16/6/13

Το πραγματικό κόστος των θέσεων εργασίας στα αιολικά πάρκα!

Κάθε θέση εργασίας στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας της Βρετανίας ουσιαστικά επιδοτείται με το τρομακτικό ποσό των £ 100.000 το χρόνο, το οποίο και επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών αποκαλύπτει η εφημερίδα "The Telegraph".

Μια νέα οικονομική ανάλυση της Βρετανικής Κυβέρνησης και του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου αποκαλύπτει οι εταιρείες αιολικής ενέργειας έλαβαν πέρυσι τουλάχιστον  £ 1.2 δισεκατομμύρια με τη μορφή των κρατικών επιδοτήσεων, ποσό που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών. Σε όλο τον τομέα της αιολικής ενέργειας απασχολούνται συνολικά 12.000 άτομα σε όλη την Βρετανία, πράγμα που σημαίνει πως κάθε εργασία επιδοτείται από τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος με £ 100.000 τον χρόνο (!!!).
Η αποκάλυψη αυτή είναι ενδεχομένως "ενοχλητική" για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ένας οικονομικά δυναμικός τομέας που δημιουργεί "πράσινες" θέσεις εργασίας. Μπορεί να είναι βέβαια μια δυσάρεστη αποκάλυψη για το λόμπι της αιολικής ενέργειας είναι όμως μια πραγματικότητα και αποτελεί απόδειξη ότι ο τομέας δεν είναι οικονομικά βιώσιμος, χωρίς τις επιδοτήσεις.
Όπως αποκαλύπτεται από την ανάλυση των επίσημων στοιχείων:
• Το επίπεδο των επιδοτήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο υψηλό που οι θέσεις εργασίας στοιχίζουν τελικά με το τρομαχτικό ποσό των £ 1.3 εκατομμυρίων η καθεμία τον χρόνο (?!).
• Στη Σκωτία, η οποία διαθέτει 203 χερσαία αιολικά πάρκα - περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο - μόνο 2.235 άτομα απασχολούνται άμεσα στην αιολική ενέργεια, παρά την ετήσια επιχορήγηση των £ 344 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει έξοδα τουλάχιστον  £ 154.000 ανά θέση εργασίας (!!!).
• Ακόμη και αν επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός των θέσεων εργασίας που έχουν προβλεφθεί πως θα δημιουργηθούν μέχρι το 2020, η πραγματική επιδότηση για αυτές τις θέσεις θα είναι £ 80.000 το χρόνο, αν βέβαια οι επιδοτήσεις παραμένουν στα σημερινά επίπεδα και δεν αυξηθούν όπως απαιτούν οι εταιρείες αιολικής ενέργειας.
Μια "πηγή", που διαχειρίζεται διάφορα αιολικά πάρκα, και δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στην εφημερίδα μας: "Ο καθένας προσπαθεί να δικαιολογήσει τις επιδοτήσεις με βάση τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται: αυτά όμως είναι ανοησίες. Τα αιολικά πάρκα δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας."
Ειδικά αυτήν την περίοδο που η οικονομική κρίση χτυπάει σκληρά και την Βρετανία, υπάρχει έντονη διαμάχη σχετικά με την αξία και τα οφέλη της αιολικής ενέργειας.
Ο επίσημος εκπρόσωπος της αιολικής βιομηχανίας, η "Renewable UK", έχει διοργανώσει μια πραγματική εκστρατεία για την προώθηση των αιολικών πάρκων, και ένα από τα επιχειρήματά της είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της: "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων." Υποστηρίζει πως ο κλάδος απασχολεί σήμερα 12.000 άτομα και "με βάση τα κυβερνητικά προγράμματα προώθησης της αιολικής ενέργειας ο κλάδος αναμένεται να απασχολεί έως και 90.000 άτομα μέχρι το 2020".
Η υπόσχεση των μελλοντικών θέσεων εργασίας εξαρτάται από την κατασκευή των μεγάλων αιολικών πάρκων στη θάλασσα αλλά και την εγκατάσταση εργοστασίων για την παραγωγή  ανεμογεννητριών στη ίδια την Βρετανία, καθώς σήμερα όλες οι ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται στην Βρετανία εισάγονται από το εξωτερικό.
Με βάση τα στοιχεία του ίδιου του κλάδου της αιολικής ενέργειας, προκύπτει ότι, για τους 12 τελευταίους μήνες έως το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, η τελευταία περίοδος για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, λίγο περισσότερο από £ 1.2 δισεκατομμύρια καταβλήθηκαν για την αιολική ενέργεια, μέσω επιδοτήσεων που επιβάρυναν τους καταναλωτές - με βάση τα μέτρα που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της αιολικής ενέργειας.
Αυτό το ποσό όμως προστίθεται σε όλους τους λογαριασμούς ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από την επιβάρυνση που προκαλεί στα νοικοκυριά και στη βιομηχανία, προσθέτει κόστος σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγονται και προσφέρονται στην Χώρα. Σύμφωνα με το "Ίδρυμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" (Renewable Energy Foundation), η αιολική ενέργεια προσθέτει σήμερα περίπου £ 47 στο κόστος ζωής του μέσου νοικοκυριού.
Η συνολική επιδότηση είναι πιθανό να αυξηθεί σε £ 6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020 αν η κυβέρνηση ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και "πετύχει" το στόχο της παροχής του 15% των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι προβλέψεις του κλάδου υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2020 θα δημιουργηθούν έως και 75.000 θέσεις εργασίας - με πραγματική επιδότηση ύψους £ 80.000 το χρόνο ανά θέση εργασίας - αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί ο αριθμός αυτός χωρίς να αυξηθεί η πραγματική επιχορήγηση.
Το "Ίδρυμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" υποστηρίζει ότι τελικά αυτή η πολιτική θα κοστίσει στην πραγματικότητα θέσεις εργασίας για την Χώρα, επειδή πολλές επιχειρήσεις θα μεταφερθούν στο εξωτερικό για να γλυτώσουν από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Τα νοικοκυριά θα έχουν επίσης λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα, διότι περισσότερα χρήματα θα πάνε για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος: αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και τελικά θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομία.
Μεταξύ των παραδειγμάτων για τις εξαιρετικά υψηλές επιδοτήσεις που λαμβάνουν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας τα αιολικά πάρκα είναι το "Greater Gabbard"  ένα αιολικό πάρκο από 140 ανεμογεννήτριες, 12 μίλια στα ανοικτά των ακτών του Suffolk. Έλαβε £ 129 εκατομμύρια επιδότηση κατά τους 12 τελευταίους μήνες μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, το διπλάσιο των £ 65 εκατομμυρίων που έλαβε για την ηλεκτρική ενέργεια που στην πραγματικότητα παράγει. Όλη η εταιρεία στην οποία ανήκει το πάρκο αυτό απασχολεί συνολικά 100 άτομα, πράγμα που στην πραγματικότητα σημαίνει επιδότηση £ 1.3 εκατομμύρια για κάθε μέλος του προσωπικού της εταιρείας- λεφτά που πλήρωσαν οι καταναλωτές αλλά βέβαια δεν έφτασαν και στην τσέπη των εργαζόμενων της εταιρείας. Ο Iwan Tukalo, γενικός διευθυντής του "Greater Gabbard Offshore Wind Limited", που είναι συνιδιοκτησία των SSE και RWE, δήλωσε ότι η κατασκευή του πάρκου βασίστηκε  στις επενδύσεις του προγράμματος των Βρετανικών Υποδομών, ύψους £ 1.5 εκατομμυρίωνΟ ίδιος πρόσθεσε ότι "το έργο υποστήριξε σημαντικά την τοπική απασχόληση κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου κατασκευής του", καθώς το 95 τοις εκατό των εργαζόμενων σε αυτήν ήταν ντόπιοι.
Το "London Array", το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Βρετανίας, με 175 ανεμογεννήτριες, απασχολεί 90 άτομα στη βάση του στο Καντέρμπουρυ. Η συστοιχία, η οποία είναι 12 μίλια από την ακτή, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία την άνοιξη. Κατά το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του η επιδότηση που θα λάβει είναι £ 160 εκατομμύρια - δηλαδή £ 1.77 εκατομμύρια ανά θέση εργασίας.
Στη Σκωτία, ο υπουργός ενέργειας Fergus Ewing, δημοσίευσε στοιχεία νωρίτερα φέτος που δείχνουν ότι 2.235 θέσεις εργασίας "συνδέονται άμεσα με την χερσαία αιολική ενέργεια". Υπάρχουν 203 αιολικά πάρκα σε όλη τη Σκωτία, και με βάση το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν λάβει προκύπτει πως κάθε θέση εργασίας επιδοτείται τελικά  με £ 154.000.
Τα αιολικά πάρκα δέχονται πλέον δριμύα κριτική, όχι μόνο λόγω του κόστους τους, αλλά και λόγω των ισχυρισμών ότι οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες μπορεί να είναι ύψους πάνω από 400 ft, καταστρέφουν την ύπαιθρο. Οι ακτιβιστές για την προστασία του Περιβάλλοντος, υποστηρίζουν ότι το κρατικό σύστημα σχεδιασμού της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων παραμένει ελεγχόμενο από τα συμφέροντα των εταιρειών αιολικής ενέργειας και ότι πάρα πολύ μικρό της Βρετανικής υπαίθρου προστατεύεται από εξάπλωσής τους.
Οι ακτιβιστές προειδοποιούν επίσης ότι οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ενέργεια όταν ο άνεμος είναι πολύ υψηλής ή πολύ χαμηλής έντασης, και η ενέργεια που τελικά παράγουν δεν μπορεί να αποθηκευθεί  για να αποδοθεί στην κατανάλωση όταν είναι απαραίτητη.
Ο Δρ. John Constable,  διευθυντής του Ιδρύματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δήλωσε στην εφημερίδα μας: "Οι επιδοτήσεις μπορεί να δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, αλλά θα καταστρέψουν πραγματικές θέσεις εργασίας και θα μειώσουν τους μισθούς σε άλλους τομείς, επειδή οι επιδοτήσεις προκαλούν υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για την βιομηχανική παραγωγή και τους εμπορικούς καταναλωτές. Το υπερβολικό κόστος επιδότησης ανά θέση απασχόλησης στην αιολική ενέργεια είναι μια ένδειξη του μεγέθους του προβλήματος."
Υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και μέσα στους κόλπους της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας για το αν οι προβλέψεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μπορούν να επιτευχθούν. Την περασμένη εβδομάδα, η "Renewable UK" εξέδωσε μια 64σέλιδη έκθεση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να "συμφωνήσει σε ένα νέο μακροπρόθεσμο όραμα" για την αιολική ενέργεια αλλιώς θα η χώρα θα δει θέσεις εργασίας να χάνονται. Η αιολική βιομηχανία υποστηρίζει ότι χωρίς εγγυημένες τιμές και χωρίς επιδοτήσεις, μια σειρά «πράσινων» θέσεων εργασίας δεν θα υλοποιηθούν. Οι κατασκευαστές προειδοποιούν ότι ορισμένα από τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια αιολικής ενέργειας βρίσκονται υπό απειλή, χωρίς τις εγγυήσεις των τιμών και τις επιδοτήσεις.
Η περιβόητη "Gamesa", μια ισπανική εταιρεία που είχε υποσχεθεί να ανοίξει ένα εργοστάσιο στο Leith της Σκωτίας, δήλωσε πως η έλλειψη σιγουριάς για το καθεστώς των επιδοτήσεων είναι που παρεμποδίζει τα επενδυτικά σχέδιά της, ενώ η "Siemens" είπε ότι χρειάζονται να θεσμοθετηθούν οι εγγυήσεις των τιμών ενέργειας,  πριν προχωρήσει στην κατασκευή ενός εργοστασίου ανεμογεννητριών στο Hull.
Ο Robert Norris, εκπρόσωπος της "Renewable UK" δήλωσε στην εφημερίδα μας: "Οι γονείς αναρωτιούνται, που τα παιδιά τους θα βρουν δουλειά στο μέλλον; Η απάντηση είναι: στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μελέτες μας δείχνουν ότι μέχρι το 2021, περισσότερα από 76.000 άτομα θα εργάζονται στη βρετανική βιομηχανία αιολικής ενέργειας με πλήρες ωράριο, σε καλά αμειβόμενοι πράσινες θέσεις εργασίας. Κατά το τελευταίο οικονομικό έτος ο κλάδος έχει προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους £ 2.5 δισεκατομμυρίων, αποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία αιολικής ενέργειας είναι μια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη σε μια εποχή που άλλοι τομείς αγωνίζονται για να επιβιώσουν."

Δεν υπάρχουν σχόλια: