5/12/08

Δασολόγιο σε 469 χρόνια!

Τριάντα χρόνια τώρα το επίσημο κράτος παρανομεί, αφού δεν έχει δασικούς χάρτες όπως από το 1976 ορίζει το Σύνταγμα. Τριάντα χρόνια τώρα το κράτος-χελώνα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ... ακινησίας, αφού κατά μέσο όρο χρειάζεται μια δεκαετία για να χαρτογραφήσει το 2% των δασών της ελληνικής επικράτειας.
Δηλαδή, χρειαζόμαστε άλλα 469 χρόνια για να έχουμε δασικούς χάρτες και πηγαίνοντας με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι το 2477 θα έχουμε ολοκληρώσει ως χώρα το έργο του δασολογίου. Οπως και να 'χει, χρειάζεται υπομονή...
Δεν είναι ανέκδοτο, ούτε υπερβολή, είναι η ελληνική πραγματικότητα εις το διηνεκές.
Τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τον Συνήγορο του Πολίτη αναφέρουν ότι από το 1976 μέχρι σήμερα έχουν καταρτιστεί προσωρινοί δασικοί χάρτες μόλις στο 6% της επικράτειας και δείχνουν μετ' επιτάσεως το Λεκανοπέδιο, αφού έξι στις δέκα καταγγελίες που παίρνει ο Συνήγορος για τα δάση ανήκουν γεωγραφικά στο νομό Αττικής.
Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία έκαναν τον Συνήγορο του Πολίτη, καθηγητή Γιώργο Καμίνη, να στείλει ειδική επιστολή τον περασμένο Δεκέμβριο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο, όπου εκτός των άλλων τον ενημερώνει για τα δυσοίωνα πορίσματα ημερίδας που οργάνωσε για το θέμα της προστασίας των δασικών εκτάσεων η ανεξάρτητη αρχή.
«Κοινή εκτίμηση, γράφει ο κ. Καμίνης, ήταν ότι επείγει η οριστική σύνταξη των δασικών χαρτών για όλη την επικράτεια στο πλαίσιο της ανταπόκρισης της διοίκησης στη συνταγματική υποχρέωση για την εκπόνηση δασολογίου». «Για τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας, γράφει στη συνέχεια της επιστολής του ο κ. Καμίνης, που αφορά τις δασικές περιοχές, αλλά και για την εμπέδωση ασφαλείας δικαίου ως προς τις συναλλαγές των πολιτών μεταξύ αυτών, όπως και με τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με εκτάσεις που αμφισβητούνται ως προς το δασικό ή μη χαρακτήρα τους».
Τέλος, ο κ. Καμίνης εισηγείται η έναρξη των ενδεδειγμένων διαδικασιών για την εκπόνηση του δασολογίου, ως αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, να είναι όσο το δυνατόν σύντομη.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχτεί πλήθος καταγγελιών που αφορούν τις δασικές εκτάσεις, ιδιαίτερα από το 2000 και μετά. Από τη μελέτη και τον έλεγχο αυτών των καταγγελιών και τη συνολικότερη εμπειρία που έχει αποκτήσει η ανεξάρτητη αρχή από το 1998 μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η κατάρτιση των δασικών χαρτών και του δασολογίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση της προστασίας του δασικού πλούτου. Οι λόγοι, αναφέρει ο Συνήγορος, είναι συνοπτικά οι εξής:
- Το επιβάλλει το Σύνταγμα.
- Αποτελεί τη στέρεη βάση για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
- Είναι βασικό εργαλείο για τον χωροταξικό σχεδιασμό χρήσεων γης σε όλη τη χώρα.
- Απελευθερώνει τις δασικές υπηρεσίες από τον συνεχή και έντονο φόρτο της έκδοσης Πράξεων Χαρακτηρισμού.
Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη, αναφέροντας το συγκλονιστικό στοιχείο ότι μέσα σε 30 χρόνια έχει καταγραφεί μόλις το 5% των δασών της Ελλάδας, εκτιμά ότι το δασολόγιο πρέπει να προηγηθεί του κτηματολογίου, ώστε να προστατευτούν καλύτερα τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και η δημόσια περιουσία. Επίσης τονίζει ότι το κράτος θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και στη συνέχεια να τις στελεχώσει με το κατάλληλο προσωπικό.
Το πιο σημαντικό είναι η εκτίμηση του Συνηγόρου ότι, αν επιτέλους αρχίσουμε κάποτε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά το δάσος ως πνεύμονα ζωής σε χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τη διετία, είναι δυνατόν να καταρτιστεί δασολόγιο, ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές που υφίστανται έντονες οικιστικές και αναπτυξιακές πιέσεις.
Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος για τους κυβερνώντες που συμμετέχουν στο θρήνο για την καταστροφή στην Πάρνηθα. Δασολόγιο και χάρτες για όλη την Ελλάδα τώρα, γιατί 469 χρόνια είναι πολλά, πάρα πολλά...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/07/2007
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: