Φάρα κλεφταρματολών και αγωνιστών, με αντικρουόμενες απόψεις για τη δράση τους κατά την επανάσταση του 1821. Κατάγονταν από το συνοικισμό Καστανούλα (Σέλιτσα) του χωριού Ψιανά, του δήμου Δομνίστας (τ. δήμου Ευρυτάνων). Το όνομα Γιολδάσης, είναι παρμένο από το τούρκικο Yoldas, που κυρίως θα πει συνταξιδιώτης, αλλά και σύντροφος ή φίλος.
Ας δούμε όμως ποιοι ήταν οι Γιολδασαίοι :
Ο Γιαννάκης Γιολδάσης, που ήταν επικεφαλής Ευρυτάνων αγωνιστών και ανδραγάθησε σε μάχες της Ρούμελης, που πήρε μέρος, και το 1825 έλαβε το βαθμό του στρατηγού του επαναστατικού στρατού. Ο ίδιος, στα 1832 βγήκε πληρεξούσιος του Καρπενησιού, μαζί με το Γιώργο Λέλη.
Ο Ζαχαρίας Γιολδάσης, αδερφός του Γιαννάκη. Πολέμησε με τους Ράγκο, Καραϊσκάκη και Τζαβέλα και πήρε το βαθμό του χιλίαρχου.
Ο Κώστας ή Σερέτης Γιολδάσης, είχε την πιο μεγάλη δράση. Χωρίς να περιμένει τον ξεσηκωμό στη Δυτική Στερεά, πήγε το Μάρτιο του 1821, με σώμα Ευρυτάνων, στην Πελοπόννησο και πολέμησε στο χωριό Λάλα της Ηλείας. Γυρνώντας στη Ρούμελη, διακρίθηκε στο Καρπενήσι, στο Σοβολάκο, στο Μεσολόγγι και στην Καλιακούδα. (Στην Καλιακούδα αφέθηκαν υπονοούμενα για εγκατάλειψη του μονοπατιού που φύλαγε με το Σιαδήμα, ώστε να περάσουν από κει νύχτα οι Τούρκοι και να διαλύσουν τους Έλληνες). Στα 1824 ονομάστηκε στρατηγός και μετά την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, ακολούθησε τον Καραϊσκάκη και διακρίθηκε στις μάχες της Αττικοβοιωτίας.
Ο Μητρο-Κώστας Γιολδάσης, ξάδερφος του Σερέτη. Τραυματίστηκε αρκετές φορές στις πολλές μάχες που πολέμησε ηρωικά. Στα 1824 του δόθηκε ο βαθμός του αντιστράτηγου του επαναστατικού στρατού.
Ο Νίκος Γιολδάσης, αδερφός του Μητρο-Κώστα. Διακρίθηκε σε μάχες τόσο στη Ρούμελη, όσο και στην Πελοπόννησο, κοντά στο Νότη Μπότσαρη και τον Καραϊσκάκη.
Ο Πάνος Γιολδάσης, ξάδερφος του Νίκου. Επί αρχιστρατηγίας του Τζώρτζ, διορίστηκε φροντιστής και επιθεωρητής του στρατού.
Ο Χαράλαμπος Γιολδάσης, ως ο νεότερος όλων πήρε μέρος μόνο στις τελευταίες μάχες του αγώνα και διακρίθηκε στη Βόνιτσα, στο Μεσολόγγι, στη Θήβα και στην Πέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου