3/3/13

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους!


Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών, τις οποίες μάλιστα επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνουν λόγο για περίπου 500.000 διαδηλωτές στη Λισαβόνα και 400.000 στο Πόρτο. Οι διοργανωτές όμως των δυναμικών διαδηλώσεων μιλούν για πολλούς περισσότερους. 
Η αγανάκτηση στράφηκε κυρίως κατά της τρόικας των διεθνών πιστωτών –της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου– που απαίτησαν εκ νέου οδυνηρές περικοπές προκειμένου να εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός της χώρας.
Σύμφωνα με τα Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων, ορισμένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών στη Λισαβόνα ήταν: "Έξω η τρόικα και η κυβέρνηση", "Η Πορτογαλία στις κάλπες", "Εκλογές τώρα", "Συμμετοχική δημοκρατία". Πολλοί διαδηλωτές τραγουδούσαν το ιστορικό τραγούδι «Grandola Vila Morena», που συνδέεται στενά με την λαϊκή εξέγερση του 1974, γνωστής ως "Επανάσταση των Γαρυφάλλων".
"Θέλουμε η κυβέρνηση να φύγει, επειδή εφαρμόζει κατ' εντολή της τρόικας ένα προγράμμα που φέρνει μόνο δεινά στον πληθυσμό", δήλωσε ο Nuno Almeida, ένας 49χρονος δημοσιογράφος και ένας από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας. "Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, βλέποντας την συνεχή μείωση των εισοδημάτων τους, και τους φίλους τους χωρίς δουλειά." Σε αντίθεση με γενικές απεργίες που διοργανώνονται από τα συνδικάτα και αριστερά πολιτικά κόμματα, η διαμαρτυρία του Σαββάτου συντονίστηκε μέσω των "social media" από απλούς πολίτες και ομάδες αυτοοργάνωσης.
Αναλυτές εκτιμούν και φοβούνται ότι το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει μετά την πτώση της κυβέρνησης στην Βουλγαρία από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Passos Coelho απολαμβάνει μια άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, και εκλογές δεν προβλέπονται μέχρι το 2015. Αλλά η δυναμική λαϊκή αντιπολίτευση που συναντά η κυβέρνησή του, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή των κυβερνητικών οικονομικών σχεδίων για τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση στοχεύει σε ετήσιες περικοπές ύψους 4 δισ. € στις δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία, και άλλες τομείς κοινωνικής πρόνοιας και μέριμνας. Για να πετύχει αυτές τις περικοπές μακράς διαρκείας, ο κ. Passos Coelho θα πρέπει να έχει την συγκατάθεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του κ. Seguro, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες όμως μπορεί να έχουν αντίθετη άποψη: έχοντας από την μια το παράδειγμα της Ιταλίας όπου οι εκλογές έστειλαν μεν ένα μήνυμα κατά της σκληρής λιτότητας αλλά το αποτέλεσμα από ότι διαφαίνεται θα είναι η συνέχιση της πολιτικής του κ. Μοντι, και από την άλλη το παράδειγμα της Βουλγαρίας, όπου οι πολίτες με τις μαζικές τους διαδηλώσεις έριξαν την Κυβέρνηση της χώρας, αντιτιθέμενοι στην σκληρή της πολιτική, οι πολίτες της Πορτογαλίας έχουν πλέον ιστορικά παραδείγματα για το πως πρέπει  να δράσουν και τι πρέπει να πράξουν. Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος για την νομενκλατούρα των Βρυξελλών: μπορεί να έδειξαν απέχθεια για το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών, αλλά ένιωσαν τρόμο με τις εξελίξεις στην Βουλγαρία. Και τώρα το ξεχασμένο ιστορικό τραγούδι των Πορτογάλων «Grandola Vila Morena» έρχεται να ζωντανέψει τους χειρότερους εφιάλτες των αξιωματούχων των Βρυξελλών! 



Δεν υπάρχουν σχόλια: