Το κυνήγι άγριων ζώων αποφέρει αστρονομικά κέρδη σε μια διεθνή μαφία που προωθεί την εμπορία τους. Η ζήτηση, κυρίως στην Ασία, είναι μεγάλη, αν και πολλές χώρες εναντιώνονται πλέον στην λαθροθηρία.
Αναδημοσίευση από την "Deutsche Welle"
«Αν δε χαράξουμε μία κοινή πορεία δράσης για το μέλλον, δεν θα υπάρχουν στα επόμενα δέκα με δώδεκα χρόνια πια ελέφαντες». Αυτά ήταν τα λόγια του Αλεξάντερ Σονγκόρβα, επικεφαλής της Τανζανικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Άγριας Ζωής στο πλαίσιο συνάντησης αξιωματούχων από 50 χώρες στο Λονδίνο με στόχο την προστασία των άγριων ζώων από την εξαφάνιση. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία δήλωσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι επόμενες γενιές να γνωρίζουν για τους ελέφαντες, τις τίγρεις και τους ρινόκερους μόνο μέσα από τα βιβλία».
90% λιγότερα άγρια ζώα σε 40 χρόνια!
Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν στη συνάντηση δεν φαίνονται αδικαιολόγητες. Σύμφωνα με έρευνες οι πληθυσμοί ελεφάντων στην Αφρική έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Εθνικού Πάρκου Σέλους της Τανζανίας, όπου τη δεκαετία του 1970 ζούσαν περίπου 109.000 ελέφαντες. Σήμερα ζουν εκεί μόλις 13.084, σύμφωνα με απογραφή, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με τη συνδρομή γερμανών ειδικών. «Πρόκειται για ένα ηράκλειο έργο», λέει ο Κρίστοφ Σενκ από τη Ζωολογική Εταιρεία της Φραγκφούρτης (FZS). «Αεροσκάφη ήταν επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες πάνω από το Εθνικό Πάρκο, εξερευνώντας μία έκταση 80.000 χιλιομέτρων και καταμετρώντας ελέφαντες μέσω αεροφωτογραφιών». Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης ήταν καταστροφικά. Αυτό που αποτελεί όμως το πλέον ανεπανόρθωτο πλήγμα για το οικοσύστημα είναι η θανάτωση των μεγάλων αυτών θηλαστικών από λαθροκυνηγούς, με στόχο την άντληση κέρδους από την πώληση των πολύτιμων χαυλιοδόντων τους.
Πρωτοφανής αφανισμός άγριων ζώων!
Το 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πωλήθηκαν 42 τόνοι ελεφαντόδοντου, ενώ ακτιβιστές εκτιμούν πως στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Οι αμφιλεγόμενες αυτές πωλήσεις είναι κατά κανόνα προϊόν λαθροθηρίας και έχουν ως απώτερο στόχο την κινεζική αγορά. Στην Κίνα το ελεφαντόδοντο θεωρείται υλικό πολυτελείας και χρησιμοποιείται μαζικά για την κατασκευή γλυπτών, τα οποία αγγίζουν εξωπραγματικές τιμές. Δεν είναι όμως οι ελέφαντες που βρίσκονται στο στόχαστρο λαθροκυνηγών. Αντίστοιχη μοίρα έχουν και πολλοί ρινόκεροι. Στη Νότια Αφρική υπολογίζεται ότι το 2013 θανατώθηκαν περίπου 1000 ρινόκεροι, οι οποίοι αποτελούν επίσης είδος προς εξαφάνιση. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF το κέρας ενός ρινόκερου μπορεί να κοστίσει ακόμη και πάνω από 45.000 ευρώ.
Ένα παγκόσμιο δίκτυο μαφίας!
Οι ειδικοί καταγγέλλουν πως σήμερα τα δίκτυα λαθροκυνηγών άγριων ζώων είναι διεθνή και ισχυρά, χρησιμοποιώντας το διαδικτύο ως μέσο συντονισμού των παράνομων ενεργειών τους. Σύμφωνα με τον Κρίστοφ Σενκ, τα δίκτυα αυτά έχουν συχνά διασυνδέσεις με κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών και όπλων. Πρόκειται με άλλα λόγια για μία «μαφία» λαθροκυνηγών, η οποία δρα με ταχύτατους ρυθμούς ανά τον κόσμο. Ένας ρινόκερος που θανατώνεται στην Αφρική μπορεί, σύμφωνα με τον Σενκ, να βρεθεί μέσα σε λίγες ώρες στο Βιετνάμ για επεξεργασία.
Το θέμα της λαθροθηρίας άγριων ζώων έχει φτάσει μέχρι τον ΟΗΕ, ενώ βρέθηκε ακόμη και στην πολιτική ατζέντα του G8 τον περασμένο Ιούνιο. Στο μεταξύ, έντονοι είναι οι φόβοι πολλών δυτικών κυβερνήσεων ότι τα έσοδα από το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων χρησιμοποιούνται ακόμη και για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δικτύων. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν ως θετικό βήμα την κινητοποίηση κρατών και διεθνών οργανισμών με γνώμονα τη διάσωση των σπάνιων αυτών ειδών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου