβούνται ότι θα ακολουθήσει πλιάτσικο.
Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμάει ότι περίπου 45-50 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στην Αϊτή από τον φονικό σεισμό, με βάση τα όσα μεταφέρουν από την ισοπεδωμένη πρωτεύουσα οι ομάδες διάσωσης που παλεύουν ενάντια στο χρόνο για να σώσουν όσους είναι ακόμα ζωντανοί κάτω από τα ερείπια. Τα πτώματα στους δρόμους συγκεντρώνονται σε σωρούς. Περίπου 7.000 θύματα από το σεισμό της Τρίτης έχουν ήδη ενταφιαστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αϊτής, René Préval. "Έχουμε ήδη θάψει 7000 πτώματα σε έναν ομαδικό τάφο", είπε ο Préval στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου συνόδευε τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέφθηκε την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό. Συγκλονισμένος από την έκταση της καταστροφής, ο πρόεδρος της Αϊτής, René Préval, από τη μεριά του, είπε ότι τα θύματα από τον σεισμό ανέρχονται σε «χιλιάδες». «Μέχρι τώρα έχω ακούσει για 30.000, έχω ακούσει και για 50.000 . Είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο αριθμό. Κι εγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το μέγεθος του φαινομένου», δήλωσε ο Préval, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Jean-Max Bellerive, δήλωσε στο CNN ότι είναι πολύ πιθανό οι νεκροί να ξεπεράσουν τις εκατό χιλιάδες.
Το δράμα που προκλήθηκε από τον εγκέλαδο συμπλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο μια καταστροφή που συντελείτε στον τόπο αυτόν, εδώ και τουλάχιστον τρεις αιώνες και της οποίας τα αίτια κάθε άλλο παρά φυσικά είναι. Η Αϊτή είναι ένα μικρό κράτος της Καραϊβικής το οποίο βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των μεγάλων Αντιλλών. Συνορεύει με την Κούβα, την Τζαμάικα και τον Άγιο Δομίνικο, με τον οποίο μοιράζεται από την περίοδο της αποικιοκρατίας το νησί Hispanola. Έρμαιο αρχικά της αποικιοκρατίας και έπειτα των πεφωτισμένων διεθνών οργανισμών η Αϊτή, «πρώτη δημοκρατία των Αντιλλών» ανέκαθεν πεινούσε, κρύωνε και εφοδίαζε με σκλάβους αρχικά, με μετανάστες αργότερα, τις αυλές των δυτικών αριστοκρατικών οίκων. Η τραγική ιστορία της Αϊτής ξεκινάει με την ανακάλυψη των Αντιλλών από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Στο νησί Hispanola όπως ονομάστηκε από τον τελευταίο, οι Ισπανοί άποικοι εκτός από ιθαγενείς ανακάλυψαν και πλούσια κοιτάσματα χρυσού. Η εξόρυξη του ευγενούς μετάλλου σε άθλιες συνθήκες θα εξοντώσει τους ιθαγενείς κατοίκους του νησιού. Για να συνεχίσουν την εξόρυξη οι «Ισπανοί εξερευνητές» θα φέρουν στο νησί σκλάβους από την Αφρική οι οποίοι και θα αποτελέσουν τους επόμενους κατοίκους του. Τα κοιτάσματα χρυσού θα στερέψουν γρήγορα από το δυτικό τμήμα του νησιού και οι Ισπανοί θα το παραχωρήσουν στους Γάλλους. Οι τελευταίοι θα διατηρήσουν το ίδιο με πριν σύστημα σκλαβοκρατίας και θα εφαρμόσουν μονοκαλλιέργειες καπνού και ζαχαρότευτλων. Οι πρώτοι αστικοί σχηματισμοί, παραγκουπόλεις σκλάβων γύρω από τις καλά φυλαγμένες κατοικίες των Γάλλων εποίκων, θα δημιουργηθούν την ίδια περίοδο. Οι σκλάβοι θα ξεσηκωθούν το 1793 και μετά από δέκα χρόνια ανταρτοπολέμου θα γίνουν το πρώτο έδαφος που θα ανεξαρτητοποιηθεί από τους αποικιοκράτες στον πλανήτη! Το «ανεξάρτητο» κράτος της Αϊτής θα ιδρυθεί επισήμως το 1804. Στην πραγματικότητα η αποικιοκρατία θα αλλάξει πρόσωπο. Τους λευκούς διοικητές θα διαδεχτούν τοπικοί δικτάτορες, φερέφωνα αρχικά των Γάλλων και έπειτα των Αμερικάνων και των διεθνών οργανισμών. Σήμερα στην Αϊτή πάνω από το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο όποιος παραγωγικός ιστός έχει διαλυθεί μετά την αύξηση των τιμών του ρυζιού και τον ξεσηκωμό των πεινασμένων το 2006. Οι υποδομές έχουν καταρρεύσει όλες μετά από τους φονικούς κυκλώνες του 2008 και ο εγκέλαδος ήρθε να ισοπεδώσει ότι απέμεινε όρθιο μετά από τριακόσια χρόνια αιματηρής εκμετάλλευσης και καταστροφών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου