20/1/09

Βουτιές στον Κρικελλοπόταμο!


Δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων περνάει τις διακοπές της κοντά στη θάλασσα και αγνοεί ότι τώρα το καλοκαίρι τα ελληνικά βουνά προσφέρουν απαράμιλλες δυνατότητες δροσιάς, ξεκούρασης και αναψυχής, που δύσκολα θα μπορούσαν να ανταγωνισθούν ακόμη και τα πιο τουριστικά νησιά μας! Γιατί όταν κάνει 40 βαθμούς τον Αύγουστο μήνα στη Σαντορίνη, στο Περιβόλι Γρεβενών το βράδυ θέλεις πουλόβερ για να κυκλοφορήσεις και κουβέρτα για να κοιμηθείς! Και φυσικά είναι λάθος να νομίσει κανείς ότι μπάνιο μπορείς να κάνεις μόνο στη θάλασσα. Ο Αώος, ο Βενέτικος, ο Ασπροπόταμος, ο Αγραφιώτης και τόσα άλλα ελληνικά ποτάμια μπορούν να προσφέρουν απλόχερα και τη χαρά του μπάνιου. Το ίδιο και ο Κρικελλοπόταμος, ένα από τα ωραιότερα και καθαρότερα ελληνικά ποτάμια.
Πώς θα πάτε:Αθήνα ή Θεσσαλονίκη - Λαμία και από εκεί προς Καρπενήσι. Περνάμε τις Ράχες Τυμφρηστού και στα αριστερά μας (νότια) συναντάμε τη διασταύρωση που οδηγεί προς το Κρίκελλο, σε 18 χλμ.
Πού θα φάτε:Στην πλατεία του Κρίκελλου με τα βαθύσκιωτα πλατάνια της υπάρχουν πολλές ταβέρνες. Δοκιμάστε απαραιτήτως ντόπιο τραχανά, φασολάδα και τσάι του βουνού που μαζεύουν οι ντόπιοι από την Τσιούκα.
Πώς θα μετακινηθείτε:
Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα είναι η έλλειψη οργάνωσης των μεταφορών. Αρα το αυτοκίνητο επιβάλλεται.
Περιγραφή διαδρομής:
Η ίδια η διαδρομή προσέγγισης προς το ιστορικό Κρίκελλο είναι κάτι το μοναδικό. Μετά τις Ράχες αποκτούμε μια πρώτη εικόνα του Βελουχιού (2.109 μ.) στα Β. και κατηφορίζοντας προς το Κρίκελλο στα ΝΔ ξεπροβάλλει ο επιβλητικός όγκος της Καλλιακούδας (2.101 μ.) και στα ΝΑ η δασωμένη Σαράνταινα ή Γραμμένη Οξυά (1.924 μ.). Ο ορεινός δρόμος περνάει κοντά από τα Κοκκάλια, όπου έγινε το 279 μ.Χ. η μάχη των Αιτωλών και των Ευρυτάνων κατά των Γαλατών (και ονομάστηκε έτσι από το πλήθος των ανθρώπινων οστών που βρέθηκαν στην περιοχή), και προσεγγίζει το κεφαλοχώρι που βρίσκεται κτισμένο στα 1.120 μ. (μόλις 31 χλμ. από το Καρπενήσι) σε μια μαγευτική τοποθεσία περιτριγυρισμένη από έλατα.
Δέκα χιλιόμετρα από το Κρίκελλο και αφού περάσουμε τον Κρικελλοπόταμο συναντάμε την επίσης ιστορική Δομνίστα, κέντρο αντίστασης στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και σε 2 χλμ., με ΝΔ κατεύθυνση, εγκαταλείπουμε τον κεντρικό δρόμο και από χωματόδρομο κατευθυνόμαστε προς τα χωριά Σκοπιά, Καστανούλα και Ροσκά, όπου και τελειώνει ο δρόμος, ο οποίος απαιτεί μεγάλη προσοχή στην οδήγηση και είναι κατά τη γνώμη μας ένας από τους ωραιότερους ορεινούς δρόμους της χώρας μας. Το αλπικό τοπίο είναι εκπληκτικό. Στα Β. οι νότιες υπώρειες της Καλλιακούδας πέφτουν απότομα προς τον Κρικελλοπόταμο. Στα Ν. οι αντίστοιχες απότομες βόρειες υπώρειες του ασβεστολιθικού Παναιτωλικού επιτρέπουν έξω από κάθε λογική, στα ελάχιστα πλατώματα που δημιουργούνται, την επιβίωση μερικώς οικισμών πραγματικών αετοφωλιών.
Η Ροσκά, που βρίσκεται στα 1.010 μ. υψόμετρο και είναι ζήτημα αν έχει δέκα κατοίκους τον χειμώνα, είναι κτισμένη σε μια εκπληκτική τοποθεσία και αποτελεί την πύλη κατάβασης, όχι στον Αδη!, αλλά στον άγριο Κρικελλοπόταμο και τον Πανταβρέχη του.
Μία ώρα κατηφορική πορεία από ημικατεστραμμένο χωματόδρομο, διασχίζοντας εγκαταλειμμένα χωράφια με πεζούλες και πετρόκτιστα κτίσματα, και φθάνουμε στην κοίτη του ποταμού.
Εχουμε φροντίσει να έχουμε μαζί μας ένα δεύτερο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια (για να περπατήσουμε μέσα στην κοίτη!), νερό και φυσικά όλα τα απαραίτητα ενός καλοκαιρινού κολυμβητή (αντιηλιακό, γυαλιά ηλίου κ.ά. ­ το μαγιό δεν είναι απαραίτητο!) και...
... και μπαίνουμε, φίλες και φίλοι, μέσα στο νερό. Με 30' εύκολο περπάτημα (η στάθμη το καλοκαίρι δεν ξεπερνάει τους 50-60 πόντους) μπαίνουμε στο στενό φαράγγι του Πανταβρέχη και απολαμβάνουμε το μπάνιο μας στις οβίρες που σχηματίζονται και έχουν βάθος 1-1,5 μέτρο.
Για τους πιο τολμηρούς προτείνουμε ή να διασχίσουν μέσα από την κοίτη το φαράγγι (προσοχή! σε 2-3 σημεία) και να «βγουν» στον εντελώς απομονωμένο οικισμό της Κόπραινας ή να επιστρέψουν στη Ροσκά και να ακολουθήσουν το παλιό καλντερίμι, που σε τέσσερις ώρες οδηγεί επίσης στην Κόπραινα.
Προσοχή! Το μονοπάτι αυτό είναι ένα από τα πιο απόκρημνα (και πιο όμορφα) που υπάρχουν στα ελληνικά βουνά, με γκρεμούς βάθους πολλών εκατοντάδων μέτρων να χάσκουν γύρω του.


ΚΩΣΤΑΣ. ΣΤΕΦ. ΤΣΙΠΗΡΑΣ (αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Βήμα")

Δεν υπάρχουν σχόλια: