24/4/14

Χρεώνουν την ΔΕΗ- χαρατσώνουν τον ελληνικό λαό!

Στην έκδοση δύο σειρών ομολόγων συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ προχωρεί η ΔΕΗ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η θυγατρική  Public Power Corporation Finance plc θα προβεί σε προσφορά ομολογιών ("Senior Notes") 500.000.000 ευρώ  με συνδυασμό ομολογιών λήξεως το 2017 και ομολογιών  λήξεως το 2019. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που είχε βγει στις αγορές η ΔΕΗ ήταν το 2000. Οι ομολογίες θα τελούν υπό την πλήρη και ανεπιφύλακτη εγγύηση της ΔΕΗ Α.Ε.
Οι ομολογίες πρόκειται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά ("Global Exchange Market") του Χρηματιστηρίου της Ιρλανδίας.
Τα έσοδα από την έκδοση και πώληση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για την μερική προπληρωμή  υφιστάμενων δανείων, για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών και γενικών εταιρικών δαπανών και για την πληρωμή των αμοιβών και εξόδων που σχετίζονται με την προσφορά και την πώληση των ομολογιών. Εφόσον η ΔΕΗ πετύχει καλό επιτόκιο, θα της δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων για να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Θυμίζουμε ότι στη συμφωνία που έκλεισε η ΔΕΗ για το ομολογιακό των 2,2 δις. ευρώ, υπάρχει όρος για αποκλιμάκωση του επιτοκίου σε περίπτωση που η εταιρεία προχωρήσει σε αποπληρωμές του δανείου της (ως 0,75% με την καταβολή 650 εκατ. ευρώ).
Το νέο ομολόγο θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα είναι 3ετούς διάρκειας με λήξη το 2017, και μέρος του 5ετούς διάρκειας λήξεως το 2019, με εκδότη τη θυγατρική της Public Power Corporation Finance.
Η παρουσίαση προς τους επενδυτές στο Λονδίνο θα συνεχιστεί και την Δευτέρα, ενώ την Τρίτη ακολουθούν άλλα δύο roadshows σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, προκειμένου το απόγευμα της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης, η ΔΕΗ να ανοίξει το βιβλίο προσφορών και να εκδώσει το ομόλογο.
Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης.
Το ακριβές ύψος του ποσού που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα εξαρτηθεί από το επιτόκιο που θα πετύχει, και που σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα είναι κάτω του 6%. Ανάλογα λοιπόν με το επιτόκιο, μπορεί να αντληθεί ακόμη μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ ποσό.
Η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση του εταιρικού της ομολόγου εδώ και δύο εβδομάδες, ωστόσο οι κινήσεις της συνέπεσαν χρονικά με εκείνες του Ελληνικού Δημοσίου. Κρίθηκε λοιπόν σκόπιμο να μην συμπέσουν χρονικά οι δύο εκδόσεις και να μετατεθεί η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές για λίγες εβδομάδες.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν σε τρεις κατευθύνσεις, δηλαδή "για την αποπληρωμή του χρέους, τη χρηματοδότηση επενδύσεων και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς", όπως είχε επισημάνει κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2013 ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός.
Θα υπενθυμίσουμε πως την Μεγάλη Δευτέρα, ο επικεφαλής της γαλλικής ΕDF, Ενρί Πρόλιο, πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα για να μεταφέρει κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το ενδιαφέρον της εταιρείας του για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Η έλευση του αφεντικού της EDF στην Αθήνα τάραξε τα νερά της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία ανέμενε το γαλλικό ενδιαφέρον να εκφραστεί μέσω της ιταλικής Edison, που ο γαλλικός κολοσσός ελέγχει από το 2005 και η οποία έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και λειτουργεί δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέσω της Elpedison (κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ). «Ο Πρόλιο ήρθε έχοντας στα χέρια του προμελέτη για τις συνέργειες που προσφέρει η είσοδος της ΕDF στην ελληνική αγορά, αλλά και πολύ καλά διαβασμένος σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και το αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποίησης», τόνισαν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς ενέργειας. Η προμελέτη εστιάζει πρωτίστως στην είσοδο της EDF ως στρατηγικού επενδυτή στη Μεγάλη ΔΕΗ και δευτερευόντως στη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τη Μικρή ΔΕΗ, την εταιρεία δηλαδή που θα συστηθεί με την απόσχιση του 30% του δυναμικού της υφιστάμενης ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: