3/3/14

Οι ανεμογεννήτριες καταρρέουν... χωρίς τον ούριο άνεμο των επιδοτήσεων!

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα σχέδια για νέα αιολικά πάρκα στη Βρετανία, επειδή αυτά "δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμα". Και αυτό γιατί η ...φτωχή Βρετανία παύει το σύστημα των αφειδών επιδοτήσεων για τα αιολικά πάρκα, σε αντίθεση με την πλούσια Ελλάδα
Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η εξάπλωση των ανεμογεννητριών σε όλη τη χώρα πρόκειται να σταματήσει- όχι επειδή η κυβέρνηση εισάκουσε και ενστερνίστηκε τις αντιδράσεις οικολόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά γιατί η οικονομική κατάσταση της χώρας το επιτάσσει. Η νέα απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης αφορά τις εγγυημένες τιμές με τις οποίες τα πάρκα ανεμογεννητριών πουλούν το ρεύμα στο εθνικό δίκτυο και έπεται μια ριζικής αναμόρφωσης των κρατικών επιδοτήσεων, συνολικού κόστους πάνω από £ 1.000 εκατομμύρια το χρόνο, με τις οποίες οι επενδυτές κάλυπταν πάνω από το μισό του αρχικό κόστους εγκατάστασης των κατά τα άλλα ...ιδιωτικών τους επενδύσεων.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς επιδοτήσεων, τα αιολικά πάρκα πουλούσαν ηλεκτρικό ρεύμα με εγγυημένες τιμές, για να λάβουν έτσι το διπλάσιο της χονδρικής τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγαν- όταν την παρήγαγαν, δηλαδή όταν φυσούσε άνεμος και ανεξάρτητα από τις ανάγκες του δικτύου και την κατανάλωση ενέργειας εκεί την χρονική στιγμή. Με το νέο νομικό καθεστώς, που θα εισαχθεί εντός του τρέχοντος έτους, οι εταιρείες θα πρέπει να πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια στο εθνικό δίκτυο, στο πλαίσιο ενός ανταγωνιστικού συστήματος υποβολής προσφορών.
Το νέο καθεστώς θα περιορίσει έτσι δραστικά το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που διατίθενται για την "πράσινη" ενέργεια! Μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός των επιδοτήσεων ήταν ουσιαστικά απεριόριστος, σαν έναν κουβά χωρίς πάτο- που οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος προσπαθούσαν να τον γεμίσουν με λίρες αλλά αυτός δεν γέμιζε ποτέ!
Η νομοθετική αυτή αλλαγή έχει οδηγήσει τους υποψήφιους επενδυτές να αποσύρουν το ένα μετά το άλλο τα προγράμματα και τα σχέδια τους για νέα αιολικά πάρκα, εν μέσω ισχυρισμών ότι το νέο σύστημα θα καταστήσει τις μελλοντικές επενδύσεις σε αιολικά πάρκα ασύμφορες οικονομικά.
Την περασμένη εβδομάδα η SSE, μια από τις έξι μεγάλες εταιρείες ενέργειας, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα σχέδια της για την εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων στη Σκωτία, σχέδια τα οποία είχαν προκαλέσει την σφοδρή αντίθεση των τοπικών παραγόντων.
Η SSE ήθελε να χτίσει ένα αιολικό πάρκο με 27 ανεμογεννήτριες, ύψους 400ft η καθεμία, στο Dalnessie του Sutherland και ένα άλλο με 12 ανεμογεννήτριες στο Glen Orrin του Ross-shire. Ούτε το ένα ούτε το άλλο δεν θα κατασκευαστούν τελικά. Η SSE δήλωσε ότι η απόφαση να αποσύρει τα σχέδια της για αυτά τα αιολικά πάρκα έγινε επειδή αυτά δεν ήταν πλέον οικονομικά βιώσιμα λόγω της αλλαγής της πολιτικής στο τομέα των επιδοτήσεων. 
Αυτό βέβαια καθόλου δεν πτόησε τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και δεν μείωσε την χαρά και την ικανοποίησή τους. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη η Helen McDade, επικεφαλής πολιτικής στο ινστιτούτο John Muir Trust, δήλωσε: "Πρόκειται για μια σημαντική στροφή από τη SSE και μια νίκη για όσους θέλουν να δουν την άγρια ​​γη της Σκωτίας να προστατεύεται από μεγάλης κλίμακας βιομηχανική ανάπτυξη, ανεξάρτητα αν αυτή χαρακτηρίζεται πράσινη. Αυτά τα αιολικά πάρκα θα συνεπάγονταν όχι μόνο την ανέγερση δεκάδων ανεμογεννητριών, αλλά την ανασκαφή χιλιάδων τόνων βράχων και την κατασκευή δεκάδων μιλίων οδών πρόσβασης σε ένα εντυπωσιακά άγριο και παρθένο τοπίο. Αυτό θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη που δεν θα έπρεπε ποτέ να αφεθεί να πραγματοποιηθεί." 
Η Community Windpower, η οποία έχει μια σειρά από αιολικά πάρκα ήδη σε λειτουργία, έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για δύο νέα αιολικά πάρκα στην Αγγλία - ένα για 16 ανεμογεννήτριες, καθεμιά 426ft υψηλή, σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο στο βόρειο Κορνουάλη και ένα άλλο για 10 ανεμογεννήτριες στο δάσος της Bowland, σε μια πανέμορφη περιοχή στο Lancashire.
Και οι δύο εταιρείες είχαν ξοδέψει ήδη εκατομμύρια λίρες σε αυτά τα σχέδια, τα οποία είχαν περάσει από το στάδιο του αρχικού σχεδιασμού και της αδειοδότησης. Η Renewable UK, η Ένωση Αιολικής Ενέργειας της Βρετανίας, δήλωσε ότι και άλλες εταιρείες αιολικής ενέργειας επανεξετάζουν επίσης τα μελλοντικά τους σχεδία για νέα αιολικά πάρκα, μπροστά στην κυβερνητική απόφαση της εκ νέου περικοπής των επιδοτήσεων.
Βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, ζητούσαν από καιρό περικοπές στις επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων με κύριο σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσής τους: όχι γιατί ενστερνίστηκαν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των ακτιβιστών, αλλά γιατί τα αιολικά από την μία αύξαναν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια και το κόστος παραγωγής στην βιομηχανία της χώρας, κι από την άλλη δισεκατομμύρια λιρών από τον κρατικό  προϋπολογισμό έφευγαν εκτός χώρας καθώς τόσο η τεχνολογία όσο και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας είναι ξένων συμφερόντων.
Οι νέες αλλαγές που διατάχθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο το τελευταίο διάστημα είχε θορυβηθεί από τα τεράστια ποσά που προσφέρονταν για τα αιολικά πάρκα, δεν θα τεθούν σε πλήρη ισχύ μέχρι το 2017. Μέχρι τότε, το νέο σύστημα θα λειτουργεί παράλληλα με το ήδη υπάρχον. Οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να προστίθενται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, και θα αυξάνουν το κόστος των νοικοκυριών- για την βιομηχανία θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.
Τα αιολικά πάρκα που θα αντιμετωπίσουν το τσεκούρι είναι αυτά που θα μπουν σε λειτουργία μετά το 2017, όταν οι ιδιοκτήτες τους θα αναγκαστούν να υποβάλουν προσφορές για επιδότηση από ένα δραστικά περιορισμένο "κουβά" χρημάτων. Οι επιτυχείς προσφορές θα πάρουν μεν τις επιδοτήσεις σε μειωμένες όμως τιμές.
Ο Dr John Constable, διευθυντής του Ιδρύματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable Energy Foundation), το οποίο επέκρινε δριμύτατα το μέγεθος των κρατικών επιδοτήσεων για την αιολική ενέργεια, δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph: "Η ύπαρξη ενός συστήματος ανταγωνιστικών προσφορών και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να είναι αποτελεί ένα άσχημο νέο για πολλά έργα αιολικής ενέργειας, αλλά είναι σίγουρα ένα καλό νέο για την ενεργειακή πολιτική και την οικονομία της Βρετανίας."
Ο Maf Smith, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της RenewableUK, δήλωσε: "Είναι προφανές ότι όσον αφορά τα πολλά νέα σχέδια για αιολικά πάρκα θα αποσυρθούν. Υπάρχουν ακόμα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, αλλά οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι μια προειδοποιητική βολή για το μέλλον της αιολικής ενέργειας στην Βρετανία."
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δήλωσε: "Η χερσαία αιολική ενέργεια είναι η φθηνότερη μεγάλης κλίμακας ανανεώσιμη τεχνολογία και έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μας μείγμα. Είναι όμως σωστό και απολύτως αναγαίο η κυβέρνηση να μειώσει την οικονομική στήριξη προς αυτήν καθώς το κόστος παραγωγής μειώνεται ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: