Αδέλφια μας οι Πολωνοί κι οι Ιταλοί, ξαδέλφια μας οι Κύπριοι!
Το DNA των σημερινών Ελλήνων και άλλων λαών του πλανήτη αποκωδικοποιεί ο πρώτος «Γενετικός Ατλας της Ιστορίας των Ανθρώπινων Προσμείξεων» που κατήρτισαν επιστήμονες από δύο πανεπιστήμια της Αγγλίας. Οι ειδικοί καταρρίπτουν για ακόμη μια φορά τη θεωρία της φυλετικής καθαρότητας εξηγώντας ότι «η πλειονότητα των ανθρώπινων πληθυσμών συνιστά προϊόν μείξης διαφορετικών φυλετικά ομάδων που αναμειγνύονται μεταξύ τους τα τελευταία 4.000 χρόνια».
Διαδραστικός χάρτης αποκαλύπτει το γενετικό «ανακάτεμα» των λαών:
Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσω του DNA ξεδιπλώνεται καλύπτοντας μια περίοδο 4.000 ετών!
Ο «Γενετικός Ατλας της Ιστορίας των Ανθρώπινων Προσμείξεων» δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη στο περιοδικό "Science" από μια ομάδα με επικεφαλής τον Simon Myers του Τμήματος Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τον Garrett Hellenthal του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και τον Daniel Falush του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στην Λειψία της Γερμανίας. Έχοντας δείγμα γονιδιώματος από όλο τον κόσμο, ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να ανιχνεύσουν περίπου 95 διακριτούς πληθυσμούς. Η έρευνα εκπονήθηκε με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και University College of London (UCL) και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck της Λειψίας και ο «Γενετικός Ατλας» είναι διαθέσιμος, μαζί με επεξηγηματικά ιστορικά γεγονότα, στον διαδικτυακό τόπο «A genetic atlas of human admixture history».
«Το DNA έχει πράγματι τη δύναμη να λέει ιστορίες και να αποκαλύπτει λεπτομέρειες από το παρελθόν της ανθρωπότητας», εξηγεί ο ερευνητής δρ. Simon Myers του Κέντρου Ανθρώπινης Γενετικής του Ινστιτούτου Wellcome, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.
Η γενετική έρευνα φέρνει στο φως συμβάντα που δεν είναι κατ' ανάγκη καταγραμμένα στην ιστορία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον δρ. Myers, «το DNA του λαού Tu στη σύγχρονη Κίνα δείχνει ότι περίπου στο 1.200 μ.Χ. ευρωπαίοι παρόμοιοι με τους σύγχρονους έλληνες αναμίχθηκαν (γενετικά) με ένα κατά τα άλλα κινεζικό πληθυσμό. Πιθανώς, η προέλευση αυτού του ευρωπαϊκού DNA είναι έμποροι που ταξίδευαν στον γειτονικό Δρόμο του Μεταξιού».
Ο χάρτης επίσης, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τη γενετική κληρονομιά των επιδρομών των Μογγόλων του 13ου αιώνα, η οποία φθάνει μέχρι την Τουρκία. Οι Τούρκοι εμφανίζονται να έχουν σήμερα σε ποσοστό 8% «μογγολικά» γονίδια, έναντι 39% των Ουζμπέκων και 50% των Ουιγούρων της Κίνας. Σε ένα άλλο παράδειγμα, η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία στην Αμερική καταγράφεται στα γονιδιώματα των Μάγια και των Ινδιάνων Pima.
Αυτό που αποκαλύπτει ο νέος γενετικός χάρτης, σύμφωνα με τον Δρ. Hellenthal, είναι ότι «σχεδόν όλοι οι πληθυσμοί εμφανίζουν συμβάντα γενετικής επιμιξίας, συνεπώς αυτά είναι πολύ κοινά σε όλη την πρόσφατη ιστορία και συχνά εμπλέκουν ανθρώπους που μεταναστεύουν μεγάλες αποστάσεις».
Ο χάρτης ουσιαστικά καταγράφει μια περίοδο 4.000 ετών και φέρνει στο φως το διαρκές και πολύπλοκο γενετικό «ανακάτεμα» ανάμεσα στους πληθυσμούς της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής. Το «ανακάτεμα» αυτό οφείλεται κυρίως στις μεταναστεύσεις, τις πολεμικές κατακτήσεις και το εμπόριο.
«Τελικά, κάθε πληθυσμός έχει μια συγκεκριμένη γενετική "παλέτα"», συμπληρώνει ο δρ. Falush του Ινστιτούτου Max Planck.
Για τη χώρα μας, και ύστερα από εξέταση δειγμάτων DNA, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το γονιδιακό αποτύπωμα του σύγχρονου Έλληνα προσομοιάζει κατά 30% με αυτό του σημερινού πολωνικού πληθυσμού, κατά 15,1% με των Ιταλών του Νότου, κατά 11,8% με αυτό των Κυπρίων και κατά 10,1% με το DNA του ιρανικού πληθυσμού.
Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημίου UCL της Αγγλίας δρ. Garrett Hellenthal εξηγεί ότι «την περίοδο της πρόσμειξης, στις αρχές του 10ου αιώνα, μετακινήθηκαν στον ελλαδικό χώρο σλαβικά φύλα από την Κεντρική Ευρώπη τα οποία αναμείχθηκαν με τους ντόπιους πληθυσμούς. Αυτό δικαιολογεί και τις ομοιότητες του σύγχρονου ελληνικού DNA με το αντίστοιχο πολωνικό».
Ο ερευνητής του UCL θεωρεί καθοριστική την κάθοδο των Σλάβων στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού DNA, και θεωρεί βέβαιο ότι ακόμα παλαιότερα είχαν προηγηθεί και άλλες προσμείξεις. «Δεν εννοούμε ότι ο σημερινός Ελληνας είναι κατά 30% Πολωνός αλλά ότι το γενετικό υλικό του μοιάζει κατά 30% με αυτό του πληθυσμού που συναντάται σήμερα στην Πολωνία», διευκρινίζει ο δρ Hellenthal .
Το σημερινό ελληνικό DNA συναντάται σε σημαντικά ποσοστά στο DNA άλλων λαών: Στους Κύπριους (22,7%), στους Βούλγαρους (14,8%), στους Ιταλούς του Νότου (12,8%) και στους Τούρκους (11,1%).
Ενδιαφέρον για τους ερευνητές είχε η περίπτωση της φυλής των Καλάς στο Πακιστάν, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η εξέταση του DNA τους έδειξε ότι έχουν στοιχεία από λαούς της Βόρειας Ευρώπης και της Μικράς Ασίας, κάτι που ταιριάζει με το προφίλ της στρατιάς του Αλεξάνδρου, αλλά δεν απάντησε με βεβαιότητα στο ερώτημα αν όντως κατάγονται από αυτούς. «Απάντηση θα είχαμε μόνο αν μπορούσαμε να εξετάσουμε το DNA του Μ. Αλεξάνδρου» τονίζει ο δρ. Hellenthal.
Αυτό που όμως αντλείται ως κύριο συμπέρασμα από τον «Γενετικό Ατλα της Ιστορίας των Ανθρώπινων Προσμείξεων» είναι πως στην πραγματικότητα το γενετικό υλικό ενώνει τους ανθρώπους: είναι η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, η ιστορία κι η πολιτική που τους χωρίζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου