29/12/09

Αέρας διαφθοράς στα αιολικά πάρκα!

Κίνητρο οι επιδοτήσεις δισ. της Ε.Ε.
The New York Times.


Οι δυνατοί άνεμοι που φυσούν στα Κανάρια Νησιά αποτελούν πρόκληση για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας. Με τις ταχύτητες τους να φτάνουν ακόμα και τα 60 χλμ. ανά ώρα, εκτός από τους εραστές του αθλήματος, οι άνεμοι έλκουν τους κατασκευαστές αιολικών πάρκων - και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Οι 55 τουρμπίνες που έχουν τοποθετηθεί στα ανοικτά των ακτών στο Πόζο Ιζκουιέρντο είναι τα λευκά σύμβολα μιας ακμάζουσας βιομηχανίας με πολλές δυνατότητες, τόσο για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, όσο και –δυστυχώς– για διαφθορά.
Η πόλη της Σάντα Λουτσία Τιρατζάνα, όπου κάθε χρόνο οργανώνονται πρωταθλήματα γουίντσερφινγκ, φέτος δέχθηκε χτυπήματα ανέμων που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Η ισπανική αστυνομία εντόπισε πληθώρα παραβάσεων στα σχέδια κατασκευής αιολικού πάρκου στην περιοχή. Εχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του δημάρχου, πέντε δημοτικών αξιωματούχων και δύο κατασκευαστών αιολικών πάρκων για κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία, καταπάτηση γης και άλλα. Κίνητρο για όλες τις έκνομες πράξεις τα σαράντα εκατομμύρια επιδοτήσεων της Ε.Ε.
Η αστυνομική έρευνα, όπως και άλλες που πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ, ρίχνει άπλετο φως στον ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται ο τομέας της αιολικής ενέργειας που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σίγουρα την ανάπτυξη επιταχύνουν και τα οικονομικά βοηθήματα και επιχορηγήσεις της Ε.Ε.
Στην Ευρώπη επιχορηγήσεις ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ δίνονται σε διάφορα προγράμματα «πράσινης ενέργειας». Αυτό το πακέτο ενίσχυσης θα ολοκληρωθεί έως το 2013. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό για ένα νέο κλάδο που σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και αν δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος, προωθείται και ενισχύεται οικονομικώς επειδή «μοιάζει» να είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Αλλωστε οι «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» βρίσκονται στο προσκήνιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Οι αρχές που ασχολούνται με το πρόβλημα υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί το μέγεθος της απάτης και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος που γίνεται για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Αυτό που είναι βέβαιο, όμως, είναι ότι γίνονται παράλληλες έρευνες σε πολλά κράτη. Σίγουρα το εύκολο και υψηλό κέρδος λειτουργεί ως μαγνήτης για απατεώνες, διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες που θέλουν κυριολεκτικώς να πωλήσουν αέρα…
Η Ευρωπαϊκή Ενωση Αιολικής Ενέργειας, ωστόσο, επισημαίνει ότι τα προβλήματα είναι λίγα και οι περιπτώσεις διαφθοράς ακόμα λιγότερες, ενώ ο τομέας δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες ρυθμιστικών κανονισμών.
Πολλοί επικριτές της αιολικής ενέργειας, πάντως, όπως ο Τζον Ετερινγκτον, πρώην καθηγητής Οικολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουαλλίας και συγγραφέας του έργου «Η Απάτη των Αιολικών Πάρκων», υποστηρίζει ότι όλος ο τομέας βασίζεται τόσο πολύ στις επιχορηγήσεις που είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε όσους θέλουν να κερδίσουν με μη νόμιμους τρόπους.
Οι αστυνομικές αρχές πολλών κρατών είχαν «δουλειές» τον τελευταίο χρόνο. Φέτος πέντε Κορσικανοί φυλακίστηκαν και τους επιβλήθηκε πρόστιμο για την κατάχρηση 1,54 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δοθεί για την κατασκευή αιολικών πάρκων.
Στην Ιταλία συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα 15 άτομα κατά την επιχείρηση «Ανεμοδαρμένα Υψη». Οι συλληφθέντες είχαν δημιουργήσει μία «πυραμίδα» για να καταχραστούν ποσά που προσεγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ από διάφορα βοηθήματα της Ε.Ε. που δίνονται για την κατασκευή αιολικών πάρκων.
Ενας εκ των συλληφθέντων ήταν παλιός συνέταιρος του ιδρυτή μιας εταιρείας παραγωγής ενέργειας της Βοστώνης που ονομάζεται First Wind.
Και στις ΗΠΑ, που είναι εκ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών αιολικής ενέργειας μαζί με τη Γερμανία και την Ισπανία, το αρμόδιο υπουργείο δίνει ισχυρή οικονομική βοήθεια για να καλύψει το 30% των δαπανών κατασκευής αιολικών πάρκων και έχει ήδη δεσμεύσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων. Ακόμα και μεγάλοι κατασκευαστές, ειδικευμένοι στα αιολικά πάρκα, πέφτουν θύματα απάτης εξαιτίας της πολυπλοκότητας που έχει η δημιουργία τους. Η δανέζικη εταιρεία Vestas Wind Systems, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμοτουρμπίνων στον κόσμο, αποκάλυψε ότι εξαπατήθηκε φέτος με αποτέλεσμα να απολέσει 12 εκατομμύρια ευρώ.
Στην επιχείρηση «Αίολος» στη δυτική Σικελία, με την ολοκλήρωση της οποίας συνελήφθησαν επτά άτομα, αποδείχθηκε ότι το οργανωμένο έγκλημα εισέβαλε και στον χώρο της πράσινης ενέργειας. Οπως αποδείχθηκε τα μέλη της συμμορίας «λάδωσαν» δημοτικό σύμβουλο με 75.000 ευρώ και μία… Μερσεντές για να ψηφίσει υπέρ της κατασκευής αιολικού πάρκου.
ΥΓ) Δικό μας σχόλιο:
Αλήθεια τι γίνεται στην δική μας χώρα, που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται και ως η πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη; Υποψίες για χρηματισμό Πολιτικών Αρχόντων υπάρχουν, κάποιοι μάλιστα μιλούν και για ενδείξεις/αποχρώσεις, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει αποκαλυφθεί! Βέβαια στις μικρές κοινωνίες τίποτα δεν μένει τελικά κρυφό...  ειδικά αν αφορά δημοτικούς ή νομαρχιακούς συμβούλους και υπαλλήλους οι οποίοι εμφανίζονται όψιμα ως μαχητικοί «οικολόγοι»! Και ας μην ξεχνάμε ότι στις μικρές κοινωνίες το «παρελθόν»  όλων μας είναι λίγο πολύ γνωστό, και ταυτόχρονα όλοι κρινόμαστε από τις θέσεις, τα έργα και τις πράξεις μας. Και αυτό ισχύει για όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: