20/3/10

Βερελή και Λιάπη εμπλέκει στην υπόθεση Siemens o αρχιμηχανικός του ΟΣΕ κ. Μάνος Παναγιώτου!

Την «αδιάρρηκτη» σχέση μεταξύ της Siemens, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που επιβίωνε κατά την εναλλαγή τους στην εξουσία και σ' ότι αφορά τον προαστιακό, ανέδειξε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή ο αρχιμηχανικός του ΟΣΕ και πρώην αναπληρωτής διευθυντής συστημάτων σήμανσης και ασφάλειας του οργανισμού, Μ. Παναγιώτου. Προχώρησε μάλιστα στην «ονομαστικοποίηση» των στελεχών των δύο κομμάτων, αναφέροντας τους Χρ. Βερελή και Ντ. Ρόβλια από το ΠΑΣΟΚ και τον Μ. Λιάπη από τη Ν.Δ. ως τους πολιτικούς που επί των ημερών τους η Siemens κινούσε όλα τα νήματα, ώστε να παίρνει τα έργα με προκλητικό και παράνομο τρόπο.

Τις διασυνδέσεις του ΟΣΕ με την εταιρεία Siemens ερευνά η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Γερμανικής Εταιρείας. Καταθέτοντας στην εξεταστική ο αρχιμηχανικός του ΟΣΕ, Μάνος Παναγιώτου, για το έργο του τρίτου τμήματος του Προαστιακού σιδηροδρόμου, το οποίο πήρε η κοινοπραξία SIEMENS-ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ, φέρεται να δήλωσε ότι από την περίοδο που ο Χρ. Βερελής ήταν υπουργός Μεταφορών μέχρι και την περίοδο του Μιχάλη Λιάπη, η Siemens κινούσε όλα τα νήματα για να πάρει τα έργα.


Ο κ. Παναγιώτου κατέθεσε ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε με τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ. Θεώρησε ως υπεύθυνο τον Χρ. Βερελή, ο οποίος ενέταξε τον Προαστιακό στα Ολυμπιακά έργα, με αποτέλεσμα η Siemens να είναι η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά, ενώ το έργο αποσπάστηκε από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. και χρηματοδότηθηκε αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
Ανάλογες ήταν και οι βολές κατά του Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος ήταν εκείνος που ενέκρινε το 2005 την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΕ Κ. Γιαννακό, στον οποίο είχε ήδη ασκηθεί δίωξη για απιστία σε βάρος του Οργανισμού.
Όπως ανέφερε, είχε ενημερώσει το γραφείο του Κ. Καραμανλή, αλλά αντί απάντησης, "καρατομήθηκε". Το στέλεχος του ΟΣΕ ανέφερε ότι είχε ενημερώσει επανειλημμένα για την κατάσταση τον τότε υφυπουργό Μεταφορών Αν. Νεράντζη και τον τότε διευθυντή της ΝΔ, Κ. Σταϊκούρα. Ο τελευταίος, με τον οποίο τον συνδέει φιλία, φέρεται να του είπε ότι συναντήθηκε με τον Μιχ. Λιάπη, έγινε "χαμός" και δεν μπορεί να γίνει τίποτε, επειδή είναι ξάδελφος του Κ. Καραμανλή.
Ο Μ. Παναγιώτου φέρεται να κατάθεσε ότι είχε στείλει αντίγραφα της αλληλογραφίας του με τα παραπάνω πρόσωπα στον στενό συνεργάτη τότε πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου. Αντί όμως να λάβει απάντηση, λίγο αργότερα απομακρύνθηκε από τη θέση του, όπως υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: