8/5/14

Βάφτισαν βοσκότοπους εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων!

Στο ίδιο πνεύμα με το περίφημο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς κινείται η τροπολογία που προβλέπει την αύξηση των βοσκοτόπων της Ελλάδας κατά 40 εκατ. στρέμματα και η οποία ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην βουλή.
Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι: "Ειδήσεις από το μέλλον: Γιατί κάηκαν και καταπατήθηκαν 55 εκατομμύρια στρέμματα δάσους". Το βράδυ της Δευτέρας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τροπολογία με την οποία "βαφτίστηκαν" βοσκοτόπια, 50 περίπου εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.
Πρόσχημα είναι η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τα κονδύλια από το κοινοτικό σύστημα ενίσχυσης μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Πλέον στις βοσκήσιμες εκτάσεις εντάσσονται δασικές περιοχές με ποώδη, φρυγανική ή ξυλώδη βλάστηση, με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή ακόμη και μεικτή. Με την αλλαγή αυτή, οι αξιοποιήσιμες βοσκήσιμες εκτάσεις από περίπου 11 εκατ. στρέμματα που είναι σήμερα, μπορεί να φτάσουν στα 55 εκατ. στρέμματα. Με το νέο καθεστώς, η χρήση της βοσκής εντός των εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία θα μπορεί να ασκείται ελεύθερα, στο βαθμό, που όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη "δεν παρεμποδίζεται η φυσική εξέλιξη και ανάπτυξη".
Την τροπολογία κατέθεσαν 14 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και με αυτήν αντικαθίσταται το άρθρο 103 του δασικού κώδικα που ρύθμιζε από το 1969 τη βοσκή εντός των δασών, των δασικών εκτάσεων και των δημόσιων εποικιστικών χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Με τη νέα αυτή ρύθμιση εντάσσονται περισσότερες επιλέξιμες εκτάσεις στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το 2015, προκειμένου, όπως αναφέρει η τροπολογία, να μη χαθούν πολύτιμες ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τροπολογία "απελευθερώνεται" και μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αφού κάπου 750.000 στρέμματα δασικής γης που ανήκουν στην εκκλησία χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι.
Σχετικά με τους φόβους περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι η ρύθμιση μπορεί να ανοίξει παράθυρο σε καταπατητές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι για μεν τις αναδασωτέες εκτάσεις λόγω πυρκαγιάς θα απαγορεύεται η βόσκηση για τα πρόβατα το λιγότερο επί 5 χρόνια από την ημέρα της φωτιάς, ενώ για τα κατσίκια 7 χρόνια.
Για τις αναδασωτέες εκτάσεις λόγω πυρκαγιάς στις οποίες έχει επέλθει πλήρης αναγέννηση θα επιτρέπεται η βόσκηση μόνο κατόπιν βεβαίωσης του δασάρχη ότι δεν κινδυνεύει το συγκεκριμένο οικοσύστημα, ενώ για τις δασικές εκτάσεις θα πρέπει να προηγηθεί σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων.
Τα σχέδια αυτά θα λαμβάνουν υπόψη τη λεγόμενη "βοσκοϊκανότητα" κάθε περιοχής ξεχωριστά, δηλαδή πόσα ζώα αντέχει για να βοσκήσουν ανάλογα με τη βλάστηση που διαθέτει (αριθμός δέντρων, είδος, κλπ). Στους βοσκότοπους θα επιτρέπονται κατασκευές ή εγκαταστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να προβλέπονται από τα διαχειριστικά σχέδια, για την εξυπηρέτηση του βοσκότοπου και των εκτροφών.
Η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων θα γίνεται για μεν τις ιδιωτικές εκτάσεις από τους ιδιοκτήτες τους, για δε τις δημόσιες, που είναι και η πλειονότητα των βοσκοτόπων, από τις κτηνοτροφικές οργανώσεις ή τις περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, με την αλλαγή του ορισμού τους οι βοσκότοποι αναμένεται να αυξηθούν από τα περίπου 11 εκατ. στρέμματα στα 55 εκατ.
Με την ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο κτηνοτρόφος που ασκούσε ελεύθερη κτηνοτροφία εισέπραττε μια ειδική ενίσχυση, που σχετιζόταν με το ζωικό του κεφάλαιο. Από το 2015 και μετά τα δικαιώματα αυτά καταργούνται και οι ενισχύσεις θα δίνονται με βάση την έκταση των βοσκοτόπων. Δηλαδή ανάλογα με τα στρέμματα της βοσκήσιμης έκτασης που χρησιμοποιεί ο κτηνοτρόφος και τα οποία δηλώνει στον ΟΣΔΕ, θα παίρνει και την ανάλογη επιδότηση. Το γεγονός αυτό αναμένεται να αυξήσει τις επιδοτήσεις προς τους κτηνοτρόφους, επομένως θα τους αποφέρει σημαντικά οφέλη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε αρχικά συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα δασικά οικοσυστήματα του ΥΠΕΚΑ το οποίο όμως θα καθυστερήσει αρκετά να κατατεθεί στη Βουλή. Γι' αυτό και αποφασίστηκε οι ρυθμίσεις για τα βοσκοτόπια να κατατεθούν ξεχωριστά ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες ως τις αρχές του 2015, οπότε και θα ισχύσει η νέα ΚΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: