Νέες δηλώσεις για την εκτροπή του Αχελώου έκανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το έργο θα προχωρήσει ανεμπόδιστα και θα ολοκληρωθεί. Ο κ. Σουφλιάς τόνισε πως τα έργα συνεχίζονται και εξέφρασε την πίστη του ότι ένα τέτοιο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα έργο θα προχωρήσει πλέον ανεμπόδιστα και θα τελειώσει. Συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ξοδευτεί 580 εκατ. ευρώ στα έργα μεταφοράς νερού, ενώ παρατήρησε ότι από τα τέσσερα δισ. κυβικά της ετήσιας απορροής του Αχελώου στη Θεσσαλία θα μεταφερθούν 600 εκατ. κυβικά το χρόνο και «άρα, δεν πρόκειται περί εκτροπής του Αχελώου». Τόνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει κοινοτική οδηγία που να μην επιτρέπει τις μεταφορές νερού από ένα υδατικό διαμέρισμα σε ένα άλλο. Υποστήριξε ακόμη ότι με την αφαίρεση νερού από τον Αχελώο «δεν παθαίνει τίποτα η Αιτωλοακαρνανία. Καλύπτονται απολύτως οι υδρευτικές της ανάγκες, οι αρδευτικές ανάγκες των οικοσυστημάτων, τα πάντα» και πως αυτό βεβαιώθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ. Οι δηλώσεις του υπουργού ήρθαν μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αστέριου Ροντούλη, σχετικά με το θέμα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος Κυρ. Μητσοτάκης «διακήρυξε ευθέως την αντίθεση του στην ολοκλήρωση του έργου» είπε ότι ορισμένοι, με τις δηλώσεις που κάνουν, αδικούν την κυβέρνηση. Δήλωσε πάντως πεπεισμένος ότι «το αποτύπωμα Σουφλιά στην πολιτική ζωή της χώρας δεν θα είναι ούτε η ολοκλήρωση της Εγνατίας, ούτε οποιοδήποτε άλλο έργο. Θα είναι η ολοκλήρωση της μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, γιατί είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, εθνικής εμβέλειας, κατ' εξοχήν περιβαλλοντικό έργο». Με αφορμή, δε, τις δηλώσεις Σουφλιά περί δημιουργίας ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, πρότεινε «να δημιουργηθεί Υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων: Ο ΕΦΕΤ να φύγει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να πάει σε αυτό το νέο Υπουργείο, διότι αυτά τα δυο πηγαίνουν μαζί. Δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια προϊόντων, όταν δεν θα έχουμε ένα σωστό περιβάλλον" είπε ο κ. Ροντούλης. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του δήλωσε ότι «δεν ετάχθη εναντίον της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, απλώς εξέφρασε ορισμένους προβληματισμούς» σε ερωτήσεις που τού έγιναν από το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας.
«Στραβισμός» και Πηνειός...Παράλληλα ο κ. Σουφλιάς εξαπέλυσε επίθεση σε όσους αντιδρούν στην εκτροπή, κατηγορώντας τους για οικολογικό στραβισμό, ενώ αντιστάθμισε τα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργηθούν από την εκτροπή, με τα οφέλη στο οικοσύστημα του Πηνειού και την αξιοποίηση του Θεσσαλικού κάμπου. Μάλιστα σε όσους αντιδρούν εξέφρασε το ερώτημα, πως τους επιτρέπει η περιβαλλοντική ευαισθησία να βλέπουν κάθε καλοκαίρι φωτογραφίες με τον Πηνειό, με την καταστροφή του οικοσυστήματος, πώς τους επιτρέπει η οικολογική τους συνείδηση να βλέπουν αυτές τις καθιζήσεις, την υφαλμύριση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού για πάρα πολλούς οικισμούς στη Θεσσαλία; "Και σε τελευταία ανάλυση, έχουμε την μεγαλύτερη πεδιάδα, η οποία ποτίζεται αμιγώς από ελληνικά νερά. Τι θα την κάνουμε αυτήν την πεδιάδα; Θα την αφήσουμε αναξιοποίητη; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα, όταν πραγματικά όλες οι χώρες -και πολύ περισσότερο εμείς-θέλουμε να προστατεύσουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας και όχι μόνο να την προστατεύσουμε, αλλά να μπορέσουμε και να την αξιοποιήσουμε".
Θέλουν να εκτρέψουν και την Τριχωνίδα...
Το ΥΠΕΧΩΔΕ επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση των αρχών της δεκαετίας του 1990 να γίνει μεταφορά νερού από την Τριχωνίδα για την ενίσχυση των αποθεμάτων των ταμιευτήρων Μόρνου και Ευήνου.Σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΕΥΔΑΠ στο Ζάππειο Μέγαρο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Θ. Ξανθόπουλος, είπε ότι τα επόμενα χρόνια υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το λεκανοπέδιο της Αθήνας να δοκιμαστεί από προβλήματα λειψυδρίας και ξηρασίας, φαινόμενα τα οποία, λόγω των κλιματικών αλλαγών, θα εντείνονται διαρκώς. Ετσι, ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων «έριξε» ως δική του πρόταση την ιδέα να δρομολογηθούν έργα μεταφοράς νερού από την Τριχωνίδα, με δημόσιους πόρους. Πρόκειται για μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο απαιτεί τη διάνοιξη υπόγειου τούνελ μέσα από τα βουνά, συνολικού μήκους άνω των 50 χιλιομέτρων.Το έργο αυτό είχε εγκαταλειφθεί την περίοδο 1994-95, λόγω του υψηλού κόστους αλλά και των μεγάλων ενεργειακών αναγκών που απαιτούσε η μεταφορά νερού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με υψηλές χρεώσεις οι καταναλωτές της ΕΥΔΑΠ. Εξάλλου, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, κ. Κ. Κωστούλας, στην ημερίδα προκύπτει ότι απομακρύνεται η άμεση απειλή της λειψυδρίας από το Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς τα υπάρχοντα αποθέματα στους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Υλίκης και Μαραθώνα ανέρχονται συνολικά περί τα 780 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και επαρκούν για την υδροδότηση της Αττικής για τα επόμενα δύο χρόνια, μαζί με τις νέες εισροές που αναμένονται μέχρι το τέλος της άνοιξης. Πάντως, τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ κινούνται στα όρια ασφαλείας. Εδώ και ένα χρόνο, που οι εισροές νερού στους ταμιευτήρες είναι μειωμένες, η ΕΥΔΑΠ αντλεί τις κύριες ποσότητες νερού, για την υδροδότηση της Αττικής, από την Υλίκη, με μεγάλο ενεργειακό κόστος μεταφοράς, πετυχαίνοντας όμως να κρατά τη στάθμη της λίμνης χαμηλά.
Αντίδραση στις δηλώσεις...
...στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα...για αυτό πάρε την πόρτα και φύγε!
Την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του «Παγκόσμιου Forum για το Νερό», η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συζητά με τα οικολογικά και κοινωνικά κινήματα, το πρόβλημα του Νερού, και δύο μέρες πριν από την Παγκόσμια μέρα Νερού, ο έλληνας υπουργός και (!) περιβάλλοντος επαναφέρει στην δημόσια συζήτηση την παρωχημένη λύση της «εκτροπής Αχελώου».
Του θυμίζουμε για ακόμη μια φορά:
1. Ευθύνη για την λειψυδρία της Θεσσαλίας και την περιβαλλοντική της υποβάθμιση έχουν αποκλειστικά όλοι εκείνοι που διαχρονικά εφαρμόζουν λανθασμένες πολιτικές διαχείρισης των υδατικών πόρων και αποθεμάτων.
2. Η άποψη «θυσιάζουμε τον Αχελώο για να σώσουμε τον Πηνειό», είναι λογικά, και περιβαλλοντικά ατελής. Δεν «λύνεις» ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, δημιουργώντας ένα άλλο. Στην φύση καμία μάνα δεν θυσιάζει το ένα της παιδί για να σώσει το άλλο. Τα φροντίζει και τα δύο.
3. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, μαζί και το ΣτΕ, είναι κατά της εκτροπής του Αχελώου. Τελευταία και κορυφαία στελέχη της ΝΔ – Κυρ. Μητσοτάκης, Στ. Δήμας κι άλλοι.
4. Εκκρεμεί ακόμη στο ΣτΕ και στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η απόφαση απόρριψης του «νόμου Σουφλιά» του 2006 για την εκτροπή.
Η λύση στο πρόβλημα άρδευσης αλλά και ύδρευσης της Θεσσαλίας βρίσκεται στην σωστή και ορθολογική διαχείριση των υδατικών της πόρων και αποθεμάτων. Στην δημιουργία μικρών φραγμάτων και ταμιευτήρων, συμβατών περιβαλλοντικά, που θα διοχετεύουν στον κάμπο, το περίσσευμα των νερών του χειμώνα, στις εποχές που θα του είναι απαραίτητο. Η λύση βρίσκεται στην εμπέδωση της αντίληψης ότι το νερό, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πόρος σε ανεπάρκεια, και οφείλουμε όλοι μας να τον διαχειριστούμε με την ανάλογη προσοχή.
Πως όμως όλα τα παραπάνω να τα ακούσει ένας υπουργός που ηγείται του υπουργείου Δημοσίων έργων που λέει ότι είναι και περιβάλλοντος.
Αυτή την παγκόσμια πρωτοτυπία ο κύριος Σουφλιάς την αιτιολογεί με την επίσης παγκοσμίως πρωτότυπη άποψη του ότι οι «περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες της χώρας πάσχουν από στραβισμό».
Οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας απαιτούν λύσεις που να εδράζουν σε σχέδιο με ευαισθησίες, όραμα, τόλμη και αλλαγή πλεύσης. Οτιδήποτε άλλο, μόνο τα κάθε λογής εργολαβικά συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετήσει, πάντα σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε βάρος της φύσης και εν τέλει σε βάρος της ίδια της κοινωνίας.
Οι ενεργοί πολίτες να δράσουμε περισσότερο – και τοπικά – και να αναγάγουμε την Παγκόσμια ημέρα Νερού την Κυριακή, σε ημέρα προστασίας και υπεράσπισης του Αχελώου.
Ο κ. Σουφλιάς και η κυβέρνησή του είναι υπεύθυνη για την περιβαλλοντική καταστροφή και τη λειψυδρία στη Θεσσαλία, επειδή τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να την αντιμετωπίσουν. Το περιβαλλοντικό έγκλημα της εκτροπής του Αχελώου δεν θα αφήσουμε να ολοκληρωθεί. Και ούτε σκέψη να μην κάνουν για την Τριχωνίδα.
«Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να διαχειριζόμαστε συνετά»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου