Η "κόλαση" είναι πλέον εδώ!
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη χερσόνησο της Κριμαίας η οποία τις τελευταίες ώρες έχει εξελιχθεί σε θέατρο των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Όπως μετέδωσε λίγο πριν τις 10 το βράδυ το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων 2.000 Ρώσοι στρατιώτες βγήκαν από το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, το οποίο από το πρωί της Παρασκευής ήλεγχαν ένοπλοι άνδρες άγνωστης εθνικότητας.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στο δρόμο από Σεβαστούπολη προς την πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη. Πληροφορίες από το Κίεβο αναφέρουν ότι 13 ρωσικά μεταγωγικά προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο της Κριμαίας και αποβίβασαν από 150 καταδρομείς το καθένα.
Νωρίτερα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι έχουν νεκρώσει οι τηλεπικοινωνίες στη Συμφερόπολη ενώ η μεγαλύτερη ουκρανική αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι έχει κλείσει και ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ώρα που το γαλλικό πρακτορείο μετέδιδε την είδηση επικαλούμενο αξιωματούχους στο Κίεβο, ο εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, σύμφωνα με το BBC, κατηγορούσε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να εφαρμόσει στην Κριμαία τα σενάρια που εφαρμόστηκαν στην περιοχή της Αμπχαζίας. Ζήτησε, επίσης, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις προκλήσεις, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και να αποσύρει «άμεσα» τις ρωσικές δυνάμεις. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Ουκρανικός στρατός δεν απαντά στις προκλήσεις στην Κριμαία
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για επιχείρηση προστασίας των θέσεων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την μετακίνηση των στρατευμάτων «η οποία βασίζεται στην ιδρυτική συμφωνία για τον στόλο». Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η Ρωσία απέρριψε την έκκληση της Ουκρανίας για «διμερείς διαπραγματεύσεις» σχετικά με την Κριμαία γιατί είναι «αποτέλεσμα των πρόσφατων πολιτικών διαδικασιών στην Ουκρανία.
Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή" στην Κριμαία και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν "να σταματήσει τις προκλήσεις».
Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.
«Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (...). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μέρκελ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στην Κριμαία και τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Η Μέρκελ τόνισε επίσης στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προτάσεις που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς για παροχή βοήθειας ώστε να διευθετηθεί η κρίση στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα την παρέμβαση της Ρωσίας για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Ουκρανία ζήτησε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εμφανίστηκε ως ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος.
«Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος λόγω των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών μας, και έχει το δικαίωμα, και πρέπει, να δράσει. Είμαι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας και όταν συναντηθώ με τον Πούτιν θα συζητήσουμε την κατάσταση. Όμως πιστεύω ότι η Ρωσία δεν πρέπει να είναι αδιάφορη στις εξελίξεις στην Ουκρανία, και να παραμένει αμέτοχη, και θα έπρεπε να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει το σημερινό χάος και τον τρόμο στην Ουκρανία. Όμως είμαι ενάντιος σε μια στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιανουκόβιτς.
«Νομίζω ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση σε αυτή την κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν σχεδιάζω να ζητήσω στρατιωτική υποστήριξη», τόνισε ο Ουκρανός πολιτικός.
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι δεν διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και απέδωσε την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Κίεβο στους διαδηλωτές.
Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για την πολιτική αντίπαλό του Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή το προηγούμενο Σάββατο, απάντησε ότι δεν είχε ποτέ σκοπό να την βλάψει. Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι η συμφωνία για το φυσικό αέριο που είχε υπογράψει η Τιμοσένκο όταν ήταν πρωθυπουργός της Ουκρανίας με τη Ρωσία προκάλεσε ζημιά ύψους μεγαλύτερου από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, ο έκπτωτος ουκρανός πρόεδρος, δήλωσε αποφασισμένος να πολεμήσει για τη χώρα του. Ο Γιανουκόβιτς υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία όταν θα υπάρξει ασφάλεια.
«Δεν αποπέμφθηκα, αλλά αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την Ουκρανία μετά από απειλές για τη ζωή μου» υποστήριξε, ενώ δήλωσε ότι οι νεοφασίστες κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη πολιτική της Δύσης.» Κατηγόρησε δε τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ότι προωθούν τη βία. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη που επέτρεψα το χάος που βιώνει τώρα η χώρα» σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου