1/5/14

Ο αιώνας της Κίνας!

Goodbye America:
Έτοιμη να ξεπεράσει τις ΗΠΑ κατακτώντας τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο είναι η Κίνα, ενώ η Ινδία έχει φτάσει στην τρίτη θέση ξεπερνώντας την Ιαπωνία, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από το Πρόγραμμα Διεθνούς Σύγκρισης (ICP) της Παγκόσμιας Τράπεζας. 
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε το 2012 το ΑΕΠ των ΗΠΑ στα 16,2 τρισ. δολ. και της Κίνας στα 8,2 τρισ. δολ. Το 2005, το ICP εκτιμούσε ότι η κινεζική οικονομία ήταν μικρότερη από το ήμισυ της αμερικανικής και συγκεκριμένα πως αντιστοιχούσε στο 43% της οικονομίας των ΗΠΑ. Λόγω της νέας μεθοδολογίας -και βεβαίως της ταχύτατης ανάπτυξης που καταγράφεται στην Κίνα- το ICP καταλήγει ότι η κινεζική οικονομία βρισκόταν στο 86% της αμερικανικής το 2011. 
Η νέα μεθοδολογία εξέτασε την πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση και καταλήγει στο ότι η ταχύτερη ανάπτυξη στις φτωχότερες χώρες έχει μειώσει σημαντικά το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, «εξέλιξη που δείχνει ότι στον κόσμο υπάρχει μεγαλύτερη ...ισότητα» (;)Οι πλούσιες χώρες στον κόσμο εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά μόνο στο 17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με τη σύγκριση του πραγματικού κόστους ζωής στις διαφορετικές χώρες, η έκθεση καταλήγει επίσης στο ότι οι τέσσερις πιο ακριβές χώρες για να ζει κανείς είναι η Ελβετία, η Νορβηγία, οι Βερμούδες και η Αυστραλία, ενώ οι φθηνότερες είναι η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Μιανμάρ και η Αιθιοπία. 
Για το 2011, η έκθεση της ίδιας χρονιάς αναφέρει: «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά ακολουθούνται στενά από την Κίνα βάσει του υπολογισμού με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης».
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 24% την περίοδο 2011-2014, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν την ίδια περίοδο μόνο κατά 7,6%. Έτσι, πιθανώς η Κίνα να ξεπεράσει φέτος την αμερικανική οικονομία, αναφέρουν άρθρα τόσο στους Financial Times, στον Economist, όσο και στο Bloomberg.
Μετά από εκτενή έρευνα στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, το ICP καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χρήμα έχει τελικά μεγαλύτερη αξία στις φτωχότερες χώρες από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το συγκριτικό μέγεθος των αναδυόμενων οικονομιών.
Τα στοιχεία αποτελούν επανάσταση για την εικόνα που σχηματίζεται από το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο, ενισχύοντας τη σημασία των μεγάλων οικονομιών μεσαίου εισοδήματος. Η Ινδία γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν στη δέκατη θέση. Το μέγεθος της οικονομίας της σχεδόν διπλασιάστηκε από το 19% της αμερικανικής το 2005, στο 36% το 2011. Ήδη η Ινδία βρίσκεται μπροστά από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, και ακολουθώντας τα πρότυπα της Κίνας καθώς και αυτή είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη τεράστια "αγορά", λίαν συντόμως θα ξεπεράσει κι αυτή τις ΗΠΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: