Μνημόνιο για την "Πράσινη Ανάπτυξη" υπέγραψαν Ελλάδα και Γερμανία!
Γερμανική «σφραγίδα» μπαίνει στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, με μεσολαβητή τη διαβόητη «Ομάδα Δράσης» του Ράιχενμπαχ.
Το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU) της Γερμανίας και η «Task Force», υπέγραψαν «Κοινή Δήλωση Προθέσεως» με την οποία «εκφράζουν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν στενή συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσα από την παροχή τεχνικής βοήθειας συμβουλευτικού χαρακτήρα σε ένα πρόγραμμα δύο φάσεων στο διάστημα 2013 - 15. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μελέτη του τεχνολογικού κόστους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη δημιουργία συνεργασιών στο πλαίσιο της Οδηγίας της ΕΕ για τις ΑΠΕ και την εφαρμογή καλών πρακτικών στον υποστηρικτικό μηχανισμό των ΑΠΕ». Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, «στόχος της συνεργασίας είναι να συμβάλει στην προετοιμασία ενός Οδικού Χάρτη, και την κατάρτιση της στρατηγικής για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, και παράλληλα η δημιουργία ενός υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας». Η Διοικητική Δομή της Συνεργασίας προβλέπεται να συμφωνηθεί μεταξύ του ΥΠΕΚΑ, του BMU και της Task Force το άμεσο χρονικό διάστημα. Τη Δήλωση υπογράφουν εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου, εκ μέρους του Γερμανικού Υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Jürgen Becker και ο Επικεφαλής της "Task Force" για την Ελλάδα Horst Reichenbach.
Βέβαια στην εν λόγω «Κοινή Δήλωση Προθέσεως» ουδεμία αναφορά υπάρχει στο τεράστιο έλλειμμα που δημιουργούν οι ψευδεπίγραφες "Ανανεώσιμες" Πηγές Ενέργειας στον Ελληνικό Προϋπολογισμό, αλλά ούτε καν στην ...γερμανική εμπειρία στο θέμα αυτό! Και αυτό δεν πρέπει να μας παραξενεύει καθόλου: ας μην ξεχνάμε ότι στόχος του "Μνημονίου" είναι η Ελλάδα να γίνει Βουλγαρία! Αυτό που επίσης δεν έχει συμπεριληφθεί στην «Κοινή Δήλωση Προθέσεως» είναι το ενδεχόμενο ο Ελληνικός Λαός να διδαχθεί από τον λαό της Βουλγαρίας και να τους πάρει όλους φαλάγγι...
Εμείς για μια ακόμη φορά θα αναδημοσιεύσουμε και θα υπενθυμίσουμε τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ίδιος ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), για την ανάπτυξη των "Ανανεώσιμων" Πηγών Ενέργειας στην χώρα μας στην τελευταία του μηνιαία αναφορά, μπας και συγκινηθεί κανείς:
Σύμφωνα λοιπόν, με το μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, η έκδοση του οποίου είναι υποχρεωτική βάσει του Μνημονίου, το 2013 η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν οι μονάδες ΑΠΕ θα φτάσει στα 1,9 δισ. ευρώ, το έλλειμμα στα 336,5 εκατ. ευρώ και το σωρευτικό έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, στα 670 εκατ. ευρώ. Το 2014 το σωρευτικό έλλειμμα θα ανέλθει σε 1,32 δισ. ευρώ – όταν η πολυπόθητη «τροϊκανή» δόση του Φεβρουαρίου ήταν 2,8 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη των μεγεθών, δηλαδή οι μεσοσταθμικές τιμές με τις οποίες πληρώθηκαν οι επιμέρους τεχνολογίες των ΑΠΕ ανά κιλοβατώρα, οδηγούν σε μια συνεχώς αυξανόμενη «μαύρη τρύπα» του λογαριασμού, που δεν μπορεί να καλυφθεί από τις υφιστάμενες πηγές (μέρος της εισφοράς υπέρ της ΕΡΤ, ειδική φορολόγηση επί του τζίρου των μονάδων ΑΠΕ, δημοπράτηση ρύπων). Ο "λογαριασμός" αυτός για το 2013 εκτιμάται ότι θα έχει έσοδα 418,7 εκατ. από τις πωλήσεις ηλεκτρικού στο σύστημα, 505 εκατ. από το τέλος ΑΠΕ που καταβάλλουν οι καταναλωτές, 53,3 εκατ. από το τέλος λιγνίτη, 136 εκατ. (που μάλλον θα είναι πολύ λιγότερα) από την αξία δημοπρατούμενων δικαιωμάτων ρύπων, 70 εκατ. από το τέλος ΕΡΤ, και περίπου 380 εκατ. από την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΑΠΕ. Συνεπώς η μόνη… εύκολη λύση θα είναι για μια ακόμη φορά η αύξηση του τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για την "πράσινη" ανάπτυξη.
Η «πράσινη ανάπτυξη» που έγινε σημαία της Ελληνικής Οικονομίας την τελευταία 10ετία αποδεικνύεται τελικά πολύ ακριβή υπόθεση, καθώς προωθήθηκε ως μέσο άμεσου και γρήγορου κέρδους για τους ...επιτήδειους. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε οι λογικές φωνές που ήδη εδώ και χρόνια έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζονταν ότι οι ΑΠΕ, έτσι όπως σχεδιάστηκαν, θα καταλήξουν να γίνουν το νέο «Χρηματιστήριο του ’99» και που προειδοποιούσαν πως πολύ σύντομα ήταν αναμενόμενο η "φούσκα" της "πράσινης" ανάπτυξης να σκάσει, λοιδωρήθηκαν όσο κανείς άλλος.
Η επίτευξη του υπερφιλόδοξου στόχου που είχε θέσει το υπουργείο το 2010 για διείσδυση κατά 40% των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2020, πέρα των εξόδων που προϋποθέτει αυτή καθ' αυτή, απαιτεί ταυτόχρονα και "επενδύσεις" στα ηλεκτρικά δίκτυα της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο της αξίας των δικτύων που έχει κάνει η ΔΕΗ από το 1950 έως τώρα. Που θα βρεθούν άραγε όλα αυτά τα λεφτά; Το σίγουρο είναι πως είναι πάρα πολλά λεφτά, για να ...βρεθούν στις τσέπες μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου