29/3/14

Πως η χρεοκοπία μια εταιρίας "πράσινης ανάπτυξης" συμπαρασύρει μια ολόκληρη οικονομία!

Την ίδια ώρα που ανησυχία και αβεβαιότητα περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, ο ρυθμός της οποίας σαφέστατα επιβραδύνεται, η δεύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με κραδασμούς στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα αλλά και με τον κλονισμό που έχουν προκαλέσει στην εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης οι πρώτες πτωχεύσεις κινεζικών επιχειρήσεων.
Στις αρχές της εβδομάδας η είδηση πως ο μεταποιητικός τομέας του ασιατικού οικονομικού γίγαντα συρρικνώθηκε τον Μάρτιο για πέμπτο συναπτό μήνα συνέπεσε με ένα επεισόδιο πανικού έξω από τις κινεζικές τράπεζες μιας κινεζικής επαρχίας. Οι καταθέτες προχωρούσαν επί μέρες σε μαζικές αναλήψεις από τις τοπικές τράπεζες της πόλης Γιαντσένγκ στην ανατολική επαρχία Σεγιάνγκ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις μαρτυρίες ιδιοκτητών καταστημάτων που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τις τράπεζες, πολλοί μετέφεραν τα χρήματά τους σε καλάθια.
Χρεοκοπίες...
Είχε προηγηθεί η φημολογία ότι παράρτημα της τοπικής τράπεζας Sheyang δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αίτημα πελάτη για ανάληψη ποσού 200.000. Είχε, επίσης, προηγηθεί δέκα ημέρες νωρίτερα η πτώχευση της εταιρείας φωτοβολταϊκών Shangahi Chaori Solar Energy Science and Technology την οποία είχε συνοδεύσει δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κεκιάνγκ, πως επίκεινται ενδεχομένως και άλλες χρεοκοπίες κινεζικών επιχειρήσεων.
Η θέση που εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ηγεσία της Κίνας θα ανεχθεί κάποιες πτωχεύσεις, προκάλεσε τριγμούς στην εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. Ως τώρα το κινεζικό κράτος απέτρεπε έστω και την ύστατη στιγμή την πτώχευση σημαντικών επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τραπεζικό κλάδο της Κίνας, σαφώς είναι εύκολο να κλονισθεί σε περίπτωση μετάδοσης κάποιων σοβαρότερων κραδασμών από το σκιώδες τραπεζικό της σύστημα. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για ψυχραιμία, η ανησυχία των καταθετών κλιμακώθηκε και οι μαζικές αναλήψεις επεκτάθηκαν πέραν της τράπεζας Sheygang και στην επίσης τοπική τράπεζα Rural Commercial Bank. Το επεισόδιο, που σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές ήταν μεμονωμένο, δεν εγκυμονεί ευρύτερους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, καθώς είναι εντοπισμένο σε τοπικές τράπεζες και δεν επεκτείνεται σε άλλες περιοχές της. Οδήγησε, όμως, σε ακρότητες ασυνήθιστες έως και εντελώς άγνωστες για τα κινεζικά δεδομένα και με ορισμένα χαρακτηριστικά γραφικότητας. Στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τον κόσμο, τα υποκαταστήματα της «ένοχης» τράπεζας εξέθεταν σε κοινή θέα δέσμες χαρτονομισμάτων επιδεικνύοντας την επάρκεια τους σε ρευστότητα, ενώ κατέφθαναν συνεχώς τεθωρακισμένα οχήματα που ανατροφοδοτούσαν τις τράπεζες με μετρητά. Ταυτοχρόνως, τα υποκαταστήματά της διένειμαν αντίγραφα ανακοίνωσης επικυρωμένης από την εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος και τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, στα οποία τονιζόταν ότι η τράπεζα διαθέτει ρευστότητα ύψους 12 δισεκατομμυρίων γουάν, ποσό αντίστοιχο του 1,93 δισ. δολαρίων.
Την ίδια στιγμή ο δείκτης ΡΜΙ του μεταποιητικού τομέα διολίσθαινε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ η κινεζική ηγεσία έχει δεχθεί ως επίσημο στόχο της για ανάπτυξη το 2014 το 7,5%, μετά το περυσινό 7,7%.
ΥΓ1) Θυμηθείτε μόνο τι γράφαμε πριν τέσσερα χρόνια: "Με τις αγορές των Κρατών Μελών σε ύφεση μειώνονται και οι καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών τους! Οπότε και η Γερμανία θα πρέπει να στραφεί προς άλλες αγορές: τις ίδιες αγορές στις οποίες στρέφονται και οι ευρισκόμενοι σε ύφεση Αμερικάνοι! Και τότε η αντιπαράθεση Ευρώ-Δολαρίου πέρνει χαρακτήρα ανοικτού πολέμου! Ο Τρίτος Πόλος αυτής της Παγκόσμιας Οικονομικής αντιπαράθεσης- η Κίνα- βασίζεται στο τεράστιο φτωχό εργατικό δυναμικό της, έτσι ώστε να έχει καταφέρει προς το παρόν - μόνον αυτή και το Ιράκ (το τελευταίο για ευνόητους λόγους) να αποφεύγουν την ύφεση! Μπορούν όμως οι Οικονομίες της Δύσης να ανταγωνιστούν την Κίνα, όσο κι αν ισοπεδώσουν τα εργατικά δικαιώματα και μεροκάματα για να ρίξουν το Κόστος Παραγωγής των προϊόντων τους; Η εύκολη λύση είναι η μεταφορά παραγωγικών κλάδων στην ίδια την Κίνα! Γι αυτό και παρόλο που η Παγκόσμια Οικονομία είναι σε ύφεση, η Κινεζική είναι σε αναπτυξιακή τροχιά. Η διεργασία αυτή όμως έχει ως αποτέλεσμα να συρικνώνεται η πραγματική οικονομία των Χωρών της Δύσης! Και κυρίως να αυξάνεται η ανεργία και να χάνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών στα αναπτυγμένα Κράτη! Και τελικά να οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο, χωρίς διέξοδο και χωρίς προοπτική απεγκλωβισμού από αυτόν! Και αν τελικά μπεί και η Κινεζική οικονομία σε ύφεση, τότε το μόνο που τους απομένει είναι το "παράδειγμα του Ιράκ", ως το μόνο "αναπτυξιακό" μοντέλο για να βγούν απο την Κρίση! Η συνταγή είναι δοκιμασμένη κατά το παρελθόν! Μόνο που η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται παρά μόνο ως τραγωδία ή φάρσα! Και είναι στο χέρι μας- όλων μας μαζί και του καθενός μας ξεχωριστά, να μην αφήσουμε να εξελιχθεί σαν Τραγωδία!" 
ΥΓ2) Και μετά διαβάστε και αυτό: "Πως η "πράσινη ανάπτυξη" οδηγεί στην χρεοκοπία!" για να καταλάβετε πως η χρεοκοπία μια εταιρίας "πράσινης ανάπτυξης" συμπαρασύρει μια ολόκληρη οικονομία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: