Επιδείνωση της δυναμικής του ελληνικού χρέους διαπιστώνει η Κομισιόν στη νέα έκθεσή της για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να βασίζεται στους διεθνείς πιστωτές για την χρηματοδότησή της.
Στην έκθεσή της μετά την επισκόπηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η Κομισιόν αναφέρει ότι το χρέος θα διαμορφωθεί περίπου στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 112% του ΑΕΠ το 2022. Στην προηγούμενη έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους προέβλεπε ότι το χρέος θα υποχωρούσε στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «σημαντικά χαμηλότερα» του 110% το 2022. Αυτό εξάλλου αποτελεί και την ουσιαστική δέσμευση για το διεθνές πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας υπενθυμίζει η Deutsche Welle.
«Αυτή η επιδείνωση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: στην χαμηλότερη πρόβλεψη για το ονομαστικό ΑΕΠ, την μεγαλύτερη προσαρμογή των τιμών αποπληθωρισμός, στην χαμηλότερη πρόβλεψη για τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, λόγω καθυστερήσεων στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας και στην μεγαλύτερη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρεται στην έκθεση.
Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έως τα τέλη του 2020 μειώνονται κατά 1,9 δισ. ευρώ στα 22,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση.
Παρά την επιστροφή της στις αγορές νωρίτερα τον Απρίλιο, η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τα δάνεια διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η έκθεση διαπιστώνει χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,5 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2015.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν για το χρέος το 2020 και το 2022 βασίζονται στην παραδοχή για νέα ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει το Reuters.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα σενάρια που επεξεργάζεται και τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επιβεβαιώνουν ότι το χρέος θα έχει πτωτική πορεία. Προειδοποιεί ωστόσο ότι σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, το χρέος θα μειωθεί αρχικά αλλά στη συνέχεια θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, το χρέος θα κινηθεί στο 110% του ΑΕΠ το 2020.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις αναφερόμενος στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, διαφοροποιήθηκε από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, λέγοντας ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Προσέθεσε δε πως τα δεδομένα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχουν αλλάξει.
Ο Ράις υπογράμμισε πως παραμένει η δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση του χρέους υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της. Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει νέα καθυστέρηση στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και για το εάν θα μπορούσε να ασκηθεί ξανά η κριτική που ασκήθηκε στο παρελθόν στο ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση έγινε με καθυστέρηση, ο Ράις είπε πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές λειτουργούν συντονισμένα. «Προχωρούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση εάν το Ταμείο είναι σύμφωνο με την μετάθεση των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, είπε πως υπάρχει συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα και σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο σε βάθος 12μηνου, ωστόσο ανάφερε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση έως τις αρχές του 2016 κάτι που θα προσδιοριστεί κατά την επόμενη, έκτη, αξιολόγηση της τρόικας το καλοκαίρι.
Εξάλλου και η έκθεση προβλέπει ένα δημοσιονομικό κενό που φτάνει στα 2 δισ. ευρώ για το 2015, στα 3,8 δισ. ευρώ για το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ για το 2017. Συνολικά επομένως το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2017 ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία με «μέτρα τα οποία μένει να διευκρινιστούν». Το χρηματοδοτικό κενό μέχρι τον Μάιο του 2015 υπολογίζεται σε 5,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να καλυφθεί, σύμφωνα με την Κομισιόν, μέσω ...repos και αξιοποίησης κεφαλαίων που υπάρχουν σε φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου