10/11/11

Η Ιταλία τρομάζει τις αγορές!

Της Ναταλίας Δαφνή.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ημερησία».
Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας στο 7,49%, πέραν του 7% που θεωρείται το «σημείο χωρίς επιστροφή», βούλιαξε χθες τις αγορές - με την ιταλική κρίση να αποκτά όλο και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με την ελληνική. Σε πολιτικό επίπεδο, στην Ελλάδα το θρίλερ για το νέο πρωθυπουργό επεκτείνεται, ενώ και στην Ιταλία ο πολιτικός κόσμος οδεύει προς κυβέρνηση συνεργασίας.
Όπως συμβαίνει με την Ελλάδα, και σε επίπεδο οικονομίας, η Ιταλία βρίσκεται παγιδευμένη στα χρέη της, στο κατώφλι του μηχανισμού διάσωσης. Η Κομισιόν απέστειλε έγγραφο σε αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης εκτιμώντας πως η Ιταλία θα χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω περικοπές το 2012 και το 2013, ακόμη και ύστερα από το πακέτο λιτότητας των 60 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής της PIMCO, Μ. Ελ-Εριάν δήλωσε πως η κρίση χρέους στην Ιταλία σηματοδοτεί μια «νέα, ακόμη πιο επικίνδυνη φάση της ευρωπαϊκής κρίσης». Ενώ το βράδυ τηλεγράφημα του Reuter's ανέφερε πως η Γερμανία και η Γαλλία εξέταζαν την ιδέα μιας «μικρότερης» Ευρωζώνης, συζητώντας το θεωρούμενο έως τώρα «ταμπού» της προοπτικής εξόδου κάποιων κρατών.
Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας άγγιξε το 7,5% χθες, όταν ο οίκος εκκαθάρισης LCH.Clearnet ανακοίνωσε πως αυξάνει τα margins δανεισμού, τα εχέγγυα για δανεισμό, σε συναλλαγές ιταλικών ομολόγων. Αργότερα, το βράδυ, η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου είχε μειωθεί στο 7,2%, ύστερα από παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές, παραμένοντας όμως άνω του ορίου του 7%, επίπεδο στο οποίο η Πορτογαλία και η Ελλάδα είχαν προσφύγει σε πακέτα δανεισμού από την Ε.Ε.-ΔΝΤ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 3,20% στις 11.780,94 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαζε» κατά 3,88% στις 2.621,65 μονάδες.
Νωρίτερα στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,79%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 2,17% και στη Φραγκφούρτη ο Xetra Dax είχε απώλεια 2,21%. Στην Ευρω-περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib υποχώρησε κατά 3,78% και ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλεια 2,09%.
Οι κλάδοι που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση ήταν ο ασφαλιστικός και ο τραπεζικός, με τον πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη Stoxx Europe 600 Banks να υποχωρεί κατά 3,7% και την τιμή της μετοχής της ιταλικής UniCredit να κλείνει χαμηλότερα κατά 6,8%. Η τράπεζα έχει στην κατοχή της ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας 38,6 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα των εταιρειών πρόσφεραν νέα επιχειρήματα σε όσους βλέπουν επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τις Henkel, Sainsbury και Ericsson να εκφράζουν ανησυχίες για τις προοπτικές ζήτησης για προϊόντα τους.
Ο Πάτρικ Μοόνεν της ING παρατηρούσε πως εάν δεν επιλυθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η αξία των μετοχών θα πέσει, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατά 30%. Και τόνισε πως αυτό που δεν έχει συνυπολογιστεί από τις αγορές και είναι οι συστημικοί οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από μια αναποτελεσματική λύση της κρίσης χρέους.
Ο δείκτης αστάθειας των αγορών Euro Stoxx Volatility Index ενισχύθηκε κατά 5,2% στις 41,72 μονάδες, και ο Μοόνες προέβλεψε πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί και εντός του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: