20/2/11

"Βόμβα" από τον Στρος Καν για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ!

Ο Παπανδρέου είχε ζητήσει τη "βοήθεια" του ΔΝΤ από το 2009!

Μπορεί ο  Γιωργάκης  Παπανδρέου  να ανακοίνωσε την προσφυγή μας στο ΔΝΤ τον Απρίλιο και μέχρι τότε να την διέψευδε κατηγορηματικά, ωστόσο, ο Ντομινίκ Στρος Καν αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως οι σχετικές συνομιλίες έγιναν δύο μήνες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και, μάλιστα, η προσφυγή «κλείδωσε» στα τέλη Ιανουαρίου!
Την «είδηση-βόμβα»  αποκαλύπτει σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού «Canal+», που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα, ο ίδιος ο επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Σύμφωνα με τον Στρος Καν, ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε την ιδέα της προσφυγής της χώρας μας πριν από 14 μήνες, τουτέστιν τον Δεκέμβριο του 2009, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ να απαντά πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχθούν την μονομερή στήριξη μιας χώρας της Ευρωζώνης από το Ταμείο και γι’ αυτό τον συμβούλεψε να απευθυνθεί πρώτα σε αυτούς.
Ο Στρος Καν επαληθεύτηκε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, οπότε και ο κ. Παπανδρέου εισέπραξε την κατηγορηματική άρνηση των Ευρωπαίων ηγετών.
Δημοσίως, ο πρωθυπουργός διέψευδε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, ενώ οι ιθύνοντες του Ταμείου τόνιζαν πως μόνο με επίσημο αίτημα θα μπορούσαν να παρέμβουν. Και επίσημο αίτημα δεν υπήρχε, υπήρχαν όμως επαφές και συζητήσεις...
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η πρωινή εκπομπή του Mega, γνώστης των επαφών με τον Ντομινίκ Στρος Καν ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που εν συνεχεία ανέλαβε και τις διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2010, οπότε και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προσφυγή μας στον μηχανισμό στήριξης από το Καστελόριζο, μεσολάβησε η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου και το Νταβός, οπότε και ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αγορές και την «βροχή» ερωτήσεων για το αν η χώρα μας θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός εξέταζε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ από την αρχή, ουσιαστικά, της κυβερνητικής του θητείας, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Γιατί δεν αναζήτησε πρώτα μία λύση εντός της Ε. E.; Και αν είχε αντιληφθεί τόσο νωρίς τη δεινή κατάσταση της χώρας, πώς εξηγείται η απροθυμία του να λάβει μέτρα δραστικής περιστολής του δημοσιονομικού ελλείμματος τους μήνες που ακολούθησαν, ώστε να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο; Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση, υπό το κράτος της ανησυχίας για το πολιτικό κόστος των ιδιωτικοποιήσεων που συμφώνησε με την τρόικα, επιλέγει να επιτεθεί στο «ύφος» των εκπροσώπων της, η απάντηση φαντάζει εύκολη...
Όπως σημειώνει το γαλλικό κανάλι, ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν δίστασε να κάνει την αποκάλυψη μιας και φέρεται έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές, κουβαλώντας τις «δάφνες» για την οικονομική διάσωση μιας χώρας - μέλους της Ευρωζώνης...



Δεν υπάρχουν σχόλια: